Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Manifestacija koja slavi prošlost i budućnost Brodarice

01.08.2011. 22:00
Manifestacija koja slavi prošlost i budućnost Brodarice


Ovom zabavnom, ali i edukativnom manifestacijom želimo oživjeti naš kvart, jedan od najljepših dijelova našeg grada, koji ima bogatu prošlost, ali i zbog budućnosti jer našim sugrađanima želimo dati uvid u to kako će otprilike izgledati Obala kneza Trpimira jednog dana kad postane lungo mare zatvoren za promet, kaže Silvija Jurin iz Udruge Brodarica


Udruga Brodarica koja okuplja nekolicinu mladih zadarskih entuzijasta, u suradnji s Mjesnim odborom Brodarica organizira manifestaciju “Noć Brodarice” koja će se održati 4. kolovoza. Prva “Noć Brodarice” održat će se na šetnici od Gimnazije Franje Petrića do caffe bara Barka kod zgrade Maraske. Silvija Jurin, članica Udruge Brodarica i koordinatorica “Noći Brodarice” kaže kako će manifestacija započeti u 20.00 sati i potrajat će do 1, najdulje do 2 sata poslije ponoći.
– Najteže je bilo pribaviti sve dozvole i proći birokratske zapreke pri organizaciji prve “Noći Brodarice”, no entuzijazma nam ne nedostaje pa samo sa zadovoljstvom radili na organizaciji manifestacije, kaže Jurin i nastavlja:
– Ovom zabavnom, ali i edukativnom manifestacijom želimo oživjeti naš kvart, jedan od najljepših dijelova našeg grada, koji ima bogatu prošlost, ali i zbog budućnosti jer našim sugrađanima želimo dati uvid u to kako će otprilike izgledati Obala kneza Trpimira jednog dana kad postane lungo mare zatvoren za promet. Upravo zbog toga željeli smo da “Noć Brodarice” ne bude statična, vezana za samo jednu lokaciju ili binu na kojoj će se izmjenjivati izvođači, kaže Silvija Jurin i dodaje kako će se zabavni dio manifestacije odvijati na čak tri lokacije:
– Prva bina je postavljena između restorana Lungo Mare i Doma umirovljenika i na njoj će nastupati klapa Kontrada. Na drugoj lokaciji na kupalištu Jadran, nastupat će mladi zadarski bend Dirty Harry i vjerujem da će se na tom mjestu okupiti uglavnom mlađa publika, a osim toga tamo će biti i brojni štandovi s hranom i pićem. Na trećoj lokaciji, ispred stare zgrade tvornice Maraska, nastupaju Bepo Matešić i grupa Amadeus. Gosti “Noći Brodarice” su dečki iz Tovareće mužike, koji će ujedno najaviti i svoju feštu Saljske užance. Tovareća mužika svake godine nastupi na jednoj fešti na kojoj najavljuje svoju feštu, a ove su godine izabrali upravo nas, kaže Jurin.
“Noć Brodarice” ponudit će i sportsko natjecanje. Za kotizaciju u iznosu od simboličnih deset kuna moći ćete sudjelovati u plivačkom mini maratonu, a pobjednik će biti nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 1.000 kuna.
– Izlagački dio “Noći Brodarice” bit će smješten duž cijele obale uvale Draženica vela , točnije od MIOC-a pa do Doma umirovljenika. Svoj dolazak potvrdilo nam je 25 izlagača, a posjetiteljima će se predstaviti i zadarski umjetnici. Slikar Julije Jelaska za ovu će prigodu crtati karikature, a posjetitelji će se moći fotografirati s morskom sirenom za uspomenu na Zadar i Brodaricu, a sirena će se nalaziti na jednoj od bitvi, odnosno sačuvanih kamenih otočića koji su pomorska baština grada Zadra, malih kaže Jurin.
Povijesno-edukativni dio smješten je u parku Sfinga i vrtu Zavoda za povijesne znanosti. U parku Sfinga bit će postavljena izložba starih fotografija Brodarice, dok će u HAZU biti izložene fotografije današnje Brodarice.
– U parku Sfinga bit će na poseban način ispričana ljubavna priča bivšeg vlasnika te kuće i njegove žene koji će biti odjeveni u kostime, a oni koji to nisu znali konačno će saznati zašto je Sfinga izgrađena u tom parku. U donjem dijelu parka svoje će eksponate izložiti Muzej antičkog stakla i Narodni muzej te  će tamo biti štandovi sa suvenirima. Osim toga, u vrtu Zavoda za povijesne znanosti bit će otvorena vrata za sve posjetitelje gdje će se moći vidjeti zbirke eksponata, kazala je Silvija Jurin te uime organizatora dodala kako očekuju da će osim turista i žitelja Brodarice ovu jedinstvenu i zanimljivu manifestaciju posjetiti i Zadrani iz ostalih dijelova grada, jer ne samo što im je zajamčena dobra zabava, nego je ovo i prilka bolje upoznaju prošlost Brodarice i da joj daju podršku za projekte koji će je u budućnosti još više oplemeniti.