Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Don Anđelko Kaćunko udaljen iz Gospića

01.08.2011. 22:00
Don Anđelko Kaćunko udaljen iz Gospića


Kontroverznog vikara biskup Mile Bogović imenovao je župnikom u Kompolju, selu s tristotinjak stanovnika na samom rubu Like


Dekretom Gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića od 25. srpnja  2011. došlo je do premještanja četrnaest svećenika s  prostora Biskupije. Iako je  riječ o naoko redovnim aktivnostima, mnogi u ovim  rošadama vide i način da se  biskup Bogović riješi nekih  svećenika čija je popularnost  odavno nadišla granice  Gospićko-senjske biskupije.  Crkvena je hijerarhija  uređena poput vojne, pa ne  postoji način da bi se izbjeglo  neizbježno jer  se svaka biskupova odredba mora poštovati. A po toj odredbi “don  Anđelko Kaćunko je danom  25. srpnja 2011. razrješen  službe duhovnog pomoćnika  u župi Navještenja Gospodnjega u Gospiću i imenovan  upraviteljem župe Sv. Stjepana u Kompolju i  Pohođenja Marijina u Brlogu.”
Najveći bloger među svećenstvom, te najveći svećenik među blogerima, don  Anđelko Kaćunko dakle opet  seli! Nesvjesni činjenice da je  tehnologija taman toliko uznapredovala da se usta teško  kome mogu danas začepiti  preseljenjem, crkveni vrh je  don Anđelka i opet preselio.  Biti, kako to recimo vele novinari emisije “Red carpet”  Nove TV, najpoznatiji showbizz svećenik u nas, očito  nije kvalifikacija koja osigurava hijerarhijski napredak  unutara crkve u Hrvata. 
Vudu magija
Što je ovaj put Kaćunka  koštalo, vrag bi ga znao, ako  je uopće umjesno vraga spominjati u ovom kontesktu.  Činilo se kako je u Lici don  Anđelko našao sebe, recimo  kada je pozvao narod da bojkotira film “Kino Lika” Dalibora Matanića užasnut scenom za koje glavna glumica  opći sa svinjom. Ni odnosi s  vladajućim HDZ-om, napose prvim čovjekom Like ministrom zdravstva Darkom  Milinovićem nisu bili loši,  dapače. Da jesu ne bi mu don  Anđelko blagoslovio novu,  poveliku obiteljsku kuću, kazavši pri tom: “Ovo je jednostavan, kršćanski dom,  ugodno i skromno uređen,  jednostavan i po mjeri čovjeka”. Možda su don Anđelka  jednostavno sustigli grijesi iz  prošlosti, teži od aktualnog  igranja teniskih parova u  Umagu.
Pamti se tako štošta, recimo studeni 2004. godine,  promocija knjiga Hrvoja  Šošića “Istine o dr. Tuđmanu”  i don Anđelko koji  uzrok  smrti Franje Tuđmana nalazi  i u vudu magiji kazivajući:  “Mnogima je nepoznato da je  jedan javni magijski obred  imao ako ne presudnu onda  možda važnu ulogu i u životu  pokojnog predsjednika Tuđmana. Naime, na famoznom  Samoborskom fašniku nepoznat Netko dao je napraviti golemu lutku tadašnjega  hrvatskog predsjednika i hrvatskom puku podvalio da tu  lutku u histeričnom zanosu  probada iglama kao u magijskom woodoo-obredu.”  Tko zna, možda ga je baš to  koštalo smjene s funkcije  kancelara Vojnog ordinarijata, pa još uz zabranu medijskog istupanja.
Rat s tamom
Trajala je šutnja godinu dana, sve dok se nije dosjetio pa  pokrenuo blog. A blog je,  kako je tada objasnio, osobna stvar. Pamti se i da je  pravni tim udruge “Iskorak”  podnio onomad kaznenu prijavu protiv don Kaćunka  zbog govora mržnje. Nije za  ne spomenuti ni kako je kao  kancelar Vojnog ordinarijata  vozio automobil s registracijom “ZG – ANGELO”, tablicama koje tako personalizirane stoje nekih 8 tisuća  kuna. Kaćunko nije štedio ni  crkvenu elitu.
– Znadete da često kritiziram svoje kolege, osobito  stotine doktora teologije koji  su na mnogim područjima  kompetentniji od mene, a  skrivaju se u crkvenim  “mišjim rupama” umjesto da  hrabro iziđu na medijsku bojišnicu. Ne shvaćaju da je  Crkva stalno, i bit će do konca svijeta, u duhovnom ratu  sa “sinovima tame – kazivao  je Kaćunko.
Možda i tu negdje leži razlog nove selidbe. A možda  ‘boli’ što je don Anđelko jedini svećenik u nas kojeg je  opjevao jedan rock band, Discopath iz Splita. U dva stiha  pjesme Kaćunko (Don Travolta) sve je stalo: “Samo  pravi, pravi muškarac, može  postata sjemeništarac, ali jednog se plaši nečastivi, taj je  specijalac u mantiji, Golu istinu nudi po Gospiću, u svakom je disku i kafiću misna  vina, ličke rakije, popije da  vraga razbije! Puno priča, jezik bez dlaka, stajao ga vojnog ordinarijata poslali ga u  brkatu Liku, da međedima  bude na jelovniku,on se ne  da, piše blogove, đavlu svakom čupa rogove Nives dođi,  dođi na misu, ali pokri guzičetinu i sisu!”


 VIKAR IM NIJE SJEO




Upućeniji tvrde kako dosadašnji pomoćni vikar gospićke župe nikada nije  “sjeo” biskupu Bogoviću. Kaćunkovi istupi putem brojnih medija, a posebice  na njegovu blogu, bili su jedan od razloga zbog kojih je iz Zagreba  premješten u Gospić. Ovome svakako treba dodati i njegovom prijateljstvo  sa starletom i književnicom Nives Celzijus koju Kaćunko svesrdno podupire,  pa čak i kada su u pitanju njezina štiva što uglavnom donose eksplicitne  detalje seksualnih aktivnosti. Kaćunko je u Gospiću bio omiljen, i  kao  svećenik, novinar, bloger i kao vrsan tenisač. Posebno si je dao oduška kroz   pisanje pa je u tri godine  u Gospiću napisao  tri knjige.  Zadnje zajedničko  pojavljivanje biskupa Bogovića i don Kaćunka bilo je prije nekoliko dana na  komemoraciji u Boričevcu.