Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tankerska plovidba – bolje od očekivanja

01.08.2010. 22:00
Tankerska plovidba – bolje od očekivanja


Tankerska plovidba d.d. Zadar, najznačajnija hrvatska brodarska tvrtka i najveća tvrtka u Zadarskoj županiji, podnijela je izvješće Zagrebačkoj burzi s pokazateljima poslovanja u prvom polugodištu.
Tankerska je plovidba u šest mjeseci uprihodovala 627 milijuna kuna umjesto 486 u istom razdoblju lani, odnosno 356 u drugom kvartalu umjesto 217,6 lani. Time je dobit tvrtke skočila s lanjskih 36,6 na gotovo 61 milijuna kuna ili gotovo 70 posto. Posebno povoljan je iskaz dobiti drugog kvartala od preko 42 milijuna.
Valja kazati kako su dva bitna trenutka – rast tečaja dolara u znatnom dijelu analizirnaog razdoblja što čini dobar trend za Tankersku plovidbu koja 99 posto posla odrađuje za međunarodne kompanije u poslu u kojem je dolar sredstvo plaćanja. No to vrijedi i kod troška. Uz rast tečaja dolara, tu je dakle i pitanje flote. Tankerska je plovidba u kratkom vrmenu ove godine preuzela čak četiri novosagrađena broda – za prijevoz suhih tereta bulk cariere izgrađene u Kini i Južnoj Koreji. Time je obim posla bitno povećan, kao i troškovi.
Uz redovne troškove brodova i posade, u izvješću se navodi isplata stotina milijuna kuna za brodove Ravni kotari, Obrovac, Ugljan i Biograd, kao i milijunski uzeti krediti. U međuvremenu prodan je jedan stariji brod.
Ukupno gledano, tržište je i dalje loše, uz mnoga odstupanja, nestabilnost i nesigurnost. Ipak, ispalo je da je u tankerskom tržištu, koje čini veći dio prihoda, veći dio flote i općenito suštinu tvrtke, bilo neočekivano dobrih razdoblja u općem lošem stanju. I za dalje je teško davati procjene, ali sadašnji rezultat više je nego ohrabrujući.