Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sve je spremno za ovogodišnju feštu plivanja – plivački maraton Preko-Zadar

02.08.2018. 10:03
Sve je spremno za ovogodišnju feštu plivanja – plivački maraton Preko-Zadar


U nedjelju, 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, održava se tradicionalni plivački maraton Preko – Zadar u organizaciji Plivačkog kluba Zadar. Brojni plivači iz Zadra, okolice i cijele Dalmacije tako će u nedjelju ujutro po 46. put uskočiti u more u Preku te doplivati preko kanala na bazen Kolovare, gdje je kao i uvijek cilj.
Ovaj najdugovječniji maraton u Hrvatskoj svake godine okupi jako velik broj plivača, ali i rekreativaca, posebno onih iz Zadra, kojima je to veliki izazov.
– Prijave za maraton još uvijek traju i svi zainteresirani mogu se prijaviti do petka ujutro u našim prostorijama na bazenu Kolovare. Ove godine očekujemo veći broj plivača nego lani, jer već sada imamo prijavljeno 70 plivača, ali najveći broj prijava dobijemo u zadnja dva dana, tako da vjerujemo kako će broj prijavljenih preći 100, rekla je Josipa Nekić, trenerica u klubu. Kao još jednu novost istaknula je uvođenje još jedne starosne kategorije, odnosno odvojili su kategorije 60-64 godine i 65-69 godina.
– Što se tiče osiguranja i organizacije same utrke sve je spremno. Start je u 9 sati, ali prijave su već od 8.30 sati. Kreće se s rive u Preku, a cilj je na bazenu gdje će poslije biti priređen zabavni program, ručak i druženje. Pozivamo sve ljude koji žele dočekati prijatelje ili poznanike koji plivaju da dođu na bazen te se zabave, rekla je Josipa istaknuvši kako ih svake godine veseli nastup rekreativaca, posebno onih koji po prvi puta nastupaju na maratonu, a kojih i ove godine ima dosta.
Oko imena poznatijih plivača još nije htjela govoriti jer su prijave otvorene do kraja tjedna te čekaju tko će se sve prijaviti. Osim toga, rekla je, nadaju se nastupu plivača Kluba daljinskog plivanja iz Splita, koji su redoviti u svim maratonima u Hrvatskoj.
– Kao i obično, nastupit će jako mnogo plivača iz PK Zadar, među kojima je i lanjski pobjednik Marko Radović, potom Božo Puhalović, Roko Šango, kao i cure Lea Matešić i Nika Kotlar, a od najmlađih plivača nastupaju Mihael Nimac, Vito Ćupić, te Zara Medanić, oni su svi 2009. godište i nadamo se da će uspješno završiti maraton, istaknula je Josipa neke od plivača. Kao i svake godine pomažu im i prate ih dugogodišnji partneri iz jedriličarskog kluba Uskok. Za kraju su istaknuli kako je sve spremno, te se nadaju lijepom vremenu.
Inače, svi oni koji bi se htjeli prijaviti za sudjelovanje trebaju ispuniti i dostaviti prijavnicu, izjavu pratioca, te donijeti liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za nastup.
Kategorije su apsolutna u muškoj i apsolutna ženskoj konkurenciji. Pobjednici se osim u apsolutnom poretku boduju i po slijedećim starosnim kategorijama:- muškarci/žene do 15 godina, – muškarci/žene do 19 godina (16 – 19), – muškarci/žene do 29 godina (20 – 29), – muškarci/žene do 39 godina (30 – 39), – muškarci/žene do 49 godina (40 – 49), – muškarci/žene do 59 godina (50 – 59), – muškarci/žene do 64 godina (60 – 64), – muškarci/žene do 69 godina (65 – 69), – muškarci/žene 70+ godina (preko 70).