UZ DOBIT OD 720.000 kn Radnicima Nasada mizerna plaća od 3400 kuna!

Slika korisnika valentinam
Problem gradske tvrtke ujedinio i vlast i oporbu
Plaće im se nisu mijenjale već 12 godina, zbog čega je čak i SDP od Grada zatražio njihovo povećanje. Gradonačelnik je odobrio povišice do deset posto, ali se one neće isplaćivati ove godine
Zvonko KUCELIN/Ilustracija
Radnici Nasada održavaju brojne gradske zelene površine

Stanje u gradskoj tvrtki Nasadi na nedavnoj sjednici Gradskoj vijeća ujedinilo je i vlast i oporbu. Slika je to koja se rijetko viđa na sjednicama GV-a jer oporba već poslovično prigovara svemu što vlast predloži ili već učini.

No plaća radnika Nasada koji po nesmiljenoj žezi ovih dana rade za 3400 kuna zbog te poražavajuće činjenice ovoga je puta okupila i vladajuće i opoziciju koji poručuju - radnicima hitno treba povećati plaće. Naime, njihove se plaće nisu mijenjale već 12 godina te je i SDP-ova vijećnica Irena Dragić, smatrajući ih "sramotnim i ponižavajućim", upozorila na tu činjenicu. I njen kolega Erol Gaši upozorio je na bijedne plaće vrijednih radnika koji i zbog rada na ekstremnim vrućinama obolijevaju te je od gradske vlasti zatražio povećanje plaća.

Tešku situaciju u Nasadima otkriva i lista bolovanja koju nam je predočio direktor Nasada, Lenko Ugrinić, a nakon čije se analize svatko normalan upita - kako uopće uspijevaju funkcionirati?

Naime, ova je gradska tvrtka prošlu godinu završila u plusu od 729.000 kuna, a Ugrinić je na Gradskom vijeću pred svim vijećnicima izjavio: "Moji ljudi su fenomenalni. Mi radimo čuda. Zovu nas sa svih strana na intervencije".

Kako je onda moguće da ovako uspješna gradska tvrtka radnicima isplaćuje mizerne plaće te da istodobno uspijeva zaraditi novac "sa strane" koji im omogućuje pozitivnu bilancu?

Ovo "sa strane" odnosi se upravo na poslove koje je i Ugrinić spomenuo na Gradskom vijeću, a to je javljanja na natječaje putem kojih odrađuju poslove za druge tvrtke, ne samo za Grad, što im, priznaje Ugrinić, omogućuje pristojnu zaradu.

Kada je riječ o poslovanju Nasada, prije svega treba istaknuti svotu koju firma godišnje dobiva od Grada Zadra, a riječ je o 6,8 milijuna kuna. Problem je, upozorava direktor, što se ta svota nije promijenila već punih deset godina. Obim posla istodobno se povećao za 30 posto jer tu su novi kvartovi, nove ulice, porast broja turista, dakle znatan porast zelenih površina koje trebaju održavati. Jesu li u tom slučaju od Grada tražili veće plaće? Ugrinić pojašnjava:

- U Gradu kažu kako su sredstva po tvrtkama raspoređena približno jednako, razumijem ih da im je teško našim radnicima povećati plaće jer će se onda javiti neke druge tvrtke koje će tražiti isto. Kako bismo nadomjestili manjak sredstava, na tržištu obavljamo djelatnosti javljajući se na natječaje, pa smo, primjerice, dobili posao vrijedan 260.000 kuna za godišnje održavanje luke Gaženica, dobili smo i održavanje Športskog centra Višnjik, ali i privatnih kampova, zatim hotela Kolovare i Pinija. No dobili smo i posao uređenja Solaris resorta u Šibeniku, što nam je jedno veliko priznanje. Sve su to projekti koje se trudimo realizirati uz naš osnovni posao jer ovim poslovima na tržištu zapravo pokrivamo minus na računu, pojašnjava Ugrinić.

Do povećanja plaća neće doći tako skoro, pa će se ova gradska tvrtka i dalje snalaziti poslovima s javnih natječaja. Ugrinić naglašava kako su u njegovih pet godina mandata čak tri milijuna kuna u rastu, iako jedva pokrivaju obim poslova sa 129 stalno zaposlenih i 15 do 20 stalnih sezonaca.

- Trebalo bi nam još radnika, jer kada je riječ o zaposlenima, imamo tri velika problema: mali broj ljudi, lošu dobnu strukturu i male plaće. S takvim plaćama radnici sigurno nisu motivirani za rad, što im onda nastojimo nadoknaditi kroz stimulaciju, primjerice, svi naši radnici koji su nedavno htjeli ići raditi na Silbu dobili su po tisuću kuna. O tome kakva je situacija najbolje vam kazuje podatak da zonu zelenih površina od Vruljice do Petrčana održava samo pet naših radnika, a isto je i sa zonom od Branimira do Bilog briga, a svi znamo koliko je površina na tim područjima, kaže Ugrinić napominjući i veliki problem s grobljima.

Naime, uz Gradsko groblje, Nasadi održavaju i groblja na Belafuži, Kožinu, Pločama i Crnom, ali sektor groblja donio im je i problem zbog Zakona o pogrebnim djelatnostsima, zbog kojega su ostali bez dijela prihoda.

- Taj je zakon privatnim pogrebnicima omogućio preuzimanje tijela pokojnika na Patologiji, čime su Nasadi zakinuti za dio zarade jer privatnici time automatski dobivaju i poslove pogreba i prodaje opreme. Zakon im je to dozvolio prije dvije godine kako ne bi bilo svađa oko preuzimanja pokojnika, pa su bolnice dobile dopis kojim ih izvješćuju da tijelo mogu predati i privatnim pogrebnicima. Prihodima iz groblja pokrivamo minus u drugim djelatnosti i upravo mi je zato žao što je Zadar još jedini grad koji nije išao na razdvajanje poslova ukopa i održavanja zelenila, ističe direktor Nasada dodajući i kako im je velik problem činjenica da nemaju grobnica za prodaju.

U svakom slučaju, izvještaj o radu Nasada za proteklu godinu otkriva da su radnici u ovoj gradskoj firmi u doista nezahvalnom položaju te da je Grad trebao i dosad reagirati i povećati im plaće.

Na bolovanju svakodnevno 15 posto radnika!

O zahtjevnosti posla radnika Nasada najbolje kazuje podatak da je u jednom mjesecu na bolovanju bilo 29 radnika. To je, navodi Ugrinić, uzelo 2.488 efektivnih sati, a prema njegovom izračunu svakodnevno je na bolovanju nevjerojatnih 15 posto radnika. Osim težine posla, osobito grobara, takvoj situaciji pridonosi i prosječna starost radnika Nasada od čak 45 godina. Prosječna starost radnica je 44,9 godina, a radnika 45,3. Osim uobičajenog n

Povećanje plaće tek od 2019.

Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, odobrio je povećanje plaća djelatnicima Nasada, no isplata povećanih plaća bit će moguća tek od iduće godine. Radnici će tada primati 10 posto veću plaću, što je gradskoj vlasti zacijelo puno, ali radnicima koji rade u izuzetno teškim uvjetima, malo. U najtežoj su situaciji grobari koji pak imaju plaću od 4.500 kuna, ali svi se slažu da je to za njihovu prirodu posla zapravo jako malo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno