Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ponosna sjećanja na legendarnu ratnu morsku poveznicu

02.08.2021. 08:03


Shodno epidemiološkim mjerama zaštite od širenja koronavirusa, ali s vidnim ponosom svih sudionika, svečano je obilježena 30. obljetnica prevoženja 170 hrvatskih branitelja 4. gardijske brigade Zbora narodne garde s opremom iz Novigrada u Kruševo brodovima novigradskih ribara.
– Kruševo je tada bilo u potpunom neprijateljskom obruču. Operacija je uspjela, Kruševo, legendarno opjevani Bili cvitak, postalo je jedan od simbola otpora u Domovinskom ratu, a novigradske ribarice začetak stvaranja Hrvatske ratne mornarice, kazao je Branko Vlatković, predsjednik Kriznog štaba Novigrada u Domovinskom ratu.


Zahvalnost braniteljima Kruševa i ribarima Novigrada
Kao zahvalnost braniteljima Kruševa, ribarima Novigrada i svima koji su dali svoj doprinos u obrani Kruševa održan je mimoplov brodica ovdašnjih ribara i brodova HRM-a, topovnjače Šibenik i ophodnog broda Omiš, od novigradske rive ispred kafića Flash i NOŠK-a. Prethodila je budnica na novigradskoj rivi.
– Prije 30 godina dobili smo zapovijed zapovjednika 112. brigade da pripremimo sve ribarske brodove za prihvat pripadnika 4. gardijske brigade ZNG-a i 112. brigade. Spremno smo čekali pripadnike Zbora narodne garde i pod okriljem noći s pet ribarica ovdašnjih ribara iz Novigrada prevezli ih u Kruševo. Zapovjednik plovila bio je Mate Blašković, podsjeća Vlatković.
Polaganje vijenca s broda u more između Novigrada i Kruševa održeno je uz crkveni obred kojeg je na brodu Lasta predvodio pater Josip Galić, župnik Novigrada i Paljuva.


Početak Domovinskog rata na zadarskom području
– Bio je to početak Domovinskog rata na zadarskom području kad se Kruševo branilo sa svojim snagama pričuvnog sastava MUP-a, a cestovni prilazi mjestu bili su presječeni na južnoj strani u Karinu i na sjevernoj u Jasenicama. Stoga je postrojbama i logistici jedino ostao morski put do Ribnice i Meke Drage, dok je Novigrad bio prihvatno mjesto, naglasio je Vlatković.
Svečanost obilježavanja započela je polaganjem vijenca na grobnicu Tomislava Baždarića. Nastavilo se plivanjem »Ratnom rutom 91« Novigrad – Meka Draga maratonca Nike Vlatkovića.
– U akciju prevoženja za potrebe obrane Kruševa uključio se i trajekt Jadrolinije Livno za prevoženje civila te brodovi iz zadarskih tvrtki Luka, Autotransport, 10 brodova SAS-a s kojim su kormilarili Novigrađani, šest privatnih brodica koji su kroz 44 dana okuženja bili jedina veza sa Kruševom, naglasio je Vlatković dodajući kako je Novigrad kao logistički centar bojišnice u Kruševu funkcionirao sve do 11. rujna 1991. godine.




Hrabrost, odvažnost, ljubav
– Ratna noć prije 30 godina za 170 pripadnika 4. brigade bila je puna neizvjesnosti, hoće li neprijatelj otkriti što se događa i topništvom s okolnih brda zasuti more i osujetiti plan. Trebalo je ojačati obranu Kruševa i spriječiti naum pobunjenih Srba i generala JNA Ratka Mladića na njegovom putu ka osvajanju Zadra, rekao je satnik Ante Alduk, pripadnik 4. gardijske brigade ZNG-a koji je bio aktivni sudionik obrane Kruševa.
– Velikom hrabrošću i odvažnošću ribara iz Novigrada te s njihovom ljubavlju prema Bogu i domovini ta je veza neprestano funkcionirala 44 dana, a flota u Novigradskom moru je svakim danom bila sve jača i jača, istaknuo je Alduk.
Nakon polaganja vijenaca upriličen je susret veterana u Mekoj Dragi i položeni vijenci ispred crkve sv. Jurja u Kruševu gdje je održana i sveta misa.