Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

S Talijanima druga slika

Autor:

01.08.2009. 22:00
S Talijanima druga slika


U špici turističke sezone na Jadranu se iz Italije očekuje pola milijuna gostiju, a za mnoge se kao poželjno odredište i ovoga puta pokazao upravo Zadar
Dolazak većeg broja talijanskih turista brodskom linijom Ancona – Zadar ovoga vikenda označio je početak ferragosta, za Talijane tradicionalnih kolektivnih praznika u kolovozu.
U špici turističke sezone na Jadranu se iz Italije očekuje pola milijuna gostiju, a za mnoge se kao poželjno odredište i ovoga puta pokazao upravo Zadar. Oko 800 gostiju iskrcalo se u grad ove subote i nedjelje. Dolasci će se nastaviti tijekom cijeloga tjedna, a udaran će biti, najavljuju u Jadroliniji, sljedeći vikend, kada se dnevno očekuje preko 1.000 putnika.
Kada su turistički rezultati Zadra u pitanju, nema govora o velikom minusu, ističe direktor Turističke zajednice Grada Zadra, Zvonko Šupe.
– Uz već stalne goste kao što su Nijemci, Austrijanci, Slovenci, ali i mnogi drugi, ovo je vrijeme kada Talijani dolaze u povećanom broju i sigurno da će ovih dana biti sasvim druga slika u gradu. Pogotovo nakon sljedećega vikenda, kaže Šupe. Ali, napominje i kako se – iako su i dalje zainteresirani za Zadar – kada je riječ o gostima iz Italije, zadnjih godina ipak bilježi blagi pad dolazaka. Vjerojatno se radi o posljedicama opće gospodarske situacije u svijetu. S druge strane mnogi od njih odlaze na neke udaljenije destinacije, ili se pak odlučuju za domaća ljetovališta.
– Očito da i Talijani teže podnose ova krizna vremena. A, osim što se jedan dio njih tijekom godišnjih odmora dosta proširio po svijetu, poznato je da najveći dio Talijana ljetuje upravo u svojim odredištima, poput Riminija.
I unatoč tome, gledajući cjelokupnu sezonu, prema riječima direktora Turističke zajednice, možemo očekivati da se na području turizma neće bilježiti znatniji pad. Uspješnost sezone trebala bi biti u granicama one prošlogodišnje, budući da su već dosadašnji pokazatelji, zaključno s lipnjem, jako dobri.
– Turistički pokazatelji svjedoče kako je trenutačna situacija zadovoljavajuća, a vidljivo je to već i samim pogledom na grad. Nikako se ne može govoriti o velikom padu, sigurno možemo biti zadovoljni, optimističan je Šupe.