Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zid na Zrću mora se rušiti

01.08.2011. 22:00
Zid na Zrću mora se rušiti


Sve je počelo nakon što me je gradonačelnik Novalje prije dva mjeseca nazvao na telefon i pitao što radim na plaži Katarelac, a da njega o tome nisam obavijestio. Odgovorio sam mu da ja ne radim ništa već tvrtka koja je dobila koncesiju od Općine Kolan. Ljutito je odgovorio da će on izgraditi zid, rekao je Josip Zubović


Zid izgrađen na plaži Katarelac, na granici Općine Kolan i Grada Novalje, mora se rušiti. Naime, hidrografska inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture je provela nadzor i utvrdila da je sporan zid izgrađen na pomorskom dobru bez projektne i lokacijske dokumentacije potrebne za građenje na pomorskom dobru i bez suglasnosti Lučke kapetanije. Inspekcija je utvrdila da je zid izgrađen po nalogu Grada Novalje.
Gradonačelnik Novalje Ivan Dabo smatra da zid ne bi trebao biti sporan jer je između Novalje i Kolana i prije postojala prirodna granica, a granice između pojedinih mjesta na otoku uobičajeno su se označavale velikim kamenom ili kamenim zidićem. Uz to, Dabo je naveo da je potrebno sačuvati brend Zrće koji je, kako je rekao, nastao uz mukotrpan rad. Međutim, u Općini Kolan smatraju da je gradnja zida nepotrebna.
– Uistinu je žalosno da se tako nešto radi u srcu turističke sezone. Sve je počelo nakon što me je gradonačelnik Novalje prije dva mjeseca nazvao na telefon i pitao što radim na plaži Katarelac, a da njega o tome nisam obavijestio. Odgovorio sam mu da ja ne radim ništa već tvrtka koja je dobila koncesiju od Općine Kolan. Ljutito je odgovorio da će on izgraditi zid, pa da ćemo vidjeti kako će novi klub raditi, rekao je Josip Zubović, načelnik Općine Kolan.
Novi klub koji spominje Zubović je klub “Noa” koji je ove godine počeo s radom. Klub “Noa” se nalazi na području Općine Kolan, a samo nekoliko metara dalje je klub “Papaya” koji se nalazi na području Grada Novalje. Mnogi smatraju kako zidić nije izgrađen zbog obnavljanja stare granice između Kolana i Novalje niti zbog očuvanja Zrća kao brenda, kao što navodi gradonačelnik Ivan Dabo već zbog parkirališta. Naime, pored kluba “Noa” uređeno je parkiralište na kojem se parkiranje vozila ne plaća, a na Zrću postoji parkiralište koje se plaća i od kojeg Grad Novalja ima znatan prihod. Mnogi parkiraju vozila kod kluba “Noa” i pješice odlaze do Zrća koje je udaljeno samo nekoliko metara. Međutim, zid nije poremetio odnose između klubova.
Klub “Papaya” i klub “Noa” normalno rade, a posjetitelji ne osjećaju posljedice sukoba između Grada Novalje i Općine Kolan. Na Zrću je vrhunac sezone, svi klubovi organiziraju raznovrsne programe, a svakodnevno stižu novi posjetitelji. O zidu, granicama i svemu ostalom predstavnici Općine Kolan i Grada Novalje moći će raspravljati nakon završetka turističke sezone.