Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Orgulje su ogledalo grada

01.08.2010. 22:00
Orgulje su ogledalo grada


Svakodnevno plato čistimo usisivačem, a stube za vrijeme oseke pomoću stroja pod visokim tlakom. Pokušali smo ih očistiti sredstvima za čišćenje, no na kraju se pokazalo da je mehaničko čišćenje idealno rješenje, napominje Ćurko


Morske orgulje posjeti najveći broj turista i one su ogledalo čistoće grada te o njima gradska Čistoća posebno vodi računa.
Direktor ove gradske tvrtke Tomislav Ćurko kazao je da se orgulje redovito čiste od algi koje nakon određenog vremena ponovno nastaju na kritičnom dijelu.
– Svakodnevno plato čistimo usisivačem, a stube za vrijeme oseke pomoću stroja pod visokim tlakom. Pokušali smo ih očistiti sredstvima za čišćenje, no na kraju se pokazalo da je mehaničko čišćenje idealno rješenje, napominje Ćurko.
Tehnički direktor Dragan Maračić kazao je da se orgulje četiri do pet puta tjedno rano ujutro čiste vodenim šmrkom pod tlakom.
– Najosjetljivija je zona plime i oseke gdje nastaju alge na kamenu. Ovim strojem mi uspijemo očistiti gornji, grublji dio kamena, no onaj donji ostaje isti. Naime, kamen je grub i on apsorbira alge. Tako je nemoguće postići istu boju stuba koje su u zoni plime i oseke s onim što je na platou, zaključio je Maračić.