Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Hrvatska oaza cikloturizma

Autor:

01.08.2009. 22:00
Hrvatska oaza cikloturizma


Biciklističke staze već su nekoliko godina uvrštene u mnoge biciklističke karte Hrvatske i Europe, stoga nije slučajno da biciklisti na Pag dolaze u značajnom broju. Uz to, otočne turističke zajednice, bilo zajednički ili samostalno, dosta dobro rade na promidžbi cikloturizma, pa se tako o paškim biciklističkim stazama puno zna i izvan granica Hrvatske
Otok Pag je zahvaljujući brojnim biciklističkim stazama postao raj za one koji odmor žele provesti aktivno i zdravo, a uz to i uživati u raznolikosti i posebnosti paškoga krajolika. Sve te prednosti prepoznali su brojni biciklisti iz Slovenije, Njemačke, Francuske, Italije i drugih zemalja.
A da je tomu tako potvrđuju podaci otočnih turističkih zajednica, koji govore da Pag godišnje posjeti preko 40.000 biciklista.
Značajna ulaganja
Naime, Pag se može pohvaliti da je u posljednjih sedam godina puno uložio u uređenje biciklističkih staza te promidžbu cikloturizma kao jednog od zanimljivih turističkih proizvoda. Važno je reći kako je cikloturizam zajednički projekt svih otočnih lokalnih samouprava, gradova Paga i Novalje te općina Povljana i Kolan. Zajedničkim snagama lokalnih samouprava na Pagu je uređeno 115 kilometara biciklistička staza, od čega je samo 20 kilometara asfaltirano, a ostalo je makadam. Staza obuhvaća gotovo cijelu duljinu otoka – od Fortice do Luna.
Točnije, riječ je o 14 staza na kojima je postavljena signalizacija, oznake područja s nazivima plaža ili predjela otoka, zatim oznake koje pokazuju gdje se nalaze prirodni izvori vode i slično. Staze se protežu pored plaža, polja, uz brdski kamenjar na nekadašnjim drevnim ovčarskim stazama, atraktivne vjetrenjače, uz maslinike i ostale dijelove nedirnute otočne prirode.
Stalci za bicikle
Ova je biciklistička staza već nekoliko godina uvrštena u mnoge biciklističke karte Hrvatske i Europe, stoga nije slučajno da biciklisti na Pag dolaze u značajnom broju. Uz to, otočne turističke zajednice, bilo zajednički ili samostalno, dosta dobro rade na promidžbi cikloturizma, pa se tako o paškim biciklističkim stazama puno zna i izvan granica Hrvatske.
Među biciklistima najviše je Slovenaca. Na gradskoj rivi susreli smo grupu Slovenaca koji su se došli malo odmoriti od vožnje i obilaska paških vjetrenjača.
– Na Pag dolazimo već petu godinu zaredom, a najviše zbog atraktivnih biciklističkih staza. Prešli smo biciklom cijeli otok, a najzanimljivije su nam staze uz more, naveli su simpatični Slovenci.
Oni su istaknuli kako su primijetili da su gotovo u svim mjestima postavljeni stalci za parkiranje bicikla, što su ocijenili izuzetno dobrim projektom.
U otočnim turističkim zajednicama potvrđeno nam je da ima jako puno ljudi koji traže karte biciklističkih staza otoka Paga.
– Kartu biciklističkih staza i bilo kakve informacije o njima traže mnogi turisti, domaći i stranci, mlađi i stariji. Interes je dobar, a očito je da su mnogi upoznati s biciklističkim projektom. Oni koji nisu, takvu informaciju mogu dobiti gotovo u svim turističkim uredima i agencijama na otoku, rečeno nam je u Turističkom informativnom centru u Pagu.