Cromaris prodao 4.661 tona ekvivalenta svježe ribe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Rezultat prvog polugodišta 2020. samo za jedan posto manji u odnosu na lani
Snažan oporavak prodaje uslijedio je u lipnju kada je zabilježena rekordna prodaja od 1.047 tona ekvivalenta svježe ribe, što, u usporedni s istim prošlogodišnjim mjesecom, predstavlja rast od 20 posto
Cromaris
Cromaris ima nekoliko uzgajališta ribe u zadarskom akvatoriju

Cromaris, tvrtka iz Zadra koja djeluje u sastavu Adris grupe, a bavi se uzgojem i preradom ribe, u prvom polugodištu 2020. godine ostvarila je prodaju od 4.661 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za jedan posto manje u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine. Snažan oporavak prodaje uslijedio je u lipnju kada je zabilježena rekordna prodaja od 1.047 tona ekvivalenta svježe ribe, što, u usporedni s istim prošlogodišnjim mjesecom, predstavlja rast od 20 posto. U prvih šest mjeseci na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od četiri posto. Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 85 posto prodanih količina i 86 posto prihoda od prodaje. Prihodi od diferenciranih proizvoda, prije svega svježe očišćene i pakirane ribe, porasli su za 11 posto. Trenutačno čine 48 posto udjela u ukupnoj prodaji, što je u skladu s Cromarisovom strategijom diferencijacije. Zabilježen je i rast prosječnih cijena od dva posto. Prihodi od prodaje u prvom polugodištu 2020. godine iznose 235 milijuna kuna i dva posto su veći od prošlogodišnjeg ostvarenja u istom izvještajnom razdoblju.
Razdoblje od ožujka do svibnja obilježeno je brojnim logističkim izazovima prouzročenih pandemijom koronavirusa, a organizacija proizvodnje dovela je do porasta operativnih troškova. Kao i u drugim dijelovima Grupe, poduzete su brojne mjere racionalizacije poslovanja.
Cromaris je u prvih šest mjeseci 2020. godine ostvario neto dobit iz redovnog poslovanja u iznosu od 3,9 milijuna kuna.
Prognoze za drugi dio godine ukazuju, pak, na nastavak trenda rasta količinske prodaje i prihoda. U 2020. godini Cromaris će, kao i prethodne godine, dostići razinu prodaje od gotovo 10 tisuća tona ekvivalenta svježe ribe ili WFE-a (engl. Whole Fish Equivalent).
Inače, u prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 2,31 milijardu kuna, što je za 17 posto manje od prihoda ostvarenih u istom prošlogodišnjem razdoblju. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 1,91 milijardu kuna i za 22 posto manji su od prošlogodišnjih. Konsolidirana EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) iznosi 271 milijun kuna. Konsolidirani pak neto gubitak, nastao ponajprije zbog bitno smanjenih poslovnih aktivnosti turističkog dijela Grupe, iznosi 45 milijuna kuna. Izazovi u poslovanju prouzročeni pandemijom koronavirusa, a posljedično i globalna gospodarska kriza, zahtijevaju brzu prilagodbu poslovanja u novim okolnostima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno