Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prva momčad sa 16 igrača

Autor:

01.08.2008. 22:00


Sretan sam kao i ostali moji mlađi suigrači da idemo na pripreme s prvom momčadi što će biti od velike koristi za naš daljni napredak – kaže Mario Pešut
Četvorica igrača iz omladinskog pogona KK Zadar, po riječima direktora KK Zadar Giuseppea Giergie, Mario Pešut, Danijel Popović, Šime Olivari i Ivan Batur trebali bi se pridružiti pripremama prve momčadi za novu sezonu. Za razliku od prijašnjih sezona roster zadarskih košarkaša će činiti 16 igrača koji će proći zajedničke pripreme. Uz trojicu priključenih prošle sezone Pavlu Marčinkovića, Tonija Prostrana i Marina Šarlije ova četvorica trebala bi biti oslonac Zadra u sljedećim sezonoma.
Za ovu sezonu tako je najavljeno formiranje momčadi Zadar II u kojoj bi nastupala većina igrača koji ne bi za ovu sezonu bili u prvom planu kod Ace Petrovića. Popović, Pešut i Olivari su izlazna generacija juniora 1990. godište dok je Batur mlađi (1991.) i ima još godinu dana juniorskog staža. Batur je već zapeo za oko Aci Petroviću te će se priključiti prvoj momčadi i istovremeno igrati za juniore.
Ova Pinova ideja naišla na plodno tlo kod pratitelja zadarske košarke, jer smo posljednih godina svjedoci raspadanja hrvatske košarke kojoj je kumovao najviše slabi razvoj mladih domaćih igrača. Iako za slijedeću sezonu koja će biti presudna Zadru u utrci s Cibonom za Euroligu, Aco ne može dati preveliku šansu tim mladićima dobra je ideja da ih se zadrži u klubu kako bi se narednih godina u Zadru ipak igrala prava zadarska košarka. Jednog od njih, Marija Pešuta, smo zamolili za komentar Giergine najave.
– Sretan sam kao i ostali moji mlađi suigrači da idemo na pripreme s prvom momčadi što će biti od velike koristi za naš daljni napredak. Protekle sezone sam bio na na posudbi Jazinama u A 2 ligi gdje sam dosta profitirao. Budući da mi je istekao juniorski staž drago mi je da su ljudi u klubu odlučili čvrsto stati na kraj rasipanju talenata te na nama odlučili graditi jednu momčad koja bi ako ostane skupa mogla napraviti čuda – kaže Pešut koji trenutačno igra u završnici županijske ljetne lige za Kampo Kaštelo i pruža odlične igre.
Pešut očekuje nastavak sezone kroz pripreme prve momčadi, a potom bi, kaže Pešut, trebao igrati ili u Zadru II ili na posudbi u Borik-Puntamici. U svakom slučaju od njega i ostale trojice najmlađih, uz već “iskusne” Šarliju, Prostrana i Marčinkovića u klubu mogu se očekivati velike stvari u budućnosti.


Eurokup: Cajasol umjesto Bilbaoa
U sjedištu ULEBa (a u dogovoru s FIBAom) potvrđeno je da će  u natjecanju koje se odnedavno zove Eurokup, prije ULEBov  kup, doći do nekih promjena u sastavu jedne skupine, a možda  i u sastavu još jedne. Zbog financijskih poteškoća Girona (ACB  liga, klub koji je svojedobno kupio i Marka Banića pa ga poslao  u Bilbao) neće sudjelovati u natjecanju u skupini H. Danima se  nagađalo kako će biti popunjena ta skupina i očekivano se  ostvario prijedlog koji je došao iz Španjolske. Umjesto Girone u  skupinu H ušao je Bilbao, a u drugom kvalifikacijskom kolu za  popunu skupine u kojoj je Zadar, bit će Cajasol. Dakle, ta  španjolska momčad (10. u ACB ligi u prošloj sezoni) čeka  pobjednika iz prvog kvalifikacijskoga kola, ASK Rigu ili Cholet.
Uđe li Cajasol u skupinu, Zadar će igrati protiv momčadi koju  čine Bennett, Rivero, Ellis, Miso, Ignerski, Savanović, Triguero,  De Miguel, Ilić… a trener je Miguel Comas.