Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Unatoč krizi – povećan broj zaposlenih

01.08.2010. 22:00
Unatoč krizi – povećan broj zaposlenih


U ovom teškom vremenu, nepogodnom za velika investiranja i krupne projekte Općina se uglavnom orijentirala na izradu planova i dozvola za buduća ulaganja – načelnik Pakoštana Milivoj Kurtov
Cjelodnevnim događanjima u subotu je u Pakoštanima na prigodan način obilježen Dan općine. Prije svečane sjednice Općinskog vijeća položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na poginule branitelje na mjesnim grobljima u Vrani, Dragama, Vrgadi i Pakoštanima, te na spomen-obilježju stradanja četvorice hrvatskih vitezova u Miranjima Donjim – Mira Barešića, Zdeslava Turića, Frane Bokanovića i Milana Pandžića, koji su 1. kolovoza 1991. godine poginuli pod još uvijek nerazriješenim okolnostima.
Svečanu sjednicu uvodnim slovom je otvorio predsjednik Vijeća Ive Knežević, a zatim je načelnik Milivoj Kurtov govorio o dostignućima koje je Općina unatoč recesiji postigla na unapređenju i podizanju standarda ovoga kraja. Kako je Općina poznata i priznata turistička destinacija, cjelokupan rad Općine, općinskih institucija i službi, pored što boljih uvjeta življenja svih građana, usmjeren je prema razvoju turizma.
-Unatoč općepoznatoj recesiji naše gospodarstvo je pokazalo žilavost. Naročito se to odnosi na turizam. Bilježimo porast broja noćenja i dolazaka turista, za što zaslužnim držim naš trud da sadržajima obogatimo turističku ponudu. Postajemo destinacija prepoznatljiva po zanimljivim i drugačijim manifestacijama. Mnogi turisti dolaze u našu općinu kako bi uživali u Festivalu klapa Školjke, Materinim užancama, Ljetnom karnevalu ili skorašnjim međunarodnim Danima vitezova i templara koji su zasigurno okrenuli novu stranicu u prezentaciji bogate povijesti ovog kraja, poručio je Kurtov dodavši kako je u tijeku izrada novog turističkog filma općine s naglaskom na posebnosti pakoškog kraja, na zdravu hranu i prirodne ljepote pogodne za aktivni odmor.
U ovom teškom vremenu, nepogodnom za velika investiranja i krupne projekte Općina se uglavnom orijentirala na izradu planova i dozvola za buduća ulaganja.
– Usvojeno je pet prostornih planova, dok je 12 planova u izradi. Ishodili smo sedam lokacijskih dozvola za ulice, trafostanice, kanalizaciju i vodovod te pet građevinskih dozvola. U projektiranju su dječji vrtići u Dragama i Vrani, škola u Dragama, dogradnja škola u Pakoštanima i Vrani, vatrogasni dom u Dragama i Dom kulture u Pakoštanima, nabrojio je Kurtov ističući kako nije bilo otpuštanja već povećanja broja zaposlenih u pakoško gospodarstvo.
S nekoliko biranih riječi pohvale na račun rada pakoške Općinske uprave, nazočnima se obratio i dožupan Đani Bunja, porijeklom iz Draga. Pored navedenih na sjednici su nazočili saborski zastupnici Nevenka Marinović i Branko Kutija, brojni društveno-politički i javni djelatnici, gospodarstvenici, predstavnici udruga i drugi.
Nakon svečane sjednice u župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova održana je sveta misa, dok je u večernjim satima odigrana završnica 6. Malonogometnog turnira u Dragama i zabavni program, dok je na pakoštanskoj rivi također održan zabavni program. U Dragama su ispečena čak dva vola, jedan na ŠRC “Hrvatski vitez Miro Barešić”, a drugi već tradicionalno u kampu Oaza mira.
 


Dobitnici općinskih nagrada i priznanja


Nagrada Općine Pakoštane, kao najviši izraz općinskog priznanja, dodijeljena je Dobrovoljnim darivateljima krvi Drage koje je osnovano prije pet godina i ima 47 članova, a među njima su Marko Rašin i Mladen Barešić s 90 davanja krvi.
Priznanje Općine Pakoštane za osobite uspjehe postignute u golubarskom sportu dodijeljeno je hrvatskom ratnom invalidu, hrvatskom reprezentativcu Sebastijanu Adžiću iz Pakoštana; za doprinos u razvoju općine, dugogodišnjem upravitelju kampa Kozarica i članu Upravnog odbora Hrvatskog šahovskog saveza Tomislavu Kurtovu iz Pakoštana; Luciji Bačkov i Borni Stojanov iz Pakoštana za izuzetno zalaganje i postignut veliki državni uspjeh s mentorom prof. Šimom Labarom s temom “Pakoške skule”; Gabrieli Prtain iz Vrane, najuspješnijom učenicom generacije osmaša OŠ Pakoštane. U ime nagrađenih s nekoliko biranih i emotivnih riječi zahvalio se Mile Barešić iz DDK Drage.




 


Država za Vrgadu dužna 6 milijuna kuna


Najznačajniji projekt koji je u Općini Pakoštane obilježio ovu godinu je zasigurno vodoopskrba otoka Vrgade čija izgradnja još traje. Voda je fizički na otoku i zdravstveno je ispravna. Vrgadini se s vodom mogu opskrbljivati preko hidranata, upoznao je načelnik Kurtov nazočne na svečanoj sjednici.
Projekt se trebao financirati na način da u njemu sudjeluju Ministarstvo regionalnog razvoja, šumskog i vodnog gospodarstva s četiri milijuna kuna i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture također s četiri milijuna kuna te Općina Pakoštane s milijun kuna o čemu je i potpisan sporazum između navedenih ministarstava i općine. Nažalost, samo je Kalmetino ministarstvo zasad osiguralo nepunih dva milijuna kuna, dok preostala sredstva od preko šest milijuna kuna, vjerovali ili ne, još uvijek “vise u zraku” – šokantnu istinu prvi put u javnosti je rekao načelnik Kurtov s nadom kako će se što skorije ispoštovati sporazum.