Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U rujnu bez Dublina

01.08.2011. 22:00
U rujnu bez Dublina


Do ovakve situacije došlo je zbog poslovnih razloga Ryanaira. Mi ne možemo utjecati na njihove poslovne odluke, kaže Anita Čolak, zamjenica direktorice


Dok su neke trajektne i zračne luke prethodnog vikenda zabilježile rekordan broj turista, to se nije dogodilo u zadarskoj Zračnoj luci. Naime, zbog slabe popunjenosti zrakoplova niskotarifna tvrtka Ryanair ukinula je letove koji su zadarsku zračnu luku povezivali s Pisom, Barijem, Edinburghom i Bremenom.
Kroz luku je u srpnju prošao 54.181 putnik, a u istom razdoblju prošle godine prošlo ih četiri tisuće više, odnosno 58.408.
Direktorica luke Katica Pupić Bakrač napominje da brojke i nisu tako loše kad se uzme u obzir da je ukinuto 36 letova, a da je istovremeno od 1. siječnja do 31. srpnja kroz luku prošlo 158.445 putnika, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 11,38 posto.
– Brojke govore u prilog izvrsnoj popunjenosti zrakoplova koji Zadar povezuju s ostalim europskim gradovima. Osim toga, predsezona je po pitanju popunjenosti bila izvrsna. Tako je u travnju zabilježeno čak 80 posto više putnika nego prošle godine, a u lipnju 10 posto, zaključuje Pupić Bakrač.
Početkom rujna irska zrakoplovna tvrtka Ryanair ukinut će let iz Dublina za Zadar. Zahvaljujući Ryanairom, svaku srijedu i subotu Zadar je povezan s irskim glavnim gradom. Zamjenica direktorice Zračne luke Zadar Anita Čolak kazala je da je bilo planirano da se Ryanairov let između Zadra i Dublina ukine do kraja listopada, ipak će biti ukinut i ranije.
– Razlog zašto je došlo do ovakve situacije je zbog poslovnih razloga Ryanaira. Inače, irska zrakoplovna tvrtka je zadovoljna s popunjenosti zrakoplova koji su letjeli na relaciji Zadar – Dublin. Također, mi ne možemo utjecati na njihove poslovne odluke jer nismo mjerodavni, kazuje Čolak.
Odluka Ryanaira o ukidanju letova za Zadar nije trajna, već će se iduće godine s ljetnim rasporedom letenja uvesti ponovno let Dublin – Zadar.