Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Grintaju, ali izdaju račune

Autor: Ante Vidović

01.08.2013. 22:00
Grintaju, ali izdaju račune

Foto: Marin GOSPIĆ



Kao gljive poslije kiše niknule su fiskalne blagajne na zadarskoj tržnici i ribarnici, u što su se jučer uvjerili i porezni inspektori. Za ono što su brojni prodavači do prije mjesec dana tvrdili da je neostvarivo postalo je stvarnost. Ministar Linić gore u Zagrebu može biti zadovoljan jer su zadarski prodavači na tržnici dobro iskoristili poklonjenih mjesec dana za uvođenje fiskalnih blagajni.
Radije su se odlučili napraviti ovaj trošak, potreban za normalno poslovanje, nego bježati sa svog radnog mjesta, što se dalo zaključiti po punim štandovima na pijaci i ribarnici, za razliku od situacije u Zagrebu i još nekim gradovima. Računi se uredno izdaju i kupci i trgovci se navikavaju na njih. Opegeovci koji nemaju obvezu izdavanja računa, uredno su istaknuli svoja gospodarstva pločama i očekivanu inspekciju dočekali s urednim zelenim OPG-karticama.
Kako funkcionira novi sustav rada na pijaci najbolje se vidjelo na štandu koji dijele Obrt Ekoherba Ljiljane Vrbanec Škamo i OPG-u Mišele Skroče.
– Najveći problem mi je što sada imam dvije blagajne pa moram paziti da ih ne pomiješam. Od jutros sam izdala šest računa, sve je radilo besprijekorno. Imam dobar signal za internet za razliku od kolegice do mene koja ima problema, kaže Mišela Skroče.
Najveći problem za neke predstavlja rad s fiskalnom blagajnom. Zbog toga su pojedini trgovci posljednjih dana na pijacu dolaze sa skriptiranim uputama o radu. Jedna od onih koja paralelno dok prodaje robu čita i skripte je Ifeta Softić iz Zemunika.
– Radim s fiskalnom blagajnom već nekoliko dana. Bez uputa ništa, kaže Ifeta Softić.