Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Tragom narodne baštine sidraške županije

01.08.2010. 22:00
Tragom narodne baštine sidraške županije


Prva večer folklora “Tragovi sidraške županije”, prošle subote je održana u Tinju. Ukupno deset KUD-ova nastupilo je u bogatom programu u kojemu je na tinjskom sportskom igralištu uživalo mnoštvo gledatelja. Od KUD-ova iz naše županije publici su se svojim pjevačkim i plesnim umijećem predstavili KUD Sv. Roko iz Sv. Filipa i Jakova, Sv. Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih, KUD Luzarica iz Pridrage, KUD Sv. Ivan Glavosijek iz Raštana Donjih, KUD Branimir iz Benkovca, KUD Sv. Kuzma i Damjan iz Slivnice, KUD Gradina iz Polače te KUD Vinac iz Stankovaca. Također, na ovom susretu folklornih skupina, nastupili su gosti iz Donjeg Novog Sela kraj Vinkovaca, KUD Spačva. U cjelovečernjem programu nastupio je i narodni guslar Dane Jurić.
Prvu tinjsku večer folklora orvorio je Krešimir Erlić, predsjednik MO Tinj i tajnik KUD Sidraga istaknuvši kako se ona organizira nekoliko dana prije proslave Dana domovinske zahvalnosti, upravo u čast obljetnice Oluje kada je oslobođena polovica teritorija Tinja. Erlić je naglasio i kako je ideja o organizaciji jedne ovakve večeri u Tinju, potekla u tek nešto više od godinu dana starom, KUD-u Sidraga.
– Prije godinu i pol dana osnovali smo KUD Sidraga, te smo u tom relativno kratkom vremenu nastupali na brojnim smotrama folklora, ne samo unutar naše županije, već i šire.
KUD danas broji trideset aktivnih članova koji su zajedničkim snagama doprinjeli organizaciji ovog susreta folklornih društava u Tinju. Potaknuti jako dobrom odazivu što od strane KUD-ova, što od strane publike, nadamo se da će ova večer folklora u Tinju postati tradicionalna te da ćemo dogodine imati još bogatiju smotru, kazao je Erlić.
Posebnu je pozornost na tinjskoj večeri foklora, svojim nošnjama plijenilo tridesetak članova KUD-a Spačva iz Donjeg Novog Sela koji su se publici predstavili spletom srijemskih kola poskočica, ženskim i muškim pjevačkim skupinama, uz pratnju tambura sarnica i tamburaškog orkestra.
Nazivom večeri “Tragovi sidraške županije”, organizatori su se nastojali prisjetiti starohrvatske županije Sidrage čije je sjedište bilo upravo u Tinju. Sidraga se nalazila na području današnjih Ravnih kotara između Biograda i Benkovca, a kad su Mlečani 1125. godine razorili stolni Biograd sjedište Sidraške županije prelazi na imanje u Bubnjanima, zapadno od Erlića u Tinju. U tom razdoblju Tinj je bilo središte glagoljaške pismenosti ovih krajeva.
Sam naziv županije, po kojoj je i KUD Sidraga dobio ime, stariji je čak i od vremena dolaska Hrvata. Bitan povijesni kontekst u koji je stavljena ova večer folklora zasigurno će pridonijeti još većoj važnosti i vrijednosti očuvanja narodnih običaja i kulture ovoga kraja, a ne sumnjamo ni kako će ovakvi foklorni tragovi sidraške županije u Tinju, postati tradicija.