Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Grad odbija odgovoriti plaćaju li Šeks i Dalić porez na vikendice u Petrčanima

02.08.2019. 12:59
Grad odbija odgovoriti plaćaju li Šeks i Dalić porez na vikendice u Petrčanima


Sudeći prema odgovoru Grada Zadra SDP-ovom vijećniku, mještani Petrčana, ali i svekolika hrvatska javnost, ostat će zakinuti za odgovor plaćaju li Vladimir Šeks i Martina Dalić porez na svoje vikendice u Petrčanima. Poznati HDZ-ovi političari, bivša ministrica financija i bivši predsjednik Sabora, godinama ljetuju u tim vikendicama, a SDP-ovci su izrazilu sumnju oko toga plaćaju li porez na njih.
Naime, na sjednici Gradskog vijeća održanoj 17. lipnja ove godine SDP-ov vijećnik, kako stoji u odgovoru gradonačelnika Branka Dukića, postavio je »pitanje koje problematizira plaćanje poreza na kuće za odmor u mjestu Petrčane«. No, vijećnik nije dobio odgovor o tome plaća li ovo dvoje HDZ-ovaca porez ili ne plaća, budući da se Grad pozvao na – zaštitu osobnih podataka.
Kuće upisane na ime članova obitelji
– Obavještavamo Vas da na Vaše pitanje o plaćanju poreza na kuće za odmor za gđu. Martinu Dalić i gosp. Vladimira Šeksa nije moguće odgovoriti, jer s aspekta propisa koju reguliraju zaštitu osobnih podataka za davanje traženih podataka u navedene svrhe ne prevladava javni interes, budući da su nekretnine navedenih osoba upisane na ime članova njihovih obitelji, stoji u Dukićevom odgovoru, uz napomenu da se »o svemu više može doznati u dopisu Agencije za zaštitu osobnih podataka«.
Ne želeći »opeći prste« dajući podatke o stranačkim kolegama, iz privitka je vidljivo da je Grad doista tražio mišljenje Agencije oko davanja podataka o vikendicama Šeksa i Dalić. Oni, pak, očekivano, gradsku vlast savjetuju da vode računa o davanju osobnih podataka, napominjući kako su u ovom slučaju kuće navedenih osoba upisane na ime članova njihovih obitelji.
Poznati HDZ-ovci na ovaj su način tako izbjegli sva pitanja oko njihovih nekretnina u Petrčanima povlačeći uobičajen potez domaćih političara – nekretninu su upisali na ime svoje rodbine. Naime, evo što u odgovoru Agencije Gradu Zadru stoji:
– Agencija za zaštitu osobnih podataka zaprimila je 18. srpnja 2019. godine Vaš upit u kojemu navodite kako je na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra vijećnik postavio pitanje vezano uz plaćanje poreza na kuću za odmor koje gospođa Martina Dalić i gospodin Vladimir Šeks posjeduju na području grada Zadra. S tim u vezi navodite kako je uvidom u evidenciju predmeta utvrđeno da su kuće upisane na ime članova njihovi obitelji te vas u vezi s time zanima u kojem opsegu možete objaviti navedene podatke, odnosno da li bi objavom takvih informacija povrijedili pravo na zaštitu osobnih podataka. Nastavno na navedeno iznosimo sljedeće:
– Ističemo kako se od 25. svibnja 2018. godine u svim državama članica Europske unije, pa tako i u Republici Hrvatskoj, izravno primjenjuje Uredba (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka, stoji u odgovoru Agencije.
«Utvrditi pravičan balans«
Zanimljivo je da u u nastavku svojega odgovora ne osporavaju pravo vijećnika na postavljanje pitanja, ali ipak ne odobravaju objavu podataka u slučaju plaćanja poreza na vikendice Vladimira Šeksa i Martine Dalić.
– Stoga u slučaju omogućavanja pristupa osobnim podacima, a s aspekta propisa koji reguliraju zaštitu osobnih podataka, ukazujemo kako je u svakom pojedinom slučaju potrebno utvrditi prevladava li pravo na zaštitu osobnih podataka ili pravo na javnu dostupnost (javni interes). Ako se utvrdi da prevladava pravo na javnu dostupnost, potrebno je, poštujući pravo razmjernosti obrade osobnih podataka, utvrditi pravičan balans između tih dvaju prava na način da se vodi briga o opsegu podataka koji bi se mogli učiniti dostupnima javnosti. Stoga ističemo da je u svrhu transparentnosti moguće učiniti javno dostupnim samo nužan opseg osobnih podataka koji omogućuje postizanje zakonom utvrđene svrhe, navode u Agenciji, uz zaključak kako je u ovom slučaju nema javnog interesa.
– Slijedom navedenog, a s obzirom da u dostavljenom upitu ovoj agenciji navodite kako je uvidom u evidenciju utvrđeno da su kuće navedenih osoba upisane na ime članova njihovih obitelji, smatramo kako s aspekta propisa o zaštiti osobnih podataka za davanje traženih podataka o članovima obitelji u navedenu svrhu ne prevladava javni interes, poručuju u Agenciji.
Što nakon ovoga ostaje vijećnicima koje zanima plaća li dvoje HDZ-ovaca porez na vikendice u Petrčanima?
Ništa, jer im ovakav stav Grada i Agencije vezuje ruke zakonskim začkoljicama kojima se nekretnine upisuju na ime članova obitelji, čime su političari automatski amnestirani od polaganja računa građanima.
 


Čubrić: Petrčane nemaju koristi od poznatih političara
O tome je li mu poznata situacija s plaćanjem poreza na vikendice Šeksa i Dalić pitali smo predsjednika Mjesnog odbora Petrčane, Velimira Čubrića. No, kaže kako "nema pojma o tome te da je to stvar inspekcije".
– Tražio sam da oni kao poznati političari utječu na to da se ovo našo malo mjesto ušminka, ali od njih imamo koristi samo kada kažu da su zadovoljni Petrčanima kao destinacijom. Već sam jednom izjavio da ako je Šeks kupio vreću cementa za Petrčane, ja ću je pojesti. Još nisam vidio da je Šeks nekome kavu platio, kaže Čubrić.