Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Nezaboravni spektakl pod maskama

Autor:

01.08.2009. 22:00
Nezaboravni spektakl pod maskama


Sve je započelo sa čestitkama za 50. rođendan te tradicionalnim paškim kolom koje su paškim glazbarima u izvedbi pomogli glazbari iz Stankovaca. Karnevalska zabava na trgu popraćena je nastupom pučkih pjevača, a mladi iz KUD “Družina” u predivnoj paškoj nošnji izveli su “tanac po paški”
Tijekom vikenda u Pagu je održan veliki spektakl u povodu obilježavanja 50. po redu paškog ljetnog karnevala. Već od petka gradom su zavladale maškare koje su svoju vladavinu predale u subotu kasno u noć, a karnevalsku feštu zaključile tek jučer pred jutro.
Obilježavanja tradicionalnog, okruglog polustoljetnog ljetnog karnevala krenulo je u petak navečer velikom povorkom u kojoj su sudjelovali Gradska glazba Pag, Gradska glazba Stankovci, članovi KUD-a “Družina” iz Paga te brojne maškare.
Tužan kraj
Povorka je krenula s trajektnog pristaništa na Goliji, prošla je starom lukom Mandrač i preko Branimirove obale došla do Trga Petra Krešimira IV. gdje se krenulo s maškaranom zabavom.
Sve je započelo s čestitkama za 50. rođendan te tradicionalnim paškim kolom koje su paškim glazbarima u izvedbi pomogli glazbari iz Stankovaca. Karnevalska zabava na trgu popraćena je nastupom pučkih pjevača, a mladi iz KUD “Družina” u predivnoj paškoj nošnji izveli su “tanac po paški”. Potom su uslijedili pjesma i ples svih okupljenih.
Subota je bila drugi dan karnevalskih događanja. Na trgu se ponovno okupilo na tisuće maškaranih i nemaškaranih Pažana i njihovih gostiju. Krenulo je s paškim kolom, potom se nastavilo s plesom uz nastup dječjeg zbora “Vijolice”, paškom grupom “Maestral”, a goste je zabavljala i Marina Tomašević.
Ispraćaj ovog ljetnog karnevala bio je, kao i obično, tužan. Proglašen je kraj, a mesopust Marko, glavni krivac za sve nedaće u Pagu, mrtvim.
Veličanstveni vatromet
Zastave su spuštene, potom je krenuo sprovod, ispraćaj Marka do gradskog mosta kamo je po starom običaju spaljen i bačen u more. Za kraj 50. obljetnice karnevala organizatori – Grad Pag, gradska Turistička zajednica, Centar za kulturu i paška karnevalska udruga “Markova kumpanija”, priredili su spektakularan vatromet.
Važno je reći da grad Pag tradiciju održavanja karnevala kao pučke zabave ima već 125 godina. Prvi veliki organizirani paški karneval na središnjem gradskom trgu spominje se 1884. godine. Te godine definirana je paška narodna nošnja i paški folklor, koji su postali nezaobilazan dio karnevala. Tih godina paško kolo se pleše uz zvuk mišnica. Dvadesetak godina kasnije u Pagu se osniva paška gradska glazba, a 1929. godine poznati skladatelj i muzikolog Šime Dešpalj uglazbio je Paško kolo i prilagodio ga muziciranju puhačkog amaterskog orkestra. Tradicija karnevala se nastavlja. Razvojem turizma na Pagu, 1959. godine grupa entuzijasta, kao što su znameniti Pažani Stjepan Sabalić, Zvonko Usmijani i drugi, došli su na ideju o organiziranju ljetnog karnevala, reprize zimskog, s namjerom obogaćivanja i profiliranja paške turističke ponude. Ideju su podržali Grad Pag i gradska Turistička zajednica kao glavni organizatori svih dosadašnjih paških karnevalskih zbivanja. Od tada sve do danas ljetni se karneval svake godine organizira s velikim žarom, te privlači sve generacije ljudi.