Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Gotovina i Markač podnijeli žalbe

01.08.2011. 22:00
Gotovina i Markač podnijeli žalbe


Obrane su sve do zadnjeg trenutka radile na završnom dotjerivanju teksta, a žalbe su Žalbenom vijeću predale elektronskim putem
Obrane generala Ante Gotovine i Mladena Markača  podnijele su sinoć do ponoći, kada je istjecao rok,  žalbe na prvostupanjsku  presudu kojom je Haški sud  Gotovinu osudio na 24 godine zatvora, a Markača na  18 godina, zbog ratnih  zločina počinjenih tijekom i  nakon Oluje. Svoje žalbe  obrane su predale elektronskim putem.  
Markačevi odvjetnici Goran Mikuličić i Tomislav  Kuzmanović, zajedno s londonskim odvjetnikom Johnom Jonesom i njemačkim  profesorom prava Kaiom  Ambosom, koji su se Markačevoj obrani pridružili poslije osuđujuće prvostupanjske presude, sve do zadnjeg  trenutka radili su na završnom dotjerivanju teksta  žalbe, baš kao i Gotovinina  obrana, koja je posljednjih  dana intenzivno pripremala  žalbu.
O sadržaju žalbe Gotovinini i Markačevi odvjetnici  nisu željeli ništa govoriti, jer  nisu željeli da se o žalbama  raspravlja u medijima prije  nego što ih dobiju haški suci. Gotovininom braniteljskom timu, u kojem su od  početka suđenja Luka  Mišetić, Greg Kehoe i Payam Akhavan, nakon prvostupanjske presude pridružio se Švicarac Guenael  Mettraux, jedan od najiskusnijih i najuspješnijih  haških odvjetnika.
Gotovinina obrana u žalbi  će pobijati “pogrešan” i “nedokazan” zaključak sudskog  vijeća da svaku granatu koja  je pala 200 metra dalje od  cilja proglasi nelegalnom, jer  smatra da bez “neselektivnog granatiranja” ne bi bilo  ni zločinačkog pothvata.  Markačev se tim pak koncentrirao na pobijanje samog zajedničkog  zločinačkog pothvata, dokazujući da je prvostupanjsko  vijeće pogriješilo kada je  presudilo da je takav  zločinački pothvat postojao.
Nakon prvostupanjske  presude, objavljene 15. travnja, jedino je za Ivana Čermaka proces završen. Nakon  oslobađajuće prvostupanjske presude za Čermaka  tužiteljstvo se nije žalilo, tako da je Čermak pravomoćno oslobođen svih optužbi.
Žalbeno vijeće, u kojem su  suci Mehmed Guney, Fausto  Pocar, Andresia Vaz, Theodor Meron (predsjednik  Žalbenog vijeća) i Carmel  Agius, objavit će pravomoćnu odluku, kako se  očekuje, do kraja sljedeće  godine.