Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Neka barem isplata plaća bude na vrijeme

Autor:

01.08.2009. 22:00
Neka barem isplata plaća bude na vrijeme


Nitko od zaposlenih zbog ovakve odluke nije sretan, a standard ni dosad nije bio posebno visok, pa da ovi nameti građane ne bi pogodili. U svakom slučaju, ističe ravnateljica dječjeg vrtića “Sunce” Ana Dunatov, bolje dobiti i plaću koja je umanjena, nego nikakvu
Krizni porez od dva posto na sve plaće i mirovine iznad tri tisuće kuna, te od četiri posto na iznose koji prelaze šest tisuća kuna, kojega je izglasao Sabor, primjenjivat će se sve do kraja iduće godine. Veliki teret državnih mjera, koje bi trebale namaknuti sredstva u proračunu, radnici i umirovljenici osjetiti će s prvim danima njihove primjene. Jer kako se oporezivanje odnosi i na zaradu ostvarenu u proteklome mjesecu, udar na ionako nezavidna primanja odrazit će se već pri isplati plaća za srpanj.
Deset plus 2 ili 4 posto
Srpanjska je plaća u cilju štednje i stabilizacije zadarskoga gradskog proračuna u vrijeme gospodarske krize i recesije, odlukom gradonačelnika Zvonimira Vrančića, zaposlenicima Gradske uprave i svima onima kojima se primanja isplaćuju iz gradskoga proračuna, već umanjena za 10 posto. Ova odluka, primjenjivati bi se trebala sve do kraja godine, nakon čega ovisno o situaciji, može biti ukinuta ili izmijenjena. Jedna od ustanova čiji će djelatnici tako udar na plaće dvostruko osjetiti je i dječji vrtić “Sunce”, na čelu s ravnateljicoma Anom Dunatov.
– Odluka Grada Zadra, koji je naš osnivač, je takva da se plaća isplati za deset posto manje, a sve isplate moraju podlijegati i kriznom porezu koji je donesen odlukom Vlade. Sigurno je da će to biti veliki udar, no pritom sve treba napraviti da ne otežavamo djelatnicima isplatu, odnosno da plaća ne kasni, kaže ravnateljica Dunatov, napominjući kako se umanjenje plaće odnosi na osnovicu, a s obzirom da zaposlenici imaju različite koeficijente, ovisno o godinama staža, teško je govoriti o prosječnom iznosu za koji će im plaća biti niža.
Izostala jedinstvena reakcija sindikata
Od 104 zaposlena u “Suncu”, u najvećem se broju radi o ljudima s obiteljima i djecom na školovanju, te su svakodnevni izdaci, kaže Dunatov, sigurno veliki.
– Nitko od zaposlenih zbog ovakve odluke nije sretan, a standard ni dosad nije bio posebno visok, pa da ovi nameti građane ne bi pogodili. U svakom slučaju, ističe ravnateljica, bolje dobiti i plaću koja je umanjena, nego nikakvu.
Zbog novih kriznih mjera nitko nije ravnodušan, slaže se i vršiteljica dužnosti ravnateljice Znanstvene knjižnice Zadar, Milenka Bukvić. Ne vjeruje da će smanjenje plaća biti kratkoročno, a odgovore na nove poteze Vlade tek očekuje.
– Trenutačno nema jedinstvene reakcije sindikata, ali kada se svi vrate s godišnjih odmora, vjerojatno će drugačije razmišljati, te se ujesen nadam reakcijama, kaže Bukvić.
A da smanjenje plaća nije mjera koja zemlju može izvesti iz recesije, ističe županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Stanislav Maroja, pojašnjavajući kako se time smanjuje kupovna moć građana. Slijedom toga direktno se smanjuje i potražnja robe i tako nastaje jedan zatvoreni ciklus. Cijeli koncept gospodarskog razvoja, prema Marojinim riječima, krivo je postavljen i sada ga je teško ispravljati.
– Kada se u strategiji ekonomskog razvitka krivo krene, kada se samo favorizira potrošački duh, teško je to kasnije ispravljati. Mi gospodarstvu, u proizvodnoj sferi i stvaranju novih vrijednosti, nikakvu pozornost posvećivali nismo i ovo što se sada uvodi samo su vatrogasne mjere. A najgore u svemu tome je to što se teret cijele krize prenosi na najniže slojeve društva, zaključuje Maroja.