Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadrane zbližiti s tamburicom

Autor:

01.08.2009. 22:00
Zadrane zbližiti s tamburicom

Foto: Vedran SITNICA



Orkestar već četvrtu godinu nastupa u Zadru, kako bi popularizirao ovu u Dalmaciji zanemarenu vrstu glazbe
ZADAR – Koncert tamburaške glazbe pod nazivom “Razigrane tambure”, u izvedbi tamburaškog orkestra KUD-a “Gaj” iz Zagreba, održan je prošle subote na ljetnoj pozornici zadarskog Omladinskog hostela. Riječ je o četvrtom po redu koncertu ovog orkestra u Zadru, a koji su ovog puta pred okupljenim Zadranima i posjetiteljima hostela, u ugodnom ambijentu ljetne pozornice, izveli djela Lovre Županovića, Adalberta Markovića, Julije Njikoša, Tihomila Vidoša i drugih. Kako pojašnjava Krešimir Račić, umjetnički voditelj i dirigent, tamburaški orkestar “Gaj” je zapravo amaterska udruga studenata i srednjoškolaca grada Zagreba.
– Naš večerašnji repertoar je orkestralna tamburaška glazba, a izvest ćemo skladbe hrvatskih skladatelja i nešto obrada. U Zadru smo već četvrtu godinu zaredom i ovi susreti su već postali tradicionalni, a ova suradnja je započela u našoj želji da kulturno povežemo dva grada, kazao je Račić, naglasivši kako je dosadašnja posjećenost njihovih koncerata u Zadru bila tek prosječna jer, ipak, tamburaška glazba u Zadru nažalost nije popularna.
Istaknuo je također kako KUD “Gaj” postoji od 1987. godine i oduvijek za svoje članove okuplja nove generacije školaraca i studenata, koji se u orkestru zadržavaju sve do zaposlenja, dok se samo nekolicina i nakon toga nastavlja baviti glazbom. “Gaj” danas okuplja 25 članova, a u sklopu KUD-a djeluju još i početnička tamburaška skupina te pomladak čiji članovi kasnije prelaze u orkestar. Svojim djelovanjem orkestar je postigao vrlo zapažene uspjehe na mnogim koncertima i nastupima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kako napominje dirigent, orkestar je stekao reputaciju vrsnog ansambla s raznolikim, ali profiliranim repertoarom.
– Dobili smo visoke ocjene glazbenih stručnjaka na festivalima i glazbenim susretima, što potvrđuju i jedna srebrna i šest zlatnih plaketa Tambura Paje Kolarića s Festivala hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku.ruga studenata i srednjoškolaca grada Zagreba.