Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Edo Fantela: Medalje je realno očekivati 2012. u Londonu

Autor: Roman Morović

01.08.2008. 22:00
Edo Fantela: Medalje je realno očekivati 2012. u Londonu

Foto: Vedran SITNICA



Jedriličari su ekskluzivan proizvod zadarskog sporta. Oni žive, rade i jedre u zadarskim klubovima – naglasio je Edo Fantela
Grad Zadar je prekjučer i službeno ispratio sedmeročlanu zadarsku jedriličarsku ekspediciju koja za nekoliko dana putuje na Olimpijske igre u Peking na prijemu u Gradskoj vijećnici, kojem je domaćin bio Dražen Grgurović, dogradonačelnik. Bila je to prilika da zadarski jedriličari progovore i o očekivanjima u Pekingu. Hrvatska jedriličarska reprezentacija nikada nije bila brojnija na Olimpijskim igrama, a čak sedmero njenih članova dolazi iz Zadra. To su Šime Fantela i Igor Marenić te njihov trener Edo Fantela iz JK Sveti Krševan, zatim Pavle Kostov i Petar Cupać te njihov trener Ivan Bulaja iz JK Uskok, i Zrinka Grancarić kao glasnogovornica HJS-a. Svi su oni, uz predsjednika JK Uskok Ivu Mustaća i sportskog direktora Roberta Sandalića bili na primanju u Gradskoj vijećnici.
Edo Fantela, trener Sv. Krševana, smatra da su jedriličari opravdali povjerenje Grada Zadra.
– Jedriličari su ekskluzivan proizvod zadarskog sporta. Oni žive, rade i jedre u zadarskim klubovima. Zahvaljujem na dobrim željama i nadam se da ćemo dostojno predstavljati Zadar na Olimpijskim igrama. Ne zamaramo se razmišljanjem o medalji. Realno je za očekivati da će one stići na idućoj Olimpijadi u Londonu 2012. godine.
Ive Mustać, predsjednik JK Uskok, ponosan je što je Zadar postao “pravi svjetski jedriličarski centar”.
– Uskoro nas očekuju i dva juniorska prvenstva koja će okupiti blizu tisuću ljudi, što je zaista velika stvar. Činjenica da Zadar ima četiri olimpijca u jedrenju je nevjerojatna. Hvala svima koji su nam u tome pomogli, a posebno čestitke momcima na napornom radu i treningu bez kojega ne bi bili tu gdje jesu.
Šime Fantela i Igor Marenić u svojoj su klasi 470 u samome svjetskom vrhu. Razmišljanje o medalji sasvim je logično.
– U prvih deset smo. Znamo koliko možemo, ali svjesni smo da nam se za medalju mora puno toga poklopiti. Ovo su nam prve Olimpijske igre i sigurno ćemo dati sve od sebe kao i uvijek do sada. Svjetsko prvenstvo je nešto jače po konkurenciji jer na njemu sudjeluje više jedriličara iz iste zemlje, dok na OI svaku zemlju predstavlja po jedna posada. Ipak, Olimpijada je specifično natjecanje. Svi se spremaju po četiri godine samo za to i sve je moguće. Regatno polje smo već upoznali kao i većina drugih posada. Trenirali smo tamo dvadesetak dana. Kada dođemo u Peking imamo dva dana odmora, još malo treninga, a onda je sve moguće.