Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ČITA SE “LAKŠE” ŠTIVO Oduševljeni smo koliko su Zadrani čitali u srpnju

02.08.2020. 16:48


Godišnji odmor tijekom ljeta idealno je vrijeme za ležanje na plaži, u hladu i uživanje u odlazak u svijet mašte, a gdje nas mogu odvesti knjige. Bilo da uživate u krimićima, ljubavnim romanima ili izmaštanim svjetovima prošlosti ili budućnosti, knjige nam nude bijeg od stvarnosti, otvaraju nam vidike, uvode nas u brojne pustolovine bez mnogo potrebnih stvari. Ne trebaju nam razni uređaji, VR naočale i slično. Potrebna je samo udobna ležaljka i dobra knjiga. Osjetiti papir pod prstima, šuškanje stranica dovoljno je za nove avanture.
O tome što i koliko se čita u zadarskoj gradskoj knjižnici razgovarali smo s ravnateljicom Dorotejom Kamber-Kontić, te informatoricama Mateom Bakmaz i Silvanom Kuman.


Čita se »lakše« štivo
– Tijekom ljeta najčešće se čita »lakše« štivo. Korisnici kažu kako im treba nešto za odmoriti se, za opustiti se, da su umorni od posla i zato traže nešto za plažu, za odmor, govori nam Silvana, dodajući kako su to krimići, ljubavni romani… Ipak, ima i onih koji vole nešto izazovnije, neku stručniju literaturu, ali oni su rjeđi.
– Uglavnom se čita beletristika, a u zadnje vrijeme i dosta biografija, primjerice o Luki Modriću, o Jadranki Kosor, Michelle Obama, Oprah… to su najpopularnije biografije. Također, dosta je i onih koji traže knjige za samopomoć, popularnu psihologiju. Ima ih koji to vole, ali nismo primijetili značajniji porast u zadnje vrijeme, rekla nam je Matea.
Silvana je dodala kako ima i jako mnogo korisnika koji čitaju kršćansku, duhovnu literaturu.
Što se tiče autora, kažu nam naše sugovornice, više se čitaju strani autori. Zašto je to tako, ne znaju. Ispričale su nam i jednu zanimljivu anegdotu.


Najtraženija »Genijalna prijateljica«
– Imali smo izlog s knjigama nazvan »Zadrani čitaju, Splićani slušaju«, na kojem su stajale knjige splitske književnice Kate Mijić, koja piše ljubavne romane pod pseudonimom Kate Mitchell. Kad smo ih stavili na izlog svi su bili posuđeni, a sama autorica je komentirala jednom prilikom da je kao autorica bila potpisana pod Kata Mijić, ne bi se tako čitali, ispričala nam je Silvana. Dodala je kako su od domaćih autora traženi Bekim Sejranović, Maša Kolanović, Iva Kolega. Matea kaže kako su čitani i Tribuson, Pavličić i Gavran, a koji su konstanta što se tiče naših autora. Kao još jedna od popularnih domaćih autorica istaknula se Splićanka Tisja Kljaković Braić s knjigom »U malu je uša đava«.
Što se tiče knjiga istaknule su »Genijalna prijateljica«, autorice Elene Ferrante, kao knjigu do koje se nikako ne može doći. Riječ je o serijalu, odnosno tetralogiji koja je jako tražena. Također su traženi »Japanski ljubavnik«, Isabele Allende, »Sluškinjina priča«, Margaret Atwood, korejski roman »Molim te, pazi na mamu«, Kyung-sook Shina… Od popularne psihologije popularna je knjiga »12 pravila za život« Jordana B. Petersona i za nju imaju listu rezervacija.
Ove godine situacija je specifična jer je pandemija koronavirusa zatvorila knjižnicu na gotovo dva mjeseca, a nekada centar raznih događanja i okupljalište starih i mladih ostao je prazan. Ipak, od lipnja se život vratio u knjižnicu te su otvorili vrata za korisnike koji mogu ući i posuditi knjigu. Tako su, nakon što su bili zatvoreni dva mjeseca, u lipnju imali jako mnogo korisnika.
– Tek u lipnju smo omogućili korisnicima da mogu ući sami s maskom te odabrati knjigu. Ukoliko netko ne bi imao masku upozorili bismo ih ili bismo im mi donijeli knjigu koju trebaju. Uglavnom, sve je išlo bez problema. Ljudi su se zaželjeli da mogu ući i sami prošetati kroz police te potražiti knjigu za čitanje, govori nam Matea.




Planovi Knjižnice na čekanju
– Kroz srpanj smo imali dosta dobru posjećenost, kao i svakog ljeta. Pored stalnih korisnika imamo i mnogo korisnika koji dolaze u Zadar na ljetovanje te se upišu u knjižnicu na dva mjeseca te posuđuju knjige. U srpnju smo imali 4.368 korisnika koji su zadužili 22.786 jedinica građe, te smo jako zadovoljni ovom brojkom, ističu naše sugovornice.
– Nama je jako teško palo što smo morali zatvoriti knjižnicu i jako nam fali što nam nisu mogli doći korisnici popiti kavu, pročitati novine, da se djeca opet dođu igrati. Kad smo zatvarali knjižnicu svi smo to doživjeli dosta traumatično i jedva smo dočekali otvaranje. Što se tiče održavanja događanja imamo neke planove, ali to nam je dosta teško izvedivo jer imamo stroge epidemiološke mjere koje moramo poštovati, pa moramo još vidjeti kako će to sve ići. Svi daljnji planovi što ćemo i kako raditi su na čekanju jer pratimo epidemiološku situaciju. Ideja imamo dosta pa smo tako i dok smo bili zatvoreni u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar imali program »Glumci čitaju« gdje su njihovi glumci čitali razne priče za djecu koje smo potom emitirali na Youtube kanalu i drugim platformama, rekla nam je ravnateljica Kamber-Kontić dodajući kako njihove kolege na njihovim društvenim mrežama promoviraju knjižničnu građu.


»Jedno vrijeme smo imali izlog s knjigama splitske književnice Kate Mijić, koja piše ljubavne romane pod pseudonimom Kate Mitchell. Kad smo ih stavili na izlog svi su bili posuđeni, a sama autorica je komentirala jednom prilikom da je kao autorica bila potpisana pod Kata Mijić, ne bi se tako čitali
Silvana Kuman, knjižničarka