Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ZDRAVLJE JE PRIORITET Očekujemo zbrinjavanje azbestnog otpada u najkraćem roku

02.08.2020. 18:25


Nakon što je u subotu ujutro više od stotinu stanovnika gradskog predjela Sinjoretovo sudjelovalo u prosvjednoj hodnji i skupu kojima su još jednom izrazili svoje nezadovoljstvo privremenim odlaganjem nepoznate količine azbestnog otpada u krugu tvrtke Sirovina odlagalište, a koji se nalazi na Sinjoretovu, HRT Centar Zadar uspio je dobiti komentar iz Ureda gradonačelnika Branka Dukića. Gradonačelnik je kazao kako stanovnici Sinjoretova, kao i građani ostalih četvrti Zadra, imaju svako pravo tražiti punu informaciju i zdrav okoliš za sebe i svih nas te u tome imaju njihovo puno razumijevanje i potporu.
– Kada god je u pitanju javno zdravlje, inzistiramo na učestalom nadzoru i transparentnosti, pa tako i u ovom aktualnom pitanju skladištenja i zbrinjavanja azbestnog otpada. Javnost mora biti pravovremeno i u potpunosti upoznata kad su u pitanju ovako osjetljive stvari koje izazivaju zabrinutost građana. Grad Zadar kao lokalna samouprava nema zakonske ovlasti provoditi inspekcijski nadzor, ali smo dobili tražene informacije o obavljenom nadzoru Državnog inspektorata kojim nisu utvrđene nepravilnosti. Svjesni smo da to neće umiriti građane sve dok se ovaj azbestni otpad trajno ne pohrani na za to previđeno mjesto izvan našeg grada, što očekujemo u najkraćem roku. Zdravlje svih nas koji živimo u Zadru je apsolutni prioritet, a to pokazuju i sami građani koji su svojim aktivnostima to još jednom jasno naglasili, istaknuo je Branko Dukić.
Razlog ovog prosvjeda bio je što je dio azbestnog otpada dovezen na Sinjoretovo nakon sanacije nekadašnjeg Titovog broda »Galeb« u brodogradilištu u Kraljevici. Ukupno je tog otpada bilo 78 tona.
Prosvjednici su se u subotu okupili ispred građevine Mjesnog odbora, da bi se potom noseći transparente »Ne želimo otpasni otpad u dvorištu« i »Zašto ste skrivali, zašto nas trujete« u mimohodu uputili u nekoliko stotina metara udaljen prostor Sirovine odlagališta. Njihovi predstavnici su ispred kruga Sirovine povikali: »Odlazi, odlazi«, a potom su se ti povici začuli iz grla svih više od stotinu prosvjednika. Izrazili su time svoju želju da Sirovina trajno ode na neku drugu, primjereniju lokaciju u gradu Zadru.