Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pedeset ljepotana iz “dobrih starih vremena”

01.08.2010. 22:00
Pedeset ljepotana iz “dobrih starih vremena”


Svake godine tradicionalno organiziramo ovakav susret te se usput provozamo kroz turistička mjesta duž jadranske obale. Ovaj susret je, između ostalog, organiziran u svrhu promidžbe tehničkih rariteta, kazao je predsjednik Oldtimer kluba Sv. Krševan, Neven Krpina
Zadarski Oldtimer club Sv. Krševan u subotu je organizirao 10. Međunarodni promotivni susret oldtimera (A+M). Svi sudionici, nakon okupljanja, krenuli su na vožnju dugu oko 40 kilometara i to na relaciji od Zadra do Pirovca.
Okupljanje oldtimera započelo je oko 8 sati ujutro na parkiralištu pored gradskih vrata. Na jednom se mjestu okupilo pedesetak limenih ljubimaca starih minimalno 30 godina, a njihovi su ih vlasnici dovezli čak iz Slovenije te hrvatskih gradova Splita, Zagreba, Rijeke i, naravno, Zadra.
Najmlađi sudionik susreta bio je automobil marke Fiat iz 1974. godine u vlasništvu Zadranina. Najstariji primjerak stigao je iz Nove Gorice. Riječ je o Rolls-Royceu iz davne 1924. godine u vlasništvu Drage i Renate Kulač. Zanimljivo je bilo vidjeti i da su se vlasnici ovog oldtimera pobrinuli i da njihova odjeća bude u stilu vremena kad je automobil proizveden. Od ostalih izloženih oldtimera, zanimljivi su bili Škoda iz 1936. te šest godina mlađi Mercedes. Također, vrlo su interesatna bila i dva motocikla, od kojih jedan potječe iz 1937., a drugi iz 1966. godine. Vlasnici ovih motocikala također su dali truda te pronašli odjeću, kacige i zaštitne naočale iz vremena “mladosti” svojih motora.
Predsjednik Oldtimer kluba Sv. Krševan Neven Krpina kazao je da će se oldtimeri na svom proputovanju od Zadra do Pirovca zaustavljati u usputnim mjestima.
– Svake godine tradicionalno organiziramo ovakav susret te se usput provozamo kroz turistička mjesta duž jadranske obale. Ovaj susret je, između ostalog, organiziran u svrhu promidžbe tehničkih rariteta, kazao je Krpina.
Koliko je skupo održavanje oldtimera, i to ne samo karoserije, već i interijera, govori podatak da vlasnici prosječno godišnje na njih potroše oko 3.000 eura.
– Registracija vozila je vrlo povoljna s obzirom da nam osiguravajuće kuće daju popust od 70 posto. Zašto će netko radije utrošiti novac u kotač automobila, nego si priuštiti skupocjeni odjevni predmet, može razumijeti samo onaj tko ima ljubav prema ovom poprilično skupom hobiju, navodi Krpina. Osim što je održavanje vrlo skupo, riječ je i o automobilima koji troše puno goriva. Tako ima primjeraka koji na 100 kilometara potroše od 15 do 25 litara goriva.
Oldtimeri su se s početkom u 9.30 sati uz trubljnje provozali gradom, a potom su krenuli prema Pirovcu.