Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vladina bakljada

Autor: Željana Gardijan

01.08.2008. 22:00


Premda su nasilje, huliganstvo, tuče i  uvredljiva skandiranja na nogometnim  stadionima u Hrvatskoj odavno uobičajeni prateći “folklor” koji je Vlada  već trebala prepoznati kao prijeteći i  poguban kako za sport tako i za opću  društveno – političku klimu, tek je užareno rivalstvo Dinamovih i Hajdukovih  navijača koje je planulo vješanjem lutke  Mirka Hrgovića potaknulo umornu  Vladu da prije odlaska na godišnji odmor upali svoju “bakljadu”. Onu koju će  morati vidjeti čelni ljudi nogometa koji,  poput Vlatka Markovića, do sada nisu  ni vidjeli osobitog razloga da se utakmice s gorućim tribinama s kojih se ore  ubilačke prijetnje i pršte teško smislive  uvrede, prekinu i da akteri na travnjaku  igraju u tišini okruženi praznim sjedalicama.
Naime, tek kada se shvatilo da navijačko divljanje prelazi trpeće granice,  one u kojima bi se možda kroz prste  progledalo da se vrijeđa neki tuđi klub,  premijer je sjeo za stol s čelnicima  HNS-a Markovićem i Srebrićem te  Štimcem, predsjednikom Udruge hrvatskih prvoligaša, a svoje su ogorčenje  (ne)kulturom navijanja mogli izreći i  potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić,  ministrica pravosuđa Ana Lovrin, ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević te ministar sporta Dragan Primorac. Uhvativši se Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i FIFA-inog prijedloga pravilnika, jake snage Vlade iznijele su  zahtijev o rigoroznijem kažnjavanju navijačkih nereda, a krajem kolovoza bit  će predstavljen paket mjera koje bi  stadione, prema nakani Vlade, samo  tako, u tren, pretvorile u one slične  engleskim čiji su navijači utišani drakonskim kaznama, pa su se u takvu  mirnu atmosferu na stadione mogle  vratiti obitelji. Tako bi to željela Đurđa  Adlešić, koja je možda smetnula s uma  razliku hrvatskog i engleskog temperamenta, a zasigurno idealistički zamišlja kako će se i zakon striktno primjenjivati.
Za ono što je Vlada zamislila trebat  će, čini se puno više vremena, napora,  promjene općeg stanja u hrvatskom  društvu, a i milijuna. To proizlazi iz  izjave ministra Rončevića da se zakon  primjenjuje što je pokušao potkrijepiti  brojkama sankcioniranih navijača. Izostalo je pitanje nazočnih koje se logično  nameće. Ako se i uz primjenu zakona i  dalje na tribinama lože vatre mržnje,  netrpeljivosti i gotovo bolesnog rivalstva, koje izlazi iz okvira sporta, a teško  je razumljivo i jer se radi o “ratu”  navijačkih skupina domaćih klubova,  koliko će navijača biti kažnjeno kada se  počne s provođenjem najavljenog paketa mjera. Ispada da bi onda na tribinama sjedila tek šačica istinskih navijača ili onih u godinama, koje je  životno iskustvo poučilo kako bi sport  doista trebao biti onaj koji povezuje  ljude, regije i narode, a ne onaj koji ih  “na smrt” svađa.
Zar navijači nisu već do sada naučili  da i nogometaši samo rade svoj posao  za koji su, usput rečeno, višestruko  bolje plaćeni od svih onih što im srce za  njima izgara toliko da su ih prisvojili  poput živih talismana. Hrgović je dobio  priliku i s pravom je želio iskoristiti. Za  plemenitost i hrabrost Torcida mu je  dala “Hajdučko srce”. Zašto to hajdučko srce ne bi moglo igrati za Dinamo, a moglo bi, primjerice, bez ružnih poruka i vješanja lutaka za neki  strani klub? Navijanje, izgleda nije nešto posebno, nije neki adrenalinski doživljaj ako s druge strane nije makar  izmišljen neprijatelj na kojega treba  bacati drvlje i kamenje!
Vlada samo misli da joj se bilo lakše  baviti navijačima, te da je ta njezina  “bakljada” zaklonila poražavajuće podatke o korupciji u kojoj su prvaci –  političari.