Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Vrančić: Riješili smo snabdijevanje otočana vodom

Autor: Nives Rogoznica

01.08.2012. 22:00
Vrančić: Riješili smo snabdijevanje otočana vodom

Foto: Vedran SITNICA



Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU obećali su koncesionaru podmiriti nove troškove prijevoza vode na zadarske otoke, a vodu će sljedeće dva mjeseca prevoziti i vodonosac Hrvatske ratne mornarice


Ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, mogu reći da je za ovu sezonu snabdijevanje naših otočana vodom riješeno, izvijestio je na početku aktualnog sata današnje sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Otočanima zadarskih otoka prijetila je nestašica vode budući da je veći dio sredstava od ukupnog iznosa od 2,2 milijuna kuna, koje je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU  u ugovoru s Gradom Zadrom i Vodovodom odobrilo za subvencioniranje dopreme vode vodonoscem za 2012. godinu, otišao na podmirenje računa iz 2011.  Otočni sabor je stoga u više je navrata tražio da se u rebalansu državnog proračuna za ovu svrhu osiguraju dodatna sredstva.
– Od proljetos se vuče pitanje nedovoljnih sredstva u proračunu za cjelosezonsko snabdijevanje naših otoka vodom, a i lanjska i ova godina toliko su sušne da to ima elemente elementarne nepogode. Zato smo već 1. kolovoza potrošili sva sredstva koja su bila predviđena u državnom proračunu, ali sada s radošću mogu reći da smo to pitanje riješili. U kontaktu s Ministarstvom regionalnog razvoja sam informiran i obećano mi je da će sredstva u proračunu biti povećana za izvjesni iznos tako da će koncesionar koju vozi vodu na otoke moću u izvjesnoj mjeri nastaviti voziti vodu i nastavio je. Još je važnije od toga da je od srijede na našoj rivi vodonosac Hrvatske ratne mornarice koja nam ga je ustupila za sljedeći period, a najmanje za dva mjeseca, za prijevoz vode na otoke i vodu je prvo krenuo isporučiti na  otok Iž. Zahvaljujem zapovjedniku Hrvatske ratne mornarice kontraadmiralu Anti Urliću,  cijeloj Hrvatskoj ratnoj mornarici i posadi tog vodonosca koji će sljedećih mjeseci raditi na našem području što su u ovom kriznom trenutku našim građanima i njihovim gostima izišli u susret, rekao je Vrančić zahvalivši i ministru obrane Anti Kotromanoviću na davanju suglasnosti za ovakvo korištenje vodonosca.
Na upit koliko je dodatnih sredstava Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU  odobrilo u svrhu subvencioniranje dopreme vode na zadarske otoke, gradonačelnik Vrančić je odgovorio kako u Ministarstvu nisu definirali svotu, već poručili da se voda nastavi voziti i da će trošak biti podmiren.