Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VIDEO I FOTOGALERIJA: Talijanski nautičar gliserom pokušao pobjeći Lučkoj kapetaniji

02.08.2018. 16:00
VIDEO I FOTOGALERIJA: Talijanski nautičar gliserom pokušao pobjeći Lučkoj kapetaniji


Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pozvalo je jučer predstavnike medija da poprate cjelodnevnu akciju pojačanog nadzora pomorskog prometa „Sigurna plovidba 2018“ tijekom koje se posebno  provjeravalo poštuju li nautičari propise u plovidbi uskim kanalima i u glisiranju blizu obale. 
Akcija se koordinirano provodila na području pod nadležnošću svih osam lučkih kapetanija od Savudrije do Prevlake, a kako to rade djelatnici Lučke kapetanije Zadar i njihovi kolege iz ispostave u Biogradu, moglo se vidjeti u Pašmanskom kanalu gdje su se u lov na prekršitelje zakona uputile tri posade raspoređene na dva broda i jednom gumenjaku.
U nepunih sat vremena tamo su zatekli nekoliko stranih i domaćih nautičara u prekršajima, ali je bilo i onih koji su se strogo pridržavali svih zakonskih odredbi. Jedan od takvih bio je Slovenac Janez koji svako ljeto s obitelji dolazi u zadarski akvatorij. Djelatnicima Lučke kapetanije Zadar, koji su ga nedaleko obale otočića Babac zaustavili u gumenjaku s četvoro članova obitelji, on je odmah uručio sve dokumente i upitao ih je li sve u redu. Kazao je kako mu kontrola nasred mora ne smeta, već naprotiv, da mu ulijeva sigurnost.
Zbog kontrole nisu negodovala ni četvorica nautičara zaustavljena nakon njega, iako su uhvaćeni u prekršajima i sukladno zakonu kažnjeni na licu mjesta. Jedan hrvatski državljanin kažnjen je jer nije imao uredne brodske papire, a drugi, jednako kao i jedan Slovenac i jedan Talijan, kazne su zaradili zbog glisiranja preblizu obali, odnosno u pojasu od 300 metara. Talijanski nautičar na gumenjaku novaljskih oznaka dozvoljenu brzinu prekoračio je dvostruko. Iako su ga djelatnici Lučke kapetanije upozorili da se zaustavi, on se nakratko oglušio te se još većom brzinom zaputio prema obližnjoj uvali. No do nje nije stigao jer su mu za petama bila dva broda lučke kapetanije. Marijo Kalmeta, voditelj brodice s oznakom RH10ZD, Talijanu je s laserskim uređajem očitao brzinu plovidbe od 20 nautičkih milja, a potom mu je Damir Santini, kapetan ispostave u Biogradu, ispisao kaznu.
 


 
 


 
– Prije ovog Talijana zaustavili smo i jednog našeg državljanina koji je također plovio brzinom većom od dozvoljene. To je vrlo opasno i za nas, a i za sve ostale sudionike u pomorskom prometu, ali i kupače, kazao je Kalmeta. Tog nautičara dostigli su, a potom i prisilili na zaustavljanje, Bogdan Lazarin, kapetan ispostave u Silbi i Ivo Uhoda, voditelj brodice, odnosno gumenjaka s oznakom RH5ZD koji može razviti dovoljnu brzinu da mu nitko ne može umaći.
Alen Rukavina, kapetan Lučke kapetanije Zadar s kojim su na brodu bili Boris Medić, inspektor za sigurnost plovidbe i Andrija Ribić, voditelj brodice, istaknuo je kako je u području do 300 metara od obale dozvoljena brzina plovidbe do 10 čvorova, izuzev prolaza Mali Ždrelac gdje je najveća dozvoljena brzina osam čvorova.
– Za glisiranje u pojasu do 300 metara od mora kazne su od tisuću pa do 10 tisuća kuna. Izriču se na licu mjesta ovisno o tome koliko je bilo prekoračenje brzine i svim ostalim okolnostima, rekao je Rukavina te dodao kako je najveća moguća kazna čak pola milijuna kuna. Prošle godine djelatnici svih osam lučkih kapetanija priskrbili su državnoj blagajni oko tri milijuna kuna od naplaćenih kazni.
Osim glisiranja i neuredne papirologije, bilo da je u pitanju tehnički pregled plovila ili dozvola koju su dužni imati strani državljani, kažnjava se i „crni charter“ i to najstrože. No osim kontrole pomorskog prometa tijekom turističke sezone djelatnici Lučke kapetanije Zadar svakodnevno sudjeluju i u akcijama spašavanja na moru i prijevozu bolesnika s otoka na kopno.
– Početak kolovoza je vrhunac sezone, termin u kojem u naš arhipelag dolazi najviše turista na godišnji odmor, a samim time ujedno je i opterećenje plovilima u našem akvatoriju najveće u ovo vrijeme, odnosno do polovice kolovoza. Vršni sati su od 11 do 12 i poslijepodne od 17 do 19 sati, odnosno u periodima kad gosti iz apartmana i soba odlaze na more i potom se vraćaju, istaknuo je Rukavina dodajući kako je broj spasilačkih intervencija na moru ove godine premašio lanjski, a kao razlog naveo je loše vremenske uvjete, odnosno buru. Ponajviše takvih akcija svake je godine u Podvelebitskom kanalu gdje svakodnevno dežura ekipa iz Ispostave Starigrad. Na raspolaganju imaju brod oznake RH&ZD čiju posadu čine Anđelko Ramić, kapetan te Luka Trošelj, voditelj broda. Flotu LK Zadar čini i posada broda RH1ZD s kapetanom ispostave Sali Ivom Švorinićem i Vjekom Borojevićem, kapetanom ispostave Preko.
Lučka kapetanija Zadar svaki je dan u akciji, budno prati svaki, pa i najmanji brod kako bi svim sudionicima na moru omogućili mirnu i sigurnu plovidbu i ugodno ljeto, a kapetan Rukavina svima onima koji bi ih na moru mogli susresti poručio je da poštuju zakone i propise te tako štite svoju i tuđu sigurnost, pa i život.