Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

DAN OPĆINE PAKOŠTANE U planu dogradnja vrtića, nautička luka, trg Jaz, šetnica, teniski tereni…

02.08.2018. 11:54
DAN OPĆINE PAKOŠTANE U planu dogradnja vrtića, nautička luka, trg Jaz, šetnica, teniski tereni…


Općina Pakoštane proslavila je svoj dan, 25. godišnjicu utemeljenja. Dan Općine obilježava se u sjećanje na akciju hrvatske vojske u Miranjama u kojoj je 31. srpnja 1991. poginuo poznati hrvatski bojovnik Miro Barešić iz Draga i njegovi suborci Zdeslav Turić, Frane Bokanović i Mile Pandžić.
Svečanost je započela u znaku sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Miranjama Donjim, Pakoštanima, Vrani i Vrgadi, svetom misom u crkvi sv. Nediljice u Vrani te svečanom sjednicom Općinskog vijeća u dvorani Maškovića hana, najzapadnijem i najvećem svjetovnom spomeniku turske arhitekture u Europi.
Svečanoj sjednici nazočili su general Ante Gotovina, Davor Lončar, saborski zastupnik, Ante Deur, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Šime Mršić, zamjenik župana, i brojni drugi uglednici i gosti te obitelji poginulih branitelja. Program je vodila Anđela Fržop.
– Pakoštane – mjesto koje je devedesetih godina muku mučilo s vodom i kanalizacijom, danas u 90 posto naselja ima izgrađenu kanalizaciju i rekonstruiranu vodovodnu mrežu. Izgrađeno je 240 metara rive koja će se kroz projekt nautičke luke sasvim izgraditi, kazao je pakoštanski načelnik Milivoj Kurtov nakon uvodnog slova Slavka Maksana, predsjednika Općinskog vijeća.
Izgrađeno je pet trafostanica, pet puta povećan broj rasvjetnih tijela, napravljeno nogometno igralište, obnovljena općinska zgrada, u Poslovnoj zoni izgrađena kompletna infrastruktura osim asfvaltiranja koje je nominirano prema EU fondovima. Izgrađena je školska športska dvorana, dio javne rasvjete Pakoštane-Drage, uređeni poljski putovi…
– Do kraja ovog mandata planiramo izgradnju ulice Jakova Gotovca – ulaz Istok, dogradnju dječjeg vrtića s jaslicama, nautičku luku Pakoštane, polivalentni centar i trg Jaz, završiti šetnicu Pakošane-Drage, izgraditi teniske terene i tribine nogometnog igrališta, vodoopskrbu visoke zone, najavio je Kurtov, načelnik s čak 25 godina načelničkog staža, od 1993. godine.
Potom je nabrojio sve što se napravilo u Dragama, poput nogostupa, asfalta, kanalizacije, rekonstrukcije vodovoda, groblja, malonogometnog igrališta, plaže Porat, parkirališta, električne energije u Velikoj Kureli, šetnice i drugo.
– Pred nama je izgradnja vodospreme, kanalizacije i cjevovoda za turističku zonu Velika Kurela, vatrogasnog doma, rive u Dugovači s vezovima za mještane, nautičke luke u Dugovači, benzinske postaje za motorna vozila i brodove, nabrojio je još Kurtov.
Potom je na red došla Vrana, u kojoj nije bilo vode iz vodovodnih cijevi iako je u vrijeme Rimskog carstva iz obližnje Pećine voda akvaduktom 40-ak kilometara tekla prema Zadru.
– Riješila se vodoopskrba, izgradilo nekoliko mostova na potocima, malonogometno igralište, asfalt do svake kuće, uređeni su poljski putovi, proširena javna rasvjeta, obnovljen Maškovića han, istaknuo je Kurtov te najavio izgradnju vodospreme, tematskog parka Pećina Vrana, multimedijalno opremanje Maškovića hana, izgradnju mrtvačnice.
Do otoka Vrgade od Draga je izgrađen pomorski cjevovod, izgrađena mjesna vodovodna mreža, nova škola, obnovljena riva, betonirane ulice, dok je rekonstruiranje javne rasvjete u tijeku. Na otoku će se graditi i sjeverna luka.
– S prijeratnih 300.000 noćenja danas je na pakoštanskom području preko 800.000 noćenja što je povećanje za 170 posto, ponosno će Kurtov.
Općina kontinuirano pomaže poljoprivrednicima sa sufinanciranjem trajnih nasada i presadnica.
– Marikultura čini značajni udio u gospodarstvu tako da se na prostoru naše Općine godišnje uzgaja 1.000 tona plave ribe tune i 2.000 tona bijele ribe, naveo je Kurtov te poručio kako su projekti realizirani zahvaljujući kontinuitetu upravljanja Općinom, korektnom suradnjom svih političkih općinskih čimbenika, dobrom suradnjom sa Zadarskom županijom, resornim ministarstvima i javnim tvrtkama i ustanovama.
– Pomogli smo u sanaciji pomorskog dobra, dok je Županijska uprava izvela radove na sanaciji pristrana u pakoškoj luci. U tijeku je izrada projekta rekonstrukcije pristana u luci Dugovača u Dragama. Sufinanciramo Dane vitezova vranskih, Materine užance, Festival klapa Školjka, MTB maraton Vransko jezero, Blue and Green Trail, ogrjev za 23 korisnika, naknade za 16 novorođene djece, osnovnu školu s 1,2 milijuna kuna, športske klubove i drugo, naglasio je zamjenik župana Šime Mršić.
Za štimung se brinula klapa "Munita" koja je, osim "Croatio iz duše te ljubim", "Providenca" i svoje nove pjesme pod nazivom "Svako lito", u dvorištu Maškovića hana zajedno s nazočnima otpjevala i pjesme u počast preminulom Oliveru Dragojeviću, velikanu hrvatske glazbe.


Općinske nagrade i priznanja
Nagrade Općine Pakoštane dodijeljene su DVD-u Drage koji broji 48 članova, od kojih je 38 operativnih, a ljeti zapošljava četvero vatrogasaca te DVD-u Pakoštane- Vrgada-Vrana sa 102 člana, od kojih je 49 operativnih, dok ljeti zapošljava osam vatrogasaca. Priznanja Općine Pakoštane, dodijeljena su učeniku Roku Piliću iz Pakoštana koji je proglašen učenikom generacije školske godine 2017./2018. (priznanje preuzeo Rokov djed Vinko Rinčić, umirovljeni ravnatelj škole), don Thomasu Vargasu, župniku Draga i Vrgade, kao i Mirandi Čirjak, koja je izdala zbirku pjesama "Suza u mom oku".