Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kako su poslovali Tankerska plovidba, Ilirija i Hoteli Zadar

Autor: Damir Maričić

01.08.2009. 22:00
Kako su poslovali Tankerska plovidba, Ilirija i Hoteli Zadar

Foto: Jelica FARKAŠ



Tankerska plovidba još je bila “grlom iznad vode”, odnosno u blagom dobitku unatoč katastrofalnoj krizi u svijetu. Ilirija i Hoteli Zadar, jedan kao dobitnik, drugi kao gubitnik, imaju zasad, u ovoj kriznoj i turistički teškoj godini, bolje rezultate od prošlogodišnjih
Tankerska plovidba je iznimno značajno smanjila dobit, ali i za prvih šest mjeseci 2009. godine poslovala pozitivno, Ilirija Biograd uspjela je povećati dobit dok su Hoteli Zadar gubitak smanjili, glasio bi najkraći izvještaj o stanju poslovanja triju ovdašnjih poduzeća zasad jedinih dostupnih na Zagrebačkoj burzi.
Utvrditi stanje zdravlja gospodarstva u uvjetima velike svjetske krize i panike koja je pomalo zavladala na području Hrvatske, dragocjenije je nego ikad i svaki indikator u tom je pogledu dobrodošao. Ovog trenutka podaci pristižu sa značajnim zaostacima kako je to sa statistikama već uobičajeno, a ta kašnjenja sada su daleko bolnija nego u normalnim uvjetima. Jedan posredan pokazatelj kojeg uobičajeno koristimo već niz godina kada govorimo o kako-tako ažurnim pokazateljima poslovanja su podaci tzv. javnih dioničkih društava. Riječ je o društvima kojima je donedavno bilo propisano dostavljati kvartalne podatke, ali i sve promjene Zagrebačkoj burzi zbog transparentnosti prometovanja u kotaciji burze. Sada sa značajnim promjenama taj će indikator od nekadašnjih devet značajnijih zadarskih tvrtki biti osiromašen. Naime JDD kotacija ukinuta je, a dijelu je tvrtki ostalo prepušteno hoće li nastaviti kotirati na burzi, dok će to u kojoj kotaciji ovisiti o novim pravilima. Zasad dakle imamo pokazatelje poslovanja u prvom polugodištu za samo tri ovdašnje tvrtke i to Tankersku plovidbu, Iliriju i Hotele Zadar.
Znatno niža dobit Tankerske plovidbe
Zadarska Tankerska plovidba ostvarila je u prvoj polovici ove godine neto dobit od 36,6 milijuna kuna, što je znatno niže u odnosu na 156,9 milijuna kuna dobiti iz istog razdoblja prošle godine, pokazuju podaci iz financijskog izvješća dostavljenog Zagrebačkoj burzi, koje se osim na matičnu kompaniju odnosi i na poslovanje 23 povezana društva.
Zarada po dionici Tankerske plovidbe u prvoj polovici ove godine tako iznosi 59,46 kuna ili čak 76 posto manje u odnosu na 250,49 kuna po dionici iz prvog polugodišta 2008. godine.
Ukupni prihodi Tankerske plovidbe iz prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 485,9 milijuna kuna i bili su 9 posto niži nego u istom razdoblju lani, dok su istodobno ukupni rashodi povećani za više od 19 posto, na 449,3 milijuna kuna.
U izvješću se navodi kako je cilj Tankerske plovidbe što duže zadržati visoku razinu likvidnosti, postignutu kao osiguranje zbog izrazito cikličnog brodarskog tržišta na kojem je globalna recesija dodatno produbila očekivani pad vozarina.
Od događaja koji su obilježili poslovanje zadarskog brodara u razdoblju od početka godine do kraja lipnja u izvješću se izdvajaju ulaganja u flotu, vrijedna više od 350 milijuna kuna, kao i stjecanje 55 postotnog udjela u zadarskoj tvrtki za hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam Aenona, po cijeni od 550 tisuća kuna.
Također, navodi se da je Tankerska plovidba tijekom prvog polugodišta primila dva dugoročna kredita u ukupnom iznosu od oko 213 milijuna kuna za financiranje gradnje brodova, kao i da su otplate ostalih bankovnih kredita, u iznosu od 123 milijuna kuna, izvršene u skladu s uvjetima otplate.
Razvojni projekti – idu dalje
Iz Tankerske plovidbe ističu i da, unatoč okolnostima globalne recesije, taj brodar u narednom razdoblju namjerava zadržati postojeću razinu investicija te će do 2012. godine povećati svoju flotu na 24 broda ukupne nosivosti veće od 1,7 milijuna metričkih tona.
Investicije izvan osnovne djelatnosti, dodaju, također se nastavljaju, ali nešto sporijim tempom te će uvelike ovisiti o brzini oporavka hrvatskog i svjetskog gospodarstva.
Dodajmo tome vremenski slijed pokazatelja koji je – nepovoljan. Naime, kriza je svom silinom udarila svjetsko brodarstvo zadnji kvartal 2008. godine, no na sreću Tankerske plovidbe prvo suhe a tek potom tekuće (naftne) terete. U međuvremenu se vozarine za suhe terete posljednjih mjeseci vrlo blago oporavljaju, ali je pad bio toliki da to još nije dovelo do isplativosti, a cijene tankerskih vozarina uz velike oscilacije ipak kontinuirano padaju. Potvrđuje to podatak da je prvi kvartal Tankerska imala gotovo 35 milijuna kuna tekuće dobiti da bi u drugom kvartalu ista bila svedena na 2,9 milijuna. Vrhunski je biti pozitivan i u takvim uvjetima, ali kriza je u međuvremenu produbljena.
Indikator poslovanja Tankerske plovidbe važan je za Zadarsku županiju jer je riječ o najvećoj ovdašnjoj tvrtki čiji rezultat odlučno utječe na ukupne pokazatelje gospodarstva.
Ilirija i Hoteli Zadar
Biogradska Ilirija i Hoteli Zadar dolaze iz vrlo značajnog turističkog sektora ovdašnjeg gospodarstva. Najveći, odnosno Turisthotel još nije prikazao svoje poslovanje, a Borik to već mjesecima ne čini. Ipak kod ove dvije tvrtke različitih sudbina i pozicija vidljivo je nešto što nije očekivano. Naime, iskazale su bolje podatke za prvo polugodište nego za prvo lanjsko polugodište. Lani smo odrađivali najuspješniju sezonu u povijesti, a ove se godine mučimo sa svjetskom krizom i neizvjesnim konačnim rezultatom. Uz to, pokazatelji turističkih kuća za prvo polugodište su gotovo redovito loši jer, kako znamo, ovdašnji je turizam izrazito sezonalan i preko dvije trećine posla odradi u trećem kvartalu.
Naznačimo i bitne razlike među ovim dvjema tvrtkama. Ilirija je treća po veličini ovdašnja turistička kuća i druga po uspješnosti i već niz godina dobitnik, s najznačajnijim stopama rasta u županiji. Hoteli Zadar suprotan su primjer tvrtke koja iskazuje redovite gubitke, nikad katastrofične, a koja koristi dio svog poduzetničkog potencijala, dok je dio u funkciji najma ili neobnovljen.
Ilirija je povećala prihode s 33,1 na 37,9 milijuna kuna od čega u drugom kvartalu s 21,3 na 24,3 milijuna kuna, a u isto vrijeme rashodi su simbolično rasli s 31 na 31,5 milijuna kuna. Time je ionako lijepa, za prvu polovicu godine, dobit od 2,1 milijun povećana na 6,4 milijuna kuna od čega je naravno drugi kvartal donio veći dio od 6,2 milijuna kuna dobiti. Ilirija je rijetko i u Hrvatskoj tvrtka s očito vrlo dobro izbalansiranim i prisutnim segmentom hotelskog smještaja, marine te kampiranja uz ostale ugostiteljske i druge usluge, a što im osigurava dobar cjelogodišnji posao i kakvo-takvo ublažavanje potpune sezonalnosti.
Hoteli Zadar s gradskim hotelom Kolovare, te ostatkom imovine u funkciji iznajmljivanja poslovnog prostora, odnosno izvan funkcije, imali su gotovo identične prihode lanjskima – 12,3 milijuna kuna uvećali su na 12,4, uz to da je prihod u drugom ipak turističkom kvartalu čak i pao, dok su rashodi smanjeni s 18,2 na 15,6 milijuna kuna. Time je tvrtka svoj lanjski šestomjesečni gubitak od 5,9 milijuna svela na 3,3 milijuna. Prije svega, zahvaljujući “kresanju” troškova, a ne povećanju gospodarske aktivnosti i prometa.
O poslovanju kompletnog zadarskog gospodarstva s preko 3.000 subjekata na osnovu ove tri tvrtke ne može se govoriti već samo “gatati”. Ono što je bitno i već sada jasno je da izostanak dobiti Tankerske plovidbe neće moći nadoknaditi svi ostali subjekti u županiji zajedno, te će na žalost jedini “kapitalac” kod “dobitnika” biti OTP banka.