Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dani sira u Biogradu

01.08.2011. 22:00
Dani sira u Biogradu


Posebno zanimanje privukao je sir iz mišine, koji se, kako su nam kazali ponuđači, priprema tako da se suši u jarećim ili janjećim kožama, a mogao se kupiti po cijeni od 100 kuna po kilogramu


U raznolikoj turističkoj ponudi Biograda u staroj ribarskoj luci našli su se sirevi. Naime, Dani sira Biograd 2011. predstavljaju poljoprivredna gospodarstva iz različitih područja Hrvatske čiji se sirevi mogu kušati.
Među štandovima koji su nudili sireve našli su se oni iz Sinja, Pisarovine, Donje Stubice, Daruvara… Posebno zanimanje privukao je sir iz mišine, koji se, kako su nam kazali ponuđači, priprema tako da se suši u jarećim ili janjećim kožama, a koji se mogao kupiti po cijeni od 100 kuna po kilogramu.
Specijalnu ponudu kozjih sireva ponudilo je mlado gospodarstvo Zlatna koza iz Donje Stubice, koja se bavi proizvodnjom isključivo kozjeg sira i mliječnih prerađevina, a njihove delicije mogle su se kupiti po cijeni od 110 do 130 kuna kilogram. Jedan od zanimljivijih štandova svakako je bio i štand OPG Jareš iz Donjih Sređana kod Daruvara čija bogata lepeza proizvoda ima dugu tradiciju sirenja.
I ne samo to, njihova specifičnost je u tome što sami proizvode i hranu za svoje životinje. Stoga ne čudi što su i prva registrirana sirana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i što je među brojnim sirevima i njihov višestruko nagrađivani te zaštićeni sir s paprikom.