Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Muzej sve privlačniji posjetiteljima

01.08.2010. 22:00
Muzej sve privlačniji posjetiteljima


Svakako moram naglasiti da su upravo sada naši muzejski eksponati – njih 850 i to iz zbirke “Teret s potopljenog broda iz 16. stoljeća”, dio velike međunarodne izložbe o renesansnom staklu u gradu Trentu u Italiji. Na to smo s pravom ponosni, ističe Samardžić
Biogradski Zavičajni muzej odnedavno ima novog ravnatelja.
Draženko Samardžić na dužnosti je tek nekoliko mjeseci te se, kaže, još uvijek uhodava.
– No opća je ocjena da je ovo jedna dobro organizirana ustanova, čije dosadašnje aktivnosti, a posebne ove ljetne, nastavljamo po već ranije zacrtanoj shemi. Muzej tako, kao i obično, ima značajan udjel u takozvanom Biogradskom ljetu te na ovoj manifestaciji sudjeluje već tradicionalnim organiziranjem ljetnih izložbi. Do sada smo u sklopu takozvane ljetne sheme imali niz samostalnih likovnih izložbi autora iz Splita, Zadra, Benkovca i Dugog Sela.
Izložba ratnog znakovlja i plakata
Oni su se predstavili uljima na platnu, naivom, fotografijom, a prvi smo put našim posjetiteljima imali priliku pokazati ikone. Moglo bi se, dakle, reći da su na ovoljetnim izložbama bile zastupljene gotovo sve tehnike i umjetnički pravci. U nastavku izložbene djelatnosti radimo na pripremi jedne značajne izložbe, koju ćemo organizirati u suradnji s Vojnim muzejom MORH-a. Riječ je o izložbi ratnog znakovlja i plakata, koja će biti postavljena za 5. kolovoza kada se slavi Dan domovinske zahvalnosti. Svakako je vrijedno napomenuti da će ova izložba, kao i neke druge do sada, biti postavljena u novouređenom prostoru Zavičajnog muzeja na drugom katu. Naime, dvije prostorije na drugom katu su preuređene te je tako donekle umanjen nedostatak izložbenog prostora. One će služiti za povremene, ali i stalne postave. Za neke je izložbe prava šteta što se moraju brzo skinuti, a itekako su zanimljive za posjetitelje i u sezoni i izvan nje, kaže novi ravnatelj Zavičajnog muzeja.
– Svakako moram naglasiti da su upravo sada naši muzejski eksponati – njih 850 i to iz zbirke “Teret s potopljenog broda iz 16. stoljeća”, dio velike međunarodne izložbe o renesansnom staklu u gradu Trentu u Italiji. Na to smo s pravom ponosni, ističe Samardžić.
Informatizacija zbirki
Zavičajni muzej u Biogradu ima nekoliko zbirki i to arheološku, kulturno povijesnu, etnografsku, zbirku Domovinskog rata, zbirku Teret s potopljenog broda te galerijsku zbirku. Ova potonja obuhvaća slike iz fundusa muzeja. Riječ je o 134 rada – slika i skulptura koje su umjetnici donirali što prilikom izlaganja u muzeju, što radom u likovnim kolonijama i sl. Tu su primjerice i djela biogradskih umjetnika Brzića, Tolića i Ančića.
– Nakon završetka ljeta nastavit ćemo s radom oko informatizacije svih zbirki, kao i s nizom sličnih aktivnosti. Treba kazati da imamo još puno građe koja zahtijeva obradu, a zaslužuje javnu prezentaciju. U tom se smislu muzej već prijavio na javni natječaj Ministarstva kulture za potrebe financiranja javnih potreba u kulturi. Bude li moguće, u planu nam je nastavak istraživanja potopljenog broda nalazišta Gnalić, zatim konzerviranje željeznih sidara, a ove godine uključeni smo i u restauriranje Dvorina u Svetom Filipu i Jakovu. Što se tiče muzejsko galerijske djelatnosti planirana su tri programa – ambijentalna arhitektura biogradskog područja, svečano tradicijsko ruho te nakit biogradskog kraja. U planu je i tiskanje kataloga, točnije, sveobuhvatnog vodiča svih artefakata koje muzejske zbirke nude i to, dakako, na više jezika, kazao je ravnatelj Samardžić.
Za kraj razgovora naš sugovornik ističe da je očit i sve veći broj posjetitelja, čemu zasigurno doprinosi besplatan ulaz u muzej.