Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dvije večeri uživanja u klapskoj pismi

01.08.2010. 22:00
Dvije večeri uživanja u klapskoj pismi


Ovogodišnji 30. jubilarni susret klapa Raspivano Bibinje 2010., prvi put će se održavati dva dana – u petak 6. kolovoza te u subotu 7. kolovoza. Mjeto radnje isto je kao i svake godine – Trg Sri Sela u starom dijelu Bibinja, na poluotoku, a početak dagađanja zakazan je u 20.30 sati.
Predivan i živopisan ambijent bibinjskog Starog sela će i ove godine otvorenog srca primiti sve ljubitelje klapske pisme koja je iskonska i naša, i kao takva će opet zazvoniti bibinjskim kalama i kaletama, dirnuti i učiniti nas ponosnima u cilju njegovanja dalmatinske i hrvatske baštine. Tu u Bibinjama, kao da čujemo eho tegobnog, ali uspravnog hoda puka dalmatinskog ovim prostorima Lijepe naše, kroz njezinu dugu, burnu i bremenitu povijest.
– Najpoznatiji i najstariji klapski događaj u Zadarskoj županiji zasigurno je smotra klapa Raspivano Bibinje. Prvi susret klapa održan je 30. srpnja daleke 1977. godine, pred 33 godine, ali u vremenu Domovinskog rata 1991. i 1992. godine, te 2006. godine zbog kiše, susret nije bio održan, podsjeća načelnik Nino Šimunić.
Na ovoj vrlo posjećenoj manifestaciji, koja nije natjecateljskog karaktera nego služi isključivo u svrhu druženja klapa i neopterećenog uživanja u klapskoj pismi, redovito nastupaju sudionici ili pobjednici najpoznatijeg klapskog događaja Omiškog festivala. Raspivano Bibinje obilježava veliki entuzijazam organizatora, ljubav prema klapskoj pjesmi, izvrsna publika i fantastičan ambijent.
Početak susreta veže se uz klapu Fortuna, koja je nakon svojih nastupa na Omiškom festivalu odlučila isti događaj organizirati i u Bibinjama. Organizator je bio KUD “Ivan Goran Kovačić”, a u njemu je glavni operativac bio Šime Šimunić, današnji predsjednik KUD-a, govori Nino Šimunić.
Pred nekoliko godina organizaciju je preuzela Općina Bibinje i nastavila uspješno organizirati, moglo bi se reći, drugi po važnosti klapski događaj u Hrvatskoj i Dalmaciji, odmah nakon Omiškog festivala. Već nakon prve godine susret klapa nametnuo se kao jedan od centralnih ljetnih događaja na području sadašnje Zadarske županije i postao pravi brend Bibinja.
– U prigodi 30. jubilarnog susreta klapa izdat ćemo kompilaciju pjesama na dva nosača zvuka s pjesmama Raspivanog Bibinja iz prijašnjih godina. Na prvom nosaču zvuka bit će klape iz zadarskog područja, a na drugom eminentne gostujuće klape koje su nastupale u Bibinjama. Izdavač kompilacije je Općina Bibinje, dok je glazbeni urednik Zoran Gugić, upoznaje nas Šimunić.
Bibinje se ponosi bogatstvom svog kulturog nasljeđa. Jedan od njih je svakako i onaj mediteranski čiji pečat Bibinje nosi i na svojoj arhitekturi, gastronomiji. Ljubav prema klapskoj pjesmi samo je dio tog bogatog kulturnog nasljeđa.
– Klape su nam se uvukle pod kožu, pa smo sigurni da će i ove godine Trg Sri Sela, kale i kalete Starog sela biti pune dobre energije i da će publika uživati na ovogodišnjem jubilarnom 30. Raspivanom Bibinju, složili su se organizatori i pokrovitelji manifestacije.
Ono što ovu manifestaciju razlikuje od drugih sličnih je vrhunska produkcija i izbor najboljih klapa i gostiju. Prekrasan ambijent trga u starom Bibinju je kulisa kakvih je malo s ove strane Jadrana, a prema riječima samih izvođača bibinjski je susret klapa po mnogočemu među najboljima u Hrvatskoj, što potvrđuje i činjenica da se klape uvijek rado vraćaju.
– I ove jubilarne godine susret klapa Raspivano Bibinje će biti popraćen vrhunskom produkcijom i odličnim izvođačima. Nastupit će ukupno 30 klapa u dvije večeri, kazala je Katarina Kandić, jedna od organizatorica te najavila veliki klapski događaj, jednu od najvećih ljetnih kulturnih manifestacija, i to ne samo u Zadarskoj županiji.
 


Festival svake godine poseban i drugačiji


Ovaj susret je prepoznatljiv i ima dušu, a nije natjecateljskog karaktera i baš zato su svi ovako opušteni. Bibinjcima je pjesma u srcu jer ona “liči, rani i ljubi”. Svake godine je festival poseban i drugačiji i uvijek naučimo nešto novo kako bi bio sve bolji, rekao je načelnik Šimunić dodajući kako bi sva velika klapska imena voljela barem jednom doći do Bibinja.
Kako nam se mnogi javljaju i nemamo jednostavno toliko mjesta da ih sve primimo odlučili smo za jubilarno 30. Raspivano Bibinje produžiti festival na dva dana, pojasnio je Nino Šimunić.