Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Festival uličnih umjetnika nadmašio sva očekivanja (FOTOGALERIJA)

Autor: Nikola Markulin

01.08.2009. 22:00
Festival uličnih umjetnika nadmašio sva očekivanja (FOTOGALERIJA)

Foto: Filip BRALA



Kao i prošle godine i ovogodišnje (drugo) izdanje KalelargArta u petak je završilo uz pomoć pripadnika zadarskog odjela Gorske službe spašavanja. Naime, sa zvonika katedrale jedan je pripadnik visio na konopcima maskiran u anđela. Naravno, zatvaranje je obilježio i raskošan vatromet. Ako je suditi po broju posjetitelja i njihovim reakcijama ovaj se ljetni festival ulične zabave i drugu godinu uspio nametnuti Zadranima i njihovim gostima. Za razliku od lanjskog, ovogodišnji je KalelargArt trajao jedan dan kraće i imao nešto siromašniji program. Lajtmotiv su bila tzv. četiri elementa: vatra, voda, zrak i zemlja. Izvedbe rezervirane za petak referirale su se na vatru i zrak (logično, onda, one od četvrtka na vodu i zemlju). Okosnicu programa činile su u najvećoj mjeri predstave suvremenog plesa koje su izvodile tri udruge. Uz njih, na programu su se našli mađioničarski trikovi, likovne radionice, glazba, zabavni ples, akrobacije, te kratke predstve Dragontheatrea Maje Šimić. Iako se u petak na Poluotoku održavala i popularna “feštica”, posjetitelja, na tri punkta na koliko su se izvedbe KalelargArta “koncentrirale”, nije manjkalo. Po svemu sudeći izgleda da se ovaj festival, kako ga karakteriziraju organizatori iz agencije Ross media consulting i 057 radija, ulične umjetnosti uspio izboriti za svoje mjesto na zadarskoj “ljetnoj (kulturnoj) sceni” i kod publike i kod institucija koje takve manifestacije financiraju. Ulični zabavljači okupljeni pod jedinstvenom organizacijom uspjeli su konkurirati glumcima klasičnog i suvremenog teatra, klasičnim i suvremenim glazbenicima na koje su Zadrani i njihovi gosti već duže vrijeme ljeti navikli. Ostaje nam čestitati organizatorima i poželjeti im sreću i dogodine prilikom organizacije trećeg KalelargArta.
– Sve je prošlo izvrsno i ne mogu sakriti zadovoljstvo. Držim da smo ispunili naš zadatak, jedino mi je žao što festival nije mogao trajati dulje. Naime, zbog dobro nam znanih gospodarskih neprilika, KalelargArt je trajao dan manje nego lani. Mislim da bi bilo dobro da, sudeći po interesu publike, ovakav festival traje i dulje od lanjska tri dana, možda čak čitav tjedan, rekla je Igris Smrkinić, zahvalivši gradonačelniku Vrančiću, dogradonačelnicima Kasapu i Grguroviću te Borisu Artiću na velikoj moralnoj i financijskoj podršci.
– Prepoznali su naš festival kao važan za Zadar i turističku sezonu. Reakcijama medija i javnosti smo više nego zadovoljni, zaključuje Smrkinić.