Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Parovi u braku i na boćalištu

01.08.2010. 22:00
Parovi u braku i na boćalištu


Kako bi okupili Ždrečane i ostale koji u to mjesto svraćaju ljeti, došlo se na ideju da se organizira turnir u boćanju za bračne parove


U Ždrelcu, kao i u većini ostalih otočnih mjesta, u stara je vremena boćanje bilo jedna od aktivnosti kojima su muškarci kratili vrijeme i ubijali dosadu. Kako bi okupili Ždrečane i ostale koji u to mjesto svraćaju ljeti, došlo se na ideju da se organizira turnir u boćanju za bračne parove. Ideju, koja je odlično prihvaćena, u djelo su sproveli Miljenka i Silvo Jelenić, dobri duhovi uvale Polača, jedne od četiri uvale koje spadaju pod mjesto Ždrelac . Bilo je to prije devet godina, sada već daleke 2001., a prošloga je vikenda održan jubilarni 10. turnir. Turnir je vrlo brzo dobio epitet međunarodni jer su natjecatelji, osim domaćih ljudi, dolazili sa svih strana svijeta.
Žene na boćalištu
Turnir je trebao početi u petak, međutim, vremenske neprilike u vidu jake kiše praćene grmljavinom to nisu dopustile. Boćalište, odnosno zog, u petak je više ličio na bazen nego na teren za igru. No, maksimalni napori organizatora u sprezi sa suncem učinili su svoje i u subotu se moglo početi.
Led su probili Jagoda i Joso koji su odmjerili snage sa Miljenkom i Silvom. Nije počelo dobro za Jagodu i Josu jer su Silvo i Miljenka krenuli silovito i poveli 7:0. Dok su oni igrali, Karlovčanin Kruno je provocirao svoga sumještanina Tomu, suca ovoga dvoboja, a u gledalištu su pažljivo slušali jednu vremešnu gospođu koja je prepričavala kakav je bio život u mjestu prije više od pola stoljeća.
– Tada je bikini bio gotovo zabranjen. Ja sam bila prva u mjestu koja je odjenula bikini, što je najblaže rečeno naišlo na negodovanje moga oca. A da ne govorim o kupanju u moru zajedno s muškarcima. To je bio smrtni grijeh – rekla je.
U dobroj atmosferi i uz puno smijeha redao se susret za susretom. Ubrzo su na red stigli Slovenci Mateja i Roman koji su imali podršku svojih zemljaka, a iz gledališta su bila neizostavna dobacivanja vezana uz „dobrosusjedske” odnose Hrvatske i Slovenije.
– Mi nismo pokazali ništa posebno, a naši protivnici Ivanka i Denis još i manje. Oni su bacali loše – poput sportskoga trenera nakon pobjede je kazao Roman.
Sljedeće godine – vuvuzele
Nešto kasnije, Miranda i Krsto su se pojavili na zogu, ali njihovih protivnika nije bilo. Neki su već počeli šuškati o predaji, a sve je glasine prekinula Mila:
– Moj suprug Milo spava, doći će kasnije.
Vrlo brzo se došlo do rješenja te je njihov susret odgođen za kasnije. Tomu, jednoga od nekoliko sudaca, iz publike su pitali kako će suditi kada mu je zadatak dijeliti pravdu u susretu između njegovoga brata Zvonka i nevjeste Nevene koji su igrali protiv Pave i Ivice. U gledalištu su se jako dobro zabavljali, pa je tako na upit tko će pjevati na fešti organiziranoj nakon završetka natjecanja Denis odgovorio:
– Jedan par će pivati, a ostali će plakati – rekao je Denis i prouzrokovao salve smijeha.
Organizatorica Miljenka je vapila za bučnijom podrškom gledatelja, na što joj je Krsto predložio da bi za sljedeću godinu trebalo nabaviti vuvuzele. I tako, uz puno zanimljivih priča i smijeha vrijeme je brzo prošlo i na red je došlo finale. Arijana i Tomo su branili boje Karlovca, a čast domaćih Pava i Ivica.
– Ive, nisi valjda finale proda – upitali su Ivicu iz publike nakon početnoga vodstva njihovih protivnika. No, ubrzo je tišina zavladala igralištem i na finalistima je bila zamjetna potpuna koncentracija.
Pokal u Karlovac
– Ivica, moramo te kritizirati da proigraš – začulo se iz gledališta dok je Tomo bacao boću za boćom, svaku preciznije od one prethodne. Na prijedlog suca Denisa finalisti su se složili da se finale umjesto do uobičajenih 11 igra do 21 punta. Dok su Tomo i Arijana snažno koračali prema pobjedi i šampionskoj crvenoj majici, iz gledališta se začulo:
– Sudac, znam gdje živiš – zaprijetio je dječak Karlo sucu Denisu, očito razočaran slabom predstavom svojih favorita. Kada je shvatio da ne ide silom, pokušao ga je podmititi pivom. No, niti to nije upalilo i ubrzo je bilo razvidno da će pehar ići u Karlovac. Do tijesne pobjede 21:19 su došli Tomo i Arijana čime su zavrijedili pobjednički pehar i majice. Osim Tome i Arijane, zadovoljni su bili debitanti Mladen i Ljilja koji su tek nedavno postali mještani Ždrelca, a pokal za treće mjesto nose sa sobom u Zagreb.
– Dala sam 120 posto svojih mogućnosti, ali nisam mogla sama. Suprug mi je zakazao – kroz smijeh je rekla Pava, dok su Tomo i Arijana slavili. Ovo dvodnevno natjecanje je vrlo brzo došlo do kraja, a nakon finala su se svi prebacili sa zoga u obližnji kafić gdje su uz zakusku i živu glazbu nastavili ovo lijepo druženje do dugo u noć. Da će se ova lijepa tradicija nastaviti zajamčila je organizatorica Miljenka koja je već složila prijavnu listu za sljedeću godinu, nakon čega se prionulo jelu i pjesmi.


 REZULTATI




Joso i Jagoda – Silvo i Miljenka 11:9
Damir i Erika – Tomo i Arijana 3:11
Dunja i Slaven – Gojko i Senka 0:3 bez borbe
Roman i Mateja – Denis i Ivanka 11:3
Ante i Dina – Gregor i Darja 1:11
Marica i Boris – Mladen i Ljilja 0:3 bez borbe
Krsto i Miranda – Milo i Mila 11:9
Pava i Ivica – Nevena i Zvonko 11:10
ČETVRTFINALE:
Krsto i Miranda – Mladen i Ljilja 9:11
Pava i Ivica – Joso i Jagoda 11:5
Roman i Mateja – Senka i Gojko 10:11
Arijana i Tomo – Gregor i Darja 11:8
POLUFINALE:
Pava i Ivica – Mladen i Ljilja 11:7
Senka i Gojko – Tomo i Arijana 0:3 bez borbe
FINALE:
Pava i Ivica – Tomo i Arijana 19:21