Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Šoša: Neki bi umjesto stanova za stradalnike, radije vidjeli kasarnu s petokrakom

01.08.2010. 22:00
Šoša: Neki bi umjesto stanova za stradalnike, radije vidjeli kasarnu s petokrakom


Novinari su slušali reakciju vodstva Zadra i HDZ-a na izjavu Ingrid Antičević Marinović da bi tek na kraju saznali da premijerka Jadranka Kosor dolazi u ponedjeljak (danas) postaviti kamen temeljac za stanove za stradalnike Domovinskog rata u Crvene kuće – HDZ je reagirao na ironizaciju (kameni temeljci kao Rolling Stonesi) protežući je na odnos prema stradalnicima. Sama “početna” izjava iznesena je u druženju s novinarima nakon pressice, na kojoj je tema bila sasvim druga, i objavljena u jednom mediju
Imamo potrebu reagirati na jednu izjavu Ingrid Antičević Marinović koja se odnosi na naš grad i naše branitelje i zbog toga smo vas zvali u nedjelju, kazao je u uvodu konferencije za novinare Željko Lončar, potpredsjednik ŽO HDZ-a, ispričavajući se novinarima na sazivanju u nedjelju ujutro i zahvaljujući na odazivu.
Novinari su se i sami čudili naglom pozivu, kao i činjenici da su press konferenciji nazočili Nevenka Marinović, saborska zastupnica, dr. Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Zadra, dr. Živko Kolega prethodni gradonačelnik sada predsjednik Gradskog vijeća, odnosno Željko Šoša, istaknuti član HDZ-a ovdje u svojstvu predsjednika Mjesnog odbora Crvene kuće.
Lončar je citirao medijsko izvješće s presice Ingrid Antičević Marinović, SDP-ove zadarske zastupnice u Saboru, prema kojem je ona u osvrtu na dolazak predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor u ponedjeljak u Zadar – kada bi trebala postaviti kamen temeljac za gradnju stanova za stradalnike Domovinskog rata, ironično kazala da približavanje izbora podsjeća na Rolling Stones turneju odnosno “kotrljajuće kamenje” koje se postavlja na sve strane. Ili doslovno citirano:
“Kotrljajuće kamnje” i politika
– Čim su na vidiku izbori, odmah krene turneja Rolling Stonesa, odnosno kotrljajućeg kamenja koje premijerka polaže na svakom koraku – rekla je Antičević-Marinović.
Izrečeno je doslovno citirano bez navođenja medija na što je Lončar kazao:
– Cijenimo Rolling Stonese kao legendarnu rock grupu, ali moramo reagirati na uvredljivu izjavu koja spada u antologiju gluposti. Predsjednica Vlade neosporno oduvijek ispoljava iznimnu brigu za stradalnike Domovinskog rata, i njihove potrebe, kao i poštovanje ostvarenih ciljeva Domovinskog rata. Nažalost, postoje oni koji tako ne misle, a moram reći da od ovakvih bolje i nismo očekivali. Očekujem i vjerujem da će na ovo reagirati i branitelji i njihove udruge, kazao je Lončar.
Dr. Živko Kolega ponovio je kako je Jadranka Kosor uvijek bila uz branitelje :
– Pa to nastavlja na čelu Vlade i u ovim recesijskim vremenima.
Kolega je kao bivši gradonačelnik, u čijem je mandatu pokrenut projekt koji se sad realizira, kazao kako je riječ o projektu Crvene kuće koji sadrži i zgradu za stradalnike Domovinskog rata:
Važnost projekta
– Ali i puno više od toga čime će se oplemeniti čitav istočni dio Grada Zadra, jer su tu i stanovi POS-a, dječje igralište, osnovna škola, vrtić, socijalni stanovi. Zahvalni smo premijerki što je, nedugo nakon obilaska i uvjeravanja u napredak projekta Gaženica, ovdje da tim činom podrži jedan značajan projekt i naglasi brigu za stradalnike, branitelje što nekima očito smeta, kazao je dr. Kolega.
Dr. Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Zadra, kazao je kako je investicija u Projekt Crvene kuće jedna od najznačajnijih trenutno aktualnih na području Zadra uspoređujući ga s Gaženicom, pripremom Poslovne zone Crno i Poliklinikom.
– U nekoliko godina rađena je infrastruktura i projekti kojima cijeli jedan dio grada komunalno uzdižemo. U tijeku je već otpočeta gradnja POS stanova, a sada kreće i gradnja stanova za stradalnike Domovinskog rata i branitelje, a u tijeku su završni otkupi zemljišta i projektiranje da krene i gradnja socijalnih stanova, a očekujemo na tom području i stanove za MORH, kao i školu, vrtić…i društvene prostorije za MO.
Ukupno se radi o po 65 stanova u svakom projektu (dakle oko 260 ukupno)
– Zahvaljujemo Vladi jer u dijelu je ovo zajednički projekt Vlade i Zadra, u kojem su dakle i državna investicijska sredstva. O braniteljima smo brinuli i nastavit ćemo. Do sada je riješeno 207 stanova za branitelje, odnosno u modelu gradnje kuća gdje Zadar osigurava teren i infrastrukturu riješena je 31 obitelj. Ovo omalovažavanje i ponižavanje iznimno važnog projekta, posebice u dijelu zbrinjavanja stradalnika i branitelja, je van pameti i ni jedan ozbiljan političar ga sebi ne bi dopustio, zaključio je Vrančić naglašavajući da je istup zastupnice Antičević- Marinović suprotan interesu Grada Zadra.
Željko Šoša podsjetio je na vojarnu, odnosno bišvu kasarnu JNA nekad u ovom prostoru, potom oslobađanje vojarne kao jedne od prvih u zemlji te zahvalio Vladi što je teren darovala Zadru za iznimno vrijedne namjene. On je nastavio i “zaoštrio” prethodno rečeno oko istupa zastupnice Antičević Marinović kazavši:
– Svi koji su protiv gradnje stanova za stradalnike možda bi radije ovdje vidjeli kasarnu s petokrakom.
 


Kosor u Zadarskoj županiji


Predsjednica Vlade danas kod Crvenih kuća postavlja kamen temeljac za gradnju 65 stanova za stradalnike Domovinskog rata
Novinari su tek na kraju dobili neka obrazloženja. Naime, ispostavilo se da mediji nemaju informaciju zbog i oko koje se sve događa – da će danas (ponedjeljak) predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor u četvrti Crvene kuće postaviti kamen temeljac za gradnju 65 stanova za stradalnike Domovinskog rata.
Također dodajmo da je Ingrid Antičević Marinović dan prije (u subotu) održala pres konferenciju protiv zakonskih izmjena kojima se odlazak u mirovinu za žene izjednačava s onim za muškarce na 65 godina.
Nakon toga, sjedeći s novinarima uz kavicu izrečena je konstatacija o “kotrljajućem kamenju”, dakle ironizirano postavljanje i otvaranje kamena temeljaca i radova, te neformalno vezano uz približavanje izbora.
Ova je izjava objavljena u jednom mediju, dok se većina izvješća zadržala na pitanju umirovljenja žena.