Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

KUD Sv. Ivan iz Vira predstavio autentičnu nošnju

Autor: Katarina Belić

01.08.2009. 22:00
KUD Sv. Ivan iz Vira predstavio autentičnu nošnju

Foto: Sebastian GOVORČIN



Članovi KUD-a Sv. Ivan iz Vira posjetiteljima su se prvi put predstavili u svojoj autentičnoj nošnji. Zahvaljujući radu Livija Marijana, etnologa iz Velog Iža KUD Sv. Ivan napokon ima vjerno rekonstruiranu, izvornu i starinsku nošnju u kojoj će se moći predstaviti publici
Ovog vikenda u centru Vira održana je smotra kulturno umjetničkih društava. Smotri koju je organizirao KUD Sv. Ivan iz Vira prisustvovali su KUD-ovi iz cijele Hrvatske.
Susret je započeo ispred crkve Sv. Jurja gdje su nakon svete mise nastavili svoj mimohod do samog centra.
– Večeras se prvi put sastajemo u ovako velikom broju. Ove godine u Viru nam se pridružilo čak sedam KUD-ova. Došli su naši prijatelji iz Varaždina, Zagreba, Garešnice, Galovca, Debeljaka i Stankovca. Nakon što smo mi posjetili njih i njihove krajeve ovoga puta su oni odlučili doći k nama u posjet, kazala je Helena Budija Škorić voditeljica KUD-a Sv. Ivan iz Vira i organizatorica smotre.
Članovi KUD-a Sv. Ivan iz Vira posjetiteljima su se prvi put predstavili u svojoj autentičnoj nošnji. Zahvaljujući radu Livija Marijana, etnologa iz Velog Iža KUD Sv. Ivan napokon ima vjerno rekonstruiranu, izvornu i starinsku nošnju u kojoj će se odsad moći predstaviti publici.
– 13. kolovoza organiziramo svečanu prezentaciju naših nošnji uz brojne ugledne uzvanike, rekla nam je Helena Budija Škorić.
Društvo Sv. Ivan iz Vira broji 42 člana, a njihovi članovi su pripadnici čak tri dobne generacije što govori o dobrom radu tog društva.
Prizor od raznih nošnji, zanimljivih glazbala i specifičnog plesa s kojim je svaki KUD začinio svoj nastup, oduševio je sve prisutne a posebno turiste koji ovakvo nešto vide prvi put. No ništa manje nisu bili oduševljeni ni sami članovi KUD-a koji su došli u posjet.
– Prvi put smo u Viru i zaista nam je drago da smo došli unatoč gužvama na cesti. Ovakve smotre su nam svima posebne jer predstavljaju susrete sa starim prijateljima i poznanicima, ali i upoznavanje novih, ne samo ljudi već i njihovih starinskih običaja, što je zaista zanimljivo. Nadam se da ćemo ovo ponoviti i odsad svi zajedno redovito surađivati, kazao je Niko Mirosavljević, predsjednik KUD-a Slavuj iz Bukevje.