SIGURNA PLOVIDBA U zadarskom akvatoriju za 26 prekršaja naplaćeno 32.700 kuna kazni

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Uspješno okončana koordinirana akcija lučkih kapetanija duž hrvatske obale
Na zadarskom području u akciji je sudjelovalo 19 djelatnika LK Zadar i pripadajućih ispostava. Obavili su 77 inspekcijskih nadzora, a u prekršaju uhvatili 26 nautičara
Zvonko KUCELIN
Kontrola na moru

U akciji "Sigurna plovidba 2019." koju su duž hrvatske obale u srijedu provodili djelatnici osam lučkih kapetanija i 72 ispostave, njih ukupno 101, u suradnji sa Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS), koja im je pružila podršku u dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, prekršajima u plovidbi i slično, uspješno je okončana.

U vremenu od 7 do 19 nije zabilježen niti jedan teži slučaj nesreće ili nezgode na moru, a obavljeno je ukupno 398 pregleda različitih kategorija plovila pri čemu su utvrđena 142 prekršaja koja su naplaćena u ukupnom iznosu od 260.219 kuna. Od tog ukupnog iznosa 32.700 kuna naplatili su djelatnici Lučke kapetanije Zadar i pripadajućih ispostava. Tijekom nadzora uočene su i brojni manji nedostatci u vidu manjkavosti brodske opreme za što su voditeljima plovila izrečene opomene, a djelatnici lučkih kapetanija i ispostava ukazali su im na važnost pridržavanja svih sigurnosnih propisa tijekom plovidbe, obvezu tehničke opremljenosti i ispravnosti njihovih plovila radi osiguranja opće sigurnosti svih sudionika u pomorskome prometu.

Napravljeno 77 zapisnika

Tijekom akcije sačinjeno je ukupno 398 inspekcijskih zapisnika od čega 77 u zadarskom akvatoriju. Od ukupno 142 ispisane novčane kazne, 26 ih je naplaćeno na području pod nadležnošću LK Zadar koja je tijekom akcije imala sedam isplovljavanja u kojima je sudjelovalo 19 djelatnika.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izvijestili su kako tijekom sezone hrvatskim morem u prosjeku plovi oko 170 tisuća charter plovila, 30 tisuća sportskih i rekreativnih plovila te da jadranske luke bilježe preko 750.000 uplovljavanja i isplovljavanja što je povećanje od 10% na godišnjoj razini. Vođeni tim podacima djelatnici kapetanija i ispostava u ovogodišnjoj koordiniranoj akciji prvenstveno su djelovali s ciljem da kod sudionika u prometu postignu određene pozitivne pomake u tri bitne točke i to edukativnoj, u smislu razvoja kulture sigurnosti plovidbe u Republici Hrvatskoj, preventivnoj koja za cilj ima svođenje pomorskih nesreća i nezgoda na što je manji mogući broj, a samim time i zaštitu ljudskih života, morskog okoliša i imovine na moru te represivnoj u slučajevima grubih ili opetovanih kršenja propisa, kada se bez iznimke izriču Zakonom propisane kazne prema prekršiteljima.

- Ističemo kako je najčešći, te ujedno i najopasniji prekršaj na moru, glisiranje unutar 300 metara od obale, odnosno, prekoračenje najviše dopuštene brzine plovidbe, što je iznimno opasna radnja za kupače, ali i sve ostale sudionike u pomorskom prometu, budući da je u uskom obalnom pojasu povećana brojnost plovila kako u pokretu tako i na sidru, pri čemu se plovilima vrlo teško manevrira jer im je potreban znatno veći kut skretanja i zaustavljanja. Takvo ponašanje, nažalost, ponekad rezultira sudarima plovila i naletima na kupače sa tragičnim posljedicama, stoga se gliserašima u nedopuštenim zonama izriču najviše zakonom dopuštene novčane kazne bez prethodne opomene, izvijestili su iz resornog ministarstva dodajući kako je uz glisiranje blizu obale kao drugi najčešći prekršaj evidentirana nepotpuna dokumentacija vlasnika plovila, dok se u manjem broju bilježe prekršaji i propusti u vidu prekrcanosti plovila, manjkavosti brodske opreme ili nepoznavanje osnovnih propisa i normi u plovidbi morem.

​Stanje poboljšano u odnosu na prethodne godine

- Upravo kako bi sudionicima u pomorskom prometu ukazalo na sve opasnosti koje proizlaze iz neodgovornog ponašanja na moru, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, zajedno sa svojim službama, kontinuirano ulaže u podizanje razine sigurnosti plovidbe na morskim i unutarnjim plovnim putevima, posebno kroz unaprjeđenje pružanja javnih usluga sigurne plovidbe i zaštite mora. Ministarstvo također daje poseban značaj modernizaciji službe traganja i spašavanja na moru, kroz izgradnju i modernizaciju flote spasilačkih jedinica lučkih kapetanija. Tako je današnje sigurnosno stanje u pomorskom prometu znatno poboljšano u odnosu na prethodne godine, što je rezultat ulaganja u sustav sigurnosti plovidbe, redovitu edukaciju kadrova, kao i u poboljšanje i unaprjeđenje tehničke opremljenosti, u smislu osiguravanja preduvjeta stalne nazočnosti plovila Lučkih kapetanija u područjima nadzora sigurnosti plovidbe, kažu iz ovog ministarstva koje je za sve sudionike u pomorskom prometu pripremilo i preporuke za ponašanje na moru i u pomorskom prometu.

Ističu kako je prije isplovljavanja i tijekom plovidbe nužno pratiti redovita i izvanredna vremenska izviješća, a u slučaju nezgode na moru kontaktirati besplatan broj 195, hitne službe traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka. Također, upozoravaju da se ne smije upravljati plovilom pod utjecajem alkohola i drugih opijata, udaljavati se plovilom od obale više nego li je konkretnom plovilu dopušteno, prekrcavati plovilo iznad utvrđenog ograničenja po najvećem broju putnika, a poručuju i kako je prije isplovljenja uputno provjeriti stanje plovila i opreme, te potrebnu količinu goriva. Osim toga, navode i kako su

svi podaci bitni za sigurnu plovidbu i boravak na moru dostupni su 24 sata na dan putem mobilne nIS aplikacije te da je nužno poštivati uvjete na moru, paziti na osobnu sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u plovidbi morem.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno