Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pankretić: Izlazak iz gospodarske krize je relativno spor

01.08.2011. 22:00
Pankretić: Izlazak iz gospodarske krize je relativno spor


Drvna industrija daje naznake polaganog izlaska iz krize i postaje konkurentna na svjetskom tržištu, ali to je samo jedan segment . Treba biti realan i reći da ćemo još dugo na tome raditi, rekao je Pankretić


Neću vas zavaravati; gospodarska situacija nije ni jednostavna, ni laka i to je problem s kojim ćemo se dugo boriti. Imamo blage naznake da će situacija ići na bolje. Ukupan izlazak iz gospodarske krize je relativno spor.  Drvna industrija daje naznake polaganog izlaska iz krize i postaje konkurentna na svjetskom tržištu, ali to je samo jedan segment . Treba biti realan i reći da ćemo još dugo na tome raditi, rekao je u jučer u Zadru potpredsjednik Vlade i HSS-a, ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić.
Pankretić je otvorio  14. Ljetnu  akademiju mladih HSS-a na kojoj su se okupili stranački dužnosnici, a koja je po riječima predsjednika Sveučilišne organizacije HSS-a Matea Ivanca, okupila do sad najveći broj sudionika.  Ljetna akademija traje do 7. kolovoza, a za četvrtak je najavljeno sudjelovanje predsjednika HSS-a Josipa Friščića i ministra turizma Damira Bajsa. Mladi HSS-a nastojat će do tada osmisliti kampanju ove stranke na parlamentarnim izborima.
Pankretić je ponovio kako se HSS sprema na izbore izići samostalno, ali i rekao kako „nikome neće zalupiti vrata” i praktično najavio mogućnost sklapanja, ne koalicije na nacionalnoj razini, već po izbornim jedinicama.
– Na predsjedničkim izborima je demokršćanska opcija bila razjedinjena. Rezultat toga je da demokršćani danas nemaju svojeg predsjednika. Mislim da o tome moramo razmisliti, rekao je Pankretić koji je odgovarajući na pitanje novinara kakao i kako ostavljanje otvorenih vrata za različite koaliciji s obzirom na izbornu jedinicu ne znači da će se HSS ikome nuditi, ali hoće utvrditi gdje se s kime može pojačati.  Na pitanje koje će mjesto na listi u IX. izbornoj jedinici pripasti osobi iz organizacije  u Zadarskoj županiji, rekao je kako je za takve odgovore prerano dodavši da se “danas svađaju oni koji su prerano zakukurikali”.
– Kad me pitaju kako ćemo proći na izborima u IX. izbornoj jedinici kažem; ako budemo znali prezentirati sve što smo  učinili za građane, a puno je toga učinjeno na poboljšanju kvalitete života, mislim da možemo očekivati barem jednog zastupnika, rekao je predsjednik ŽO HSS-a Zadarske županije Josip Zubović dodajući kako je HSS u Zadarskoj županiji u trenutku njegova preuzimanja predsjedničkog mandata imao 1.270, a sada ima 2.100 članova.
Trećina članstva, odnosno 15.000 članva HSS-a su žene, rekla je predsjednica organizacije žena HSS-a „Hrvatsko srce”  Marija  Ledinski Anić poručujući kako „Hrvatsko srce nije feministički klub, već organizacija žena koje žele ravnopravno s muškim kolegama ostvarivati program stranke”, dok je državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva i predsjednik regionalne organizacije HSS-a za Dalmaciju Karlo Gjurašić kazao kako mu je drago što mladi pristupanje Hrvatske EU „osjećaju kao šansu za sebe i za zemlju”. Darko Rukavina, predsjednik HSS-ove organizacije branitelja „Hrvatski sokol” u svojem je obraćanju istaknuo potrebu za ostvarivanjem što bolje suradnje između branitelja i mladih.
-Imam troje djece i frapiralo me je koliko malo moja djeca znaju o Domovinskom ratu. Malo se o Domvinskom ratu uči u školi, a još k tome do njih dolaze informacije da su hrvatski branitelji nekakvi vagabundi koji su razmišljali o povlasticama i još nam se nastoji nametnuti da je hrvatska država nastala na zločinačkom pothvatu. Integracijski proces su danas su drukčiji od onoga nam se događalo ’91. Državu nam nitko nije poklonio i, zapamtite da nam je nitko ne može uzeti. Plaćena je hrvatskom krvlju, poručio je Rukavina mladim HSS-ovcima.


 SVATKO TREBA SNOSITI RIZIK TRŽIŠTA




Komentirajući na upit novinara situaciju obitelji uzgajivača breskvi u Smiličiću koja je, zbog niske otkupne cijene ovog voća, već posjekla 200 stabala, a najavila i  sječu preostalih 1.000, Pankretić je rekao kako „svatko tko se opredijeli za neki posao, treba snositi rizik tržišta”.
– Sektor voćarstva je potencijal u Hrvatskoj i nitko mi, nakon velikih ulaganja u sustave navodnjavanja i melioraciju, ne može reći da nema perspektive.  Uložit će se još puno u vodoopskrbu, a samo u 2011. oko 3 milijarde kuna. Osim toga, bit će ulaganja temeljem dvije direktive; o komunalnim vodama i o pitkoj vodi. Vezano uz direktivu o komunalnim vodama, uložit će se 24 milijarde kuna u pročišćivače, a vezano uz direktivu o pitkoj vodi preko 10 milijardi kuna u 48 različitih vodoopskrbnih sustava. Najveći dio ih sredstva bit će bespovratan, rekao je Pankretić.