Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Spektakularni završetak Kalelargarta

Autor:

01.08.2008. 22:00
Spektakularni završetak Kalelargarta

Foto: Zvonko KUCELIN



Ne samo da smo prezadovoljni, nego smo dobili i više od očekivanog u samom programu i u reakcijama ljudi. Zaista nismo očekivali da ćemo vidjeti više od tri tisuće oduševljenih Zadrana i turista kojima smo iznimno zahvalni jer su prepoznali vrijednost jednog ovakvog događaja, kazala je Igris Smrkinić
Manifestacija koja je u protekla tri dana oduševljavala sve generacije Zadrana, a turistima pružila nezaboravan odmor završena je u četvrtak, ostavivši za sobom željno iščekivanje nastavka ovog spektakularnog događaja. Riječ je, naravno, o kulturno-zabavnoj manifestaciji pod nazivom Kalelargart, uličnom festivalu, koji se u večernjim satima istovremeno održavao na Narodnom trgu, Kalelargi i na Forumu, a koji je različitim vidovima umjetničkog stvaralaštva stvorio prekrasnu interakciju između brojnih izvođača, njih gotovo tri stotine i usputnih prolaznika.
Festival se, naime, sastojao od različitih glezbeno-scenskih nastupa, likovno-umjetničkih projekata te različitih uličnih akrobacija i performansa kojima su zadarski, ali i izvođači iz svih krajeva svijeta oduševljavali posjetitelje.
Ovacije za Doris
Posljednja večer ove manifestacije protekla je jednako kao i prethodne dvije, pretvorivši Poluotok u pravi mravinjak, a završila je spektakularnim spuštanjem Doris Pinčić, mlade studentice glume, sa zvonika Sv. Stošije.
Očiju uprtih u katedralni zvonik tisuće su gledatelja iščekivale trenutak kada će ova djevojka poput nebeske vile zaploviti tamnim noćnim plavetnilom, a oduševljeni uzdasi popraćeni ovacijama nisu izostali.
Igris Smrkinić, direktorica radija 057 u čijoj organizaciji je i nastao Kalelargart, ne krije oduševljenje i zadovoljstvo učinjenim, istaknuvši kako je ova manifestacija na posljetku ipak postala centralni dio ovogodišnje turističke sezone, a to je i bio osnovni cilj cijelog projekta.
– Ne samo da smo prezadovoljni, nego smo dobili i više od očekivanog u samom programu i u reakcijama ljudi. Zaista nismo očekivali da ćemo vidjeti sigurno više od 3 tisuće oduševljenih Zadrana i turista kojima smo iznimno zahvalni jer su prepoznali vrijednost jednog ovakvog događaja, kazala je Igris Smrkinić, istaknuvši kako je projekt uspješno realiziran zahvaljujući prije svega beskrajnom entuzijazmu i ljubavi s kojom je rađen.
Napomenula je također kako su organizatori presretni jer su uspjeli istaknuti crkvu Sv. Donata i zvonik Sv. Stošije, najveće znamenitosti Zadra, te ih animirati na način na koji nitko nikada nije uspio. Kako kaže Igris Smrkinić, Kalelargart iduće godine neće izostati, a pregovori za još ljepši i spektakularniji događaj već su u tijeku.
Leopardmanov nastup
Program Kalelargarta te je večeri započeo na Narodnom trgu akrobacijskim nastupom leopardmana iz Australije, a potom je nastavljen kocertom Amy Yeung, plesno-scenskim performansom “Massmedia” u izvedbi plesne udruge Zalet te performansom s vatrom pod nazivom “Kolo na kolo”.
Istovremeno, na Forumu se odvijala scenska igra Doris Pinčić, pod nazivom “Nešto ljubavno u poeziji i u plesu”, a potom je uslijedio Tribute to earth, španjolski ples i fado ples koji je pripremio plesni studio DHM plesne udruge Gesta, te plesna izvedba Nevene Jurišić, nakon čega je Forum pretvoren u “Hip – hop platformu”.
Na Kalelargi se za to vrijeme odvijao atraktivni “S Fitness”, performans kojim su djevojke iz fitness centra “Fenix” mamile brojne uzdahe osobito muškog dijela publike.
Zamamnim akrobacijama oko šipke poglede su plijenile Tamara Kolar i njena instruktorica Ingrid Jerak, koje su sva tri dana Kalelargarta bile sastavni dio umjetničkog sadržaja.
– U ova tri dana pokazali smo sve što radimo na treninzima tijekom godine, a izvodimo uglavnom točke početničkog i srednjeg stupnja. Zadovoljni smo jer smo zaista uspjele privući pozornost, a komentari prolaznika su uistinu pozitivni, od kojih se nekolicina, zahvaljujući nama, zainteresirala za trening “S Fitness”, kazala je Ingrid Jerak, napomenuvši kako su njihove pokrete prepoznali i strani turisti jer je taj sport u većini drugih zemalja razvijeniji nego u Hrvatskoj.
 Akrobati i žongleri
Prolaznici na Kalelargi ni te večeri nisu odoljeli zanimljivim trikovima mađioničara Rica te poznatim punktovima poput “Body painting show-a”, “Zadarskih grafitera”, Dizajnerskom crtanju i prikazu odjeće na temu Mala haljina djevojaka iz škole za Tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost.
– Ovom prigodom smo prikazali sve ono što radimo tijekom cijele školske godine, a okupilo se nas nekoliko djevojaka, odnosno tri slikarice i četiri modela koje nose svoje kreacije, a koje su, s obzirom da su ljetni praznici, bile slobodne. Slikarice su odlučile prirediti i malu izložbu te uz nju i slikati ovdje na ulici. Prolaznici su oduševljeni, interesiraju nas, zapitkuju, a jedno od najčešćih pitanja bilo je prodaju li se radovi ili kreacije, no mi stvarno nismo očekivali takav interes zbog čega o prodaji nismo razmišljale, kazala je Ana Marija Jurišić, učenica 2.c razreda Škole za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost, istaknuvši kako je za njih, mlade i perspektivne umjetnice, biti okružen umjetnicima i predstavljati važan dio jednog ovakvog događaja nešto uistinu predivno.
Osim spomenutih punktova i likovni performans umjetnika Nila Karuca, umjetnička instalacija Silvijane Dražović te zanimljivi akrobati na štulama i biciklima, žongleri, akrobati s vatrom, kao i penjačke akrobacije Gorske službe spašavanja u ova su se tri dana toliko svidjeli prolaznicima, da je posljednja večer Kalelargarta izazvala pravu bujicu emocija i nestrpljivo iščekivanje sljedećeg Kalelargarta…