Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Štednja na djeci ne može biti rješenje!

01.08.2010. 22:00
Štednja na djeci ne može biti rješenje!


Jedan zadarski otac obitelji ističe da se u novonastaloj situaciji zasigurno mnogi roditelji osjećaju prevarenima. Neki su, naime, dobili hrabrost odlučiti se na treće ili četvrto dijete računajući na pomoć Grada od 10 tisuća kuna. No sada su odjednom obaviješteni da tomu neće biti tako
Otežano punjenje proračuna Grada Zadra potaknuto u prvom redu podbačajem prihoda od poreza na promet nekretnina te slabim ubiranjem komunalnog doprinosa, za posljedicu ima nove rezove i to upravo tamo gdje najviše boli – na socijali.
Ovoga puta gradska je vlast odlučila štedjeti na najmlađima – od 23. srpnja porodiljne su naknade prepolovljene, a i participacija za upis u vrtiće povećana je za 100 kuna. Ni to nije kraj udara na socijalu, jer istovremeno su smanjene učeničke i studentske stipendije, a ograničen je i broj građana koji su imali pravo na besplatan gradski prijevoz.
Naknade za novorođenčad smanjene su s dvije tisuće kuna za prvo, pet za drugo i deset tisuća za treće dijete na dvije, tri odnosno pet tisuća kuna. Umjesto dosadašnjih 600, roditelji će ubuduće plaćati 700 kuna participacije za upis djece u vrtiće.
Loši potezi
– Mislim da gradonačelnik nikako nije dobro postupio. Gradska vlast treba gledati na djecu, na budućnost, ali nažalost od sadašnjeg gradonačelnika ja u tom smislu vidim samo loše poteze, kazuje jedan ogorčeni Zadranin, koji sa svojom suprugom čeka četvrto dijete.
– S jedne se strane ulaže u zadarsku košarku, a na drugoj štedi na djeci. Tu su prioriteti definitivno loše posloženi, mišljenja je naš sugovornik koji dodaje da se u novonastaloj situaciji zasigurno mnogi roditelji osjećaju prevarenima.
Neki su, naime, dobili hrabrost odlučiti se na treće ili četvrto dijete računajući na pomoć Grada od 10 tisuća kuna. No sada su odjednom obaviješteni da tomu neće biti tako.
– Takva gradska politika nije nimalo poticajna za mlade obitelji. Stalno se govori da treba poboljšati demografsku sliku Hrvatske, a onima koji bi možda nešto i htjeli učiniti na tom planu, stalno se diže ” ručna”. Nisu posrijedi samo poticaji za novorođenčad. Tu su i enormne cijene stanova, a Gradska uprava malo i ništa radi kako bi mladima pomogla riješiti stambeno pitanje. Sve to skupa poprilično je žalosno, kazao je ovaj Zadranin, koji je želio ostati anoniman.
Slično kao i on razmišlja i Nediljka Trtanj, predsjednica Zajednice obitelji s četvero i više djece Zadar.
Trebalo bolje razmisliti
– Znamo da je recesija, razumijemo da je teško, ali na stvarima kao što su naknade za novorođenčad nikako se ne bi smjelo zakidati. Trebalo bi uložiti malo više razuma i truda te “pročešljati” na nekim drugim stranama. Navest ću primjer umirovljenika s inozemnim mirovinama, o čijim se primanjima u našoj zemlji ne vodi evidencija. Ima slučajeva da ti umirovljenici, inače korisnici za hrvatske prilike nadprosječnih mirovina, istovremeno dolaze po pomoć u Caritas te koriste druge beneficije kao što je primjerice besplatan gradski prijevoz. Trebalo bi dakle hrvatski mirovinski sustav umrežiti s inozemnima te konačno napraviti pravu listu socijalno ugroženih, govori Trtanj koja navodi i druge primjere zlouporabe državnih proračunskih sredstava, a koji bi se uz bolju organizaciju zasigurno mogli izbjeći.
– Imate tako primjerice stolare koji se na Zavodu vode kao nezaposleni i primaju naknadu iz Državnog proračuna. Ti isti stolari istovremeno na crno zarađuju toliko dobro da voze nadprosječno dobre automobile i imaju nadprosječno dobre stanove. Eto još načina za uvođenje reda, punjenje proračuna i štednju, poručuje Nediljka Trtanj.
Udruga kojoj je na čelu broji gotovo 400 obitelji, a iz razgovora s njima Trtanj je čula uvijek iste komentare: sramota, nije u redu, ne može se tako…
– Mi ne možemo učiniti puno, ali učinit ćemo barem ono na što imamo pravo. Poslat ćemo, dakle, dopis resornom ministarstvu te se nadati da će se nekome od nadležnih konačno otvoriti oči i uši za potrebe obitelji s djecom, zaključila je Trtanj.