Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Lako je na konju, treba alku pogoditi iz karijole

02.08.2017. 10:12
Lako je na konju, treba alku pogoditi iz karijole


U nastavku bogatog zabavnog, kulturnog i sportskog  programa, u kojem se već puno pjevalo i plesalo,    Turistička zajednica  općine Ražanac na rivi u tome mjestu u podvelebitskom kanalu priredila je u ponedjeljak navečer 4. Ražanačku alku.
Napeto se na rivi u Ražancu iščekivalo   tko će pogađati pravo u sridu,  a tko će u pripetavanje. Ražanačka alkarska inačica u odnosu na slavnu  sinjsku razlikuje se u tome što se "trči"  u karijolama, tačkama, na način  da jedan član ekipe, obično muškarac,  u karijoli vozi alkara koji kopljem pokušava pogoditi alku.
  Za ugođaj bude potpun pobrinuli su se domaći dečki koji su donijeli  dimnu kutiju koja je stvorila  dimnu zavjesu. Iz Turističke zajednice su  se pobrinuli da se na rivi nađe i simbol Dalmacije, tovar, kojega se moglo zajahati . 
Ražanački zabavni program nastavio se već jučer poslijepodne, kada  je održano ekipno natjecanje u Morskim igrama za  najmlađe, a nastavlja se danas  u 16 sati Kopnenim igrama. Djeca u dobi od 7 do 14 godina, u ekipama po šest sudionika, za početak će plivati, veslati, i roniti,  a onda i zaigrati morsku košarku. Oni kojima bolje ide križić-kružić,  dodavanje vodenim balonima, punjenje kantica i poligon moći će za  svoju ekipu osvojiti nove bodove već sutradan, kad se nastavlja s 5.  Ražanačkim ljetnim igrama.
Na svoje će doći i odrasli koji danas nakon 18.30 sati odmjeravaju  snage u potezanju konopa, bacanju kamena s ramena, ispijanju piva, a  onda ključne posljednje bodove za svoju ekipu mogu osvajati u bosonogom trku. Dame će pak snage odmjeriti u pravom damskom sportu –  bacanju kamena s ramena.
Najspretnija i najbrža Vesla (timovi po 2 sudionika) natjecat će se u  sutra, 3. kolovoza od 16 sati u dobrom starom veslanju. Tradicionalna  regata do Školja s polaganjem vijenca kreće u subotu, 5. kolovoza u 9  sati s rive u Ražancu, nakon koje slijedi Ribarska marenda i kupanje.
– U večernji program povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti uvest će nas lokalni ribari demonstracijom potezanja mriže na Pisku s početkom u 19.30 sati, a zabava će se nastaviti dugo u ljetnu noć uz nastup grupe „Vista", poručuju organizatori.