Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

OB Zadar ima dovoljno protuotrova

Autor: Petra Mičić

01.08.2009. 22:00
OB Zadar ima dovoljno protuotrova


Ubod crne udovice u principu nije smrtonosan, iako se zdravstveno stanje može zakomplicirati, osobito kod djece i starijih osoba s kroničnim bolestima. Prije svega u rizičnu skupinu spadaju osobe koje imaju problema s krvožilnim sustavom, odnosno srcem i visokim tlakom, zbog čega ubod crne udovice može završiti i smrtnim ishodom
Tijekom ljetnih mjeseci povećana je opasnost od uboda otrovnog pauka, crne udovice, i ugriza zmija, kako od otrovnica tako i od manje opasnih zmija.
Kako doznajemo od dr. Borisa Dželalije, voditelja Zaraznog odjela u Općoj bolnici Zadar, nedavno je bila jedna hitna intervencija zbog ugriza otrovnog pauka, a što se tiče ugriza otrovnih zmija nije zabilježena ni jedna hitna intervencija.
– Za sada nije bilo ugriza otrovnih zmija, ali zabilježena su dva kontakta s neotrovnim zmijama. Što se tiče uboda pauka zabilježen je jedan ubod crne udovice. Inače na zadarskom području tijekom ljeta u prosjeku zabilježimo od tri do pet uboda crnih udovica. Ugrizi zmija otrovnica češći su u ljetnim mjesecima, a sveukupno zabilježimo od šest do jedanaest ugriza zmija godišnje. Ipak, mjesta za paniku nema jer zadarska bolnica posjeduje dovoljno protuotrova odnosno seruma protiv uboda crnih udovica i zmijskog otrova, kazao je Dželalija.
Podsjetimo, nakon uboda crne udovice osoba počinje osjećati simptome nakon 20 do 30 minuta. Prije svega, riječ je o jakoj boli, najprije na mjestu uboda, potom obližnjim limfnim čvorovima, da bi se na kraju proširila i cijelim tijelom. Uz to, dolazi i do obilnog znojenja te osjećaja snažnog straha. Međutim, ubod crne udovice u principu nije smrtonosan, iako se zdravstveno stanje može zakomplicirati, osobito kod djece i starijih osoba s kroničnim bolestima. Prije svega u rizičnu skupinu spadaju osobe koje imaju problema s krvožilnim sustavom, odnosno srcem i visokim tlakom, zbog čega ubod crne udovice, uslijed komplikacija za njih može završiti i smrtnim ishodom.
Zmija koja najčešće napada na našem području je poskok, otrovna zmija čiji je ugriz često smrtonosan. Prvi simptomi ugriza poskoka su bol i/ili oticanje ugriženog dijela tijela. Oticanje se javlja 2 – 3 minute nakon ugriza i brzo se širi. U velikih primjeraka zubi mogu biti dugi i jedan centimetar, pa otrov može biti unesen u mišić što ubrzava razvoj simptoma trovanja. Mjesto ugriza treba podvezati, da bi se spriječilo kruženje otrova po tijelu, a ugrizenu osobu treba što hitnije odvesti liječniku, da mu pruži jedinu djelotvornu pomoć, injekciju protuotrova.
– Koliko je otrov zmije smrtonosan i štetan ovisi o nekoliko faktora kao što je dob zmije, dob i zdravlje čovjeka, mjesto ugriza zmije, itd.
Savjetujem ljudima da se pri ugrizu zmije što manje kreću kako bi se spriječilo daljnje širenje otrova u tijelu, te hitni dolazak u bolnicu, istaknuo je Dželalija.