KUD Sv. Ivan iz Vira predstavio autentičnu nošnju

Slika korisnika admin
vir_kud
Sebastian GOVORČIN
Članovi KUD-a Sv. Ivan iz Vira posjetiteljima su se prvi put predstavili u svojoj unikatnoj nošnji

Ovog vikenda u centru Vira održana je smotra kulturno umjetničkih društava. Smotri koju je organizirao KUD Sv. Ivan iz Vira prisustvovali su KUD-ovi iz cijele Hrvatske.

Susret je započeo ispred crkve Sv. Jurja gdje su nakon svete mise nastavili svoj mimohod do samog centra.

- Večeras se prvi put sastajemo u ovako velikom broju. Ove godine u Viru nam se pridružilo čak sedam KUD-ova. Došli su naši prijatelji iz Varaždina, Zagreba, Garešnice, Galovca, Debeljaka i Stankovca. Nakon što smo mi posjetili njih i njihove krajeve ovoga puta su oni odlučili doći k nama u posjet, kazala je Helena Budija Škorić voditeljica KUD-a Sv. Ivan iz Vira i organizatorica smotre.

Članovi KUD-a Sv. Ivan iz Vira posjetiteljima su se prvi put predstavili u svojoj autentičnoj nošnji. Zahvaljujući radu Livija Marijana, etnologa iz Velog Iža KUD Sv. Ivan napokon ima vjerno rekonstruiranu, izvornu i starinsku nošnju u kojoj će se odsad moći predstaviti publici.

- 13. kolovoza organiziramo svečanu prezentaciju naših nošnji uz brojne ugledne uzvanike, rekla nam je Helena Budija Škorić.

Društvo Sv. Ivan iz Vira broji 42 člana, a njihovi članovi su pripadnici čak tri dobne generacije što govori o dobrom radu tog društva.

Prizor od raznih nošnji, zanimljivih glazbala i specifičnog plesa s kojim je svaki KUD začinio svoj nastup, oduševio je sve prisutne a posebno turiste koji ovakvo nešto vide prvi put. No ništa manje nisu bili oduševljeni ni sami članovi KUD-a koji su došli u posjet.

- Prvi put smo u Viru i zaista nam je drago da smo došli unatoč gužvama na cesti. Ovakve smotre su nam svima posebne jer predstavljaju susrete sa starim prijateljima i poznanicima, ali i upoznavanje novih, ne samo ljudi već i njihovih starinskih običaja, što je zaista zanimljivo. Nadam se da ćemo ovo ponoviti i odsad svi zajedno redovito surađivati, kazao je Niko Mirosavljević, predsjednik KUD-a Slavuj iz Bukevje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno