Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Veloižani su kraljevi vaterpola

Autor:

01.08.2009. 22:00
Veloižani su kraljevi vaterpola


Na prvom vaterpolo kupu natjecale su se četiri momčadi – iz Velog i Malog Iža, Rave i Sali. U prvoj utakmici igrali su Veli i Mali Iž, a pobjedu su odnijeli domaćini. U drugoj utakmici snage su odmjerili momčadi iz Sali i Rave, a pobijedili su Ravljani
Momčad “Mladost” Veli Iž osvojila je prvo mjesto na prvom vaterpolo kupu “Iškog kralja”, koji je u subotu održan u Velom Ižu povodom proslave “Iške fešte”. Na prvom vaterpolo kupu natjecale su se četiri momčadi – iz Velog i Malog Iža, Rave i Sali.
U prvoj utakmici igrali su Veli i Mali Iž, a pobjedu su odnijeli domaćini. U drugoj utakmici snage su odmjerili momčadi iz Sali i Rave, a pobijedili su Ravljani. U finalnoj utakmici, kao što smo već rekli, pobjedu su odnijeli domaćini, momčad Velog Iža. Oni su tako postali prvi pobjednici prvog kupa “Iškog kralja”.
Osim vaterpolom, Ižane i njihove goste zabavljala je iška mladost na “Pošempijadi” – odnosno natjecanju između “Juga” i “Zmorca” u starim narodnim igrama kao što su potezanje konopa ili skakanje u vrećama. U ovim igrama pobjedu je odnijelo “Jugo”.
Nakon igara “Iška fešta” završila je tradicionalnim igrokazom dolaženja i biranja novog iškog kralja. Naime, svake godine iški kralj dolazi u Iž sa svojom svitom na gajetama te uz pjesmu i igrokaz hoda bos po janjećim kožicama od broda do pozornice. Tamo je uz pratnju iškog KUD-a Sloga, koji je pjevao narodne napjeve, izabran novi kralj, a ove godine je to Željko Švorinić. Nakon što je izabran novi kralj okupljeno mnoštvo je zabavljao KUD Filip Dević iz Splita, a potom je nastupio i sastav Kandela.