Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nekad su bile psiholozi i jedine prijateljice…

01.08.2011. 22:00
Nekad su bile psiholozi i jedine prijateljice…


Ja sam kod jedne obitelji dolazila punih 18 godina i taj rastanak ne možete ni zamisliti. A da bismo svoj posao radile kako treba, mi nismo pružale samo zdravstvenu njegu, nego i podršku, razgovor, razbibrigu i zato smo nerjetko bili psiholozi i jedini prijatelji tim ljudima, naglasila je Nedjeljka


Trideset godina organiziranja Službe kućne njege u Domu za odrasle osobe Sv. Frane obilježeno je jučer, a ovom su se prilikom u Dnevnom boravku za psihički oboljele odrasle osobe Sv. Frane okupili djelatnici doma, sve njegovateljice koje rade u Službi kućne njege te predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Zadar u okrilju kojeg je nekad djelovala Služba kućne njege.
Kako je pojasnila Maja Pletikosa, ravnateljica Doma za odrasle osobe Sv. Frane, od 1. kolovoza 1981. godine služba je djelovala pri Crvenom križu, a od 1999. godine je pri Domu Sv. Frane.
– Službu kućne njege financira Grad Zadar, a kad smo je preuzeli od Crvenog križa imali smo 6 njegovateljica, dok ih danas imamo 13. Svoje smo djelovanje proširili i na otoke i to na Iž, Ist i Olib. Imamo oko 90 korisnika službe kućne njege, a ukupno je 200 korisnika naših drugih izvaninstitucionalnih usluga poput usluge “halo pomoć”, dostave obroka i dnevnog boravka, kazala je Pletikosa, istaknuvši kako se Dom Sv. Frane konstantno širi i aplicira za projekte EU te se u idućoj godini planira proširiti na još dva otoka, Silbu i Molat te osnovati patronažu, a čime bi trebalo biti obuhvaćeno još 200-tinjak korisnika.
Ovom je prilikom Bore Galac, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zadar podsjetio na početke osnivanja službe kućne njege.
– Ideja o osnivanju kućne njege se rodila među volonterima i članovima Crvenog križa prije 30 godina, nakon čega je ubrzo organiziran tečaj za buduće njegovateljice i to u suradnji s Medicinskom školom i tadašnjim Medicinskim centrom Zadar. Po završetku tečaja 12 njegovateljica je zasnovalo radni odnos i to na današnji dan, 1. kolovoza 1981. godine, podsjetio je Bore Galac, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zadar, naglasivši da je sve do 1999. godine, dok je kućna njega bila pod Crvenim križem, ostvareno 210 tisuća posjeta korisnicima.
Među ukupno 13 njegovateljica koje danas rade u službi kućne njege još uvijek su i tri njegovateljice koje su jučer obilježile i 30. obljetnicu svog radnog vijeka. To su Danka Gulan, Boška Višić i Nedjeljka Bolić, koje u službi kućne njege rade prvog dana njezina postojanja.
– Ja sam dugo volontirala u Crvenom križu i bila sam upoznata sa svim problemima ljudi koji su stari, nemoćni, bolesni. Za to vrijeme u meni se razvila neka posebna ljubav prema njima i zato sam se, čim sam čula za Službu kućne njege, bez razmišljanja prijavila za tečaj, iako sam mogla raditi i druge poslove, kazala je Danka. A da bez ljubavi ovaj posao nije moguće raditi tolike godine potvrdile su i Boška i Nedjeljka.
– Ovo je posao koji se ne odrađuje, on se živi, jer probleme korisnika mi odnosimo kući. Zato je samo ljubav prema ovom poslu zaslužna za ovoliki radni vijek, da nije tako sigurno ne bih izdržala, kazala je Boška, dok je Nedjeljka dodala kako je nemoguće izbjeći zbližavanje s korisnicima pa tako i tugu zbog rastanka, koji je nažalost najčešće uzrokovan smrću korisnika.
– Ja sam kod jedne obitelji dolazila punih 18 godina i taj rastanak ne možete ni zamisliti. A da bismo svoj posao radile kako treba, mi nismo pružale samo zdravstvenu njegu, nego i podršku, razgovor, razbibrigu i zato smo nerjetko bili psiholozi i jedini prijatelji tim ljudima, naglasila je Nedjeljka, istaknuvši kako sve one dnevno imaju između 5 i 7 korisnika, a nemoguće je prisjetiti se koliko su različitih korisnika obilazile za svog radnog vijeka.