Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bezinović nije zloupotrijebio povjerenje poslodavca

01.08.2016. 22:00
Bezinović nije zloupotrijebio povjerenje poslodavca


Nije ostvaren onaj bitan element kaznenog djela, odnosno dokazano da je optuženi zloupotrijebio povjerenje poslodavca, kao i novac ili druge vrijednosti date mu u radu – obrazložio je sudac Ivan Marković
Dražen Bezinović (45), bivši referent za prodaju Volkswagen automobila u Autokući Zadar d.o.o., jučer je na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno oslobođen krivnje za pronevjeru novca nekadašnjeg poslodavca i krivotvorenje službenih isprava.
Sudac Ivan Marković kazao je kako je nesporno da je Bezinović jednu od dvije bjanko mjenice bivšeg poslodavca dao na naplatu u jednu banku, no istaknuo je kako tijekom postupka nije dokazano da je on te mjenice dobio na povjerenje od poslodavca kao sredstvo osiguranja kod javnih nadmetanja. Tako, kazao je sudac u obrazloženju presude, nije ostvaren onaj bitan element kaznenog djela, odnosno dokazano da je on zloupotrijebio povjerenje poslodavca kao i novac ili druge vrijednosti date mu u radu.
Bezinoviću se sudilo za pronevjeru novca Autokuće Zadar d.o.o. i krivotvorenje službene isprave te tvrtke. Optužnicom ga se teretilo da je u ožujku i travnju 2011. godine, u namjeri da si nezakonito pribavi 56.207 kuna, kod sebe zadržao dvije bjanko mjenice ovjerene potpisom tadašnjeg direktora Autokuće Zadar Milana Rajlića i pečatom te tvrtke. Nakon toga je na Bezinovićev račun u jednoj poslovnoj banci uplaćeno 26.224 kune.
Bezinović se branio kako nije kriv, iako je priznao da je mjenicu zaista dao naplatiti. To je pravdao tvrdeći da je prethodno poslodavcu uplatio poveći iznos za kupnju passata, no da nikada nije došlo do isporuke. Navodio je i kako je od tadašnjeg direktora Milana Rajlića tražio povrat uplaćenih sredstava, no da mu je on nudio drugi rabljeni automobil. Ubrzo je Rajlić otišao u mirovinu, a tvrtku preuzeo većinski vlasnik Autokuća Hrvatska d.d. Bezinović koji je još neko vrijeme ostao na istom radnom mjestu nakon nekog vremena je novog direktora obavijestio o dugovanju. Prema njegovoj priči, on se prvo iznenadio, a onda mu i on ponudio kupnju drugog automobila umjesto povrata novca. Ispričao je kako je kupio Audi A6 na leasing pa da mu je nakon toga poslodavac ostao dužan oko 56 tisuća kuna. U obrani je naveo kako se s novim direktorom nije najbolje slagao što je na koncu dovelo do raskida ugovora o radu. Mjenicu je odnio u odvjetnički ured Miše Papića te ju pokušao naplatiti, no nije u potpunosti uspio, budući da je na računu bilo svega 27 tisuća kuna. Na kraju iznošenja obrane kazao je kako i dalje od sljednika Autokuće Zadar potražuje oko 30 tisuća kuna sa zateznim kamatama, no pravna zastupnica Autokuće Hrvatska odmah na početku postupka najavila je potraživanje od oko 56 tisuća kuna od njega.
Sve strane u postupku na ovu nepravomoćnu presudu imaju pravo žalbe.