Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najboljom fotografijom proglašena fotografija Božana Štambuka

02.08.2019. 13:41
Najboljom fotografijom proglašena fotografija Božana Štambuka


Fotografija Božana Štambuka iz Splitsko-dalmatinske županije "Noć na Vidovoj gori" proglašena je najboljom fotografijom foto natječaja "Volim svoju županiju" organiziranom u sklopu programa obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 24 obljetnice vojno redarstvene operacije "Oluja" od strane Zadarske županije i Hrvatske zajednice županija. Javnosti je predstavljena jučer, na otvaranju spomenute izložbe u atriju Turističko-informativnog centra, u "društvu" ostalih izabranih fotografija, po jedna za svaku županiju. Prigodni program otvaranja vodila je Ivana Zrilić, a okupljenima su se obratili i župan Božidar Longin kao i predsjednica žirija Marija Milin.
Na natječaj se javilo čak 2.000 autora s 3.667 fotografija čime je srušen prošlogodišnji rekord kada je pristiglo 2.850 fotografija, što, kako je istakla Milin, nije bilo ni najmanje lako za obraditi i procijeniti koja će se fotografija okititi laskavom titulom najbolje.
Uz Milin stručni je sud brojao i Kristijana Toplaka, Ivanu Gusak Galić i Karla Frljužecu, a spomenuta se četvorka odlučila drugom najboljom fotografijom proglasiti onu Ivana Kapovića iz Dubrovačko-neretvanske županije te na treće mjesto staviti Mateja Snopeka iz Osječko-baranjske županije. Najbolje fotografije birala je i publika, a kako je ove godine u toj kategoriji pristiglo puno glasova nagrađena su dva autora: Hrvoje Jurković iz Ličko-senjske županije i Matko Begović iz Splitsko-dalmatinske županije. Za najbolju fotografiju iz Zadarske županije odabrana je fotografija "Odlazak" Marina Marasa koji je i osobno prisustvovao otvaranju, zahvalivši se svima koji su odabrali upravo njegovo djelo.
Maras je dobio i prigodni poklon koji mu je uručio Longin koji je, između ostalog, naglasio kako je izložba osmišljena i između ostalog da poveže hrvatske županije i njihove žitelje. Župan je dodao i to kako mu je drago što interes za natječaj raste iz godine u godinu.
– Isticanje i uvažavanje jedinstvenosti svakog kutka Lijepe naše temelj je regionalnog razvoja i suradnje te fiskalne i funkcionalne decentralizacije. samo tako možemo stvoriti neovisne i snažne županije po uzoru na razvijene europske regije, što je zajednička težnja svih hrvatskih županije, naglasio je Longin.
Milin je dodala kako su u procesu odlučivanja koja je fotografija najbolja poštovali visoke demokratske standarde što znači da su članovi žirija bili odvojeni.