Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Obitelj na more, a pas na ulicu”

Autor: Petra Mičić

01.08.2009. 22:00
“Obitelj na more, a pas na ulicu”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Budući da je Hrvatska svjetski popularno turističko odredište, slike lutajućih, gladnih i žednih životinja nikako nisu uspomene koje turisti žele ponijeti kući sa svog odmora
I ove godine udruga “Prijatelji životinja” nastavlja edukativnu kampanju zaštite napuštenih kućnih životinja pred nadolazeće godišnje odmore: “Obitelj na more, a pas na ulicu”, kako bi osvijestili građane o ovom velikom problemu a zaštitno lice kampanje je mlada pjevačica Franka Batelić.
Posvajanje napuštenih životinja
Primarni cilj kampanje jest osvješćivanje javnosti o sve većem problemu napuštanja kućnih ljubimaca, koji se posebice povećava uoči ljetnih godišnjih odmora. Drugi cilj ove kampanje je apeliranje na posvajanje napuštenih životinja umjesto kupnje životinja, čime se izravno utječe na smanjenje broja napuštenih životinja. Svake godine tijekom godišnjih odmora svjedoci smo sve većeg broja napuštenih životinja. Bilo da lutaju ulicama ili bivaju ostavljene pred skloništima, takvi su prizori neprihvatljivi. Potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere da bi se takvom ponašanju stalo na kraj. Napuštene životinje, prepuštene na brigu sebi samima postaju prijetnja i za ljude. Psi koji se okupljaju u čopore zbog manjka skrbnika i mačke koje često skončavaju pod kotačima naših automobila nisu krivi za svoju nesreću. No svejedno su oni ti koji plaćaju cijenu ljudskog nemara, dok pravi krivci i dalje ostaju nekažnjeni.
Budući da je Hrvatska svjetski popularno turističko odredište, slike lutajućih, gladnih i žednih životinja nikako nisu uspomene koje turisti žele ponijeti kući sa svog odmora. Učestale reakcije stranih turista koji pronalaze napuštene životinje i njihovo nezadovoljstvo zbog nemogućnosti rješavanja problema njihova zbrinjavanja upozoravaju da je to gorući problem na čije se odgovarajuće rješavanje više ne može čekati.
Kako doznajemo iz Veterinarske stanice Zadar, u ljetnim mjesecima dolazi do povećanja napuštenih životinja.
Hotel za pse
– U ljetnim mjesecima i u našem gradu dolazi do povećanja broja napuštenih životinja. Za sada još nemamo povećani priljev napuštenih životinja, ali vjerujem da će kao i svake godine doći do toga. Naime, turisti često, kada shvate da nemaju gdje smjestiti životinje, ostavljaju ih na ulici i odlaze. A naši ljudi često puste životinju samu u dvorištu, kada odlaze na otoke i odmore, a tada životinje nažalost odlutaju, kazao je dr.vet.med. Damir Lukić.
Napuštene životinje u našem gradu nalazi higijenska služba koja djeluje pri Veterinarskoj stanici Zadar.
-Najčešće su građani ti koji primijete napuštene životinje i javljaju u našu veterinarsku stanicu, a nakon toga higijenska služba izlazi na teren i nalazi životinju. Veliki plus je činjenica da je većina životinja čipirana a to olakšava pronalazak vlasnika životinja, kazao je Lukić.
Grad Zadar još uvijek nema hotel za pse koji bi mogao riješiti probleme napuštanja životinja i omogućiti našim građanima mjesto gdje bi mogli ostaviti svoju životinju u slučaju da idu na putovanja, odmore i sl.
Dr. vet. med. Lukić je naglasio kako podržava akciju udruge “Prijatelji životinja”, te kako bi se svi građani trebali potruditi pružiti životinjama adekvatnu brigu i pomoć pri spašavanju životinja od smrti, mučenja i ranjavanja.
Napuštanje životinja je, prema Zakonu o zaštiti životinja, kažnjivo novčanom kaznom do 15.000 kuna. No pored zakonskih odredbi, važno je da svaki čovjek bude svjestan tereta i odgovornosti koju preuzima na sebe prilikom udomljavanja životinje te kako životinje traže mnogo brige i pažnje.