Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Svijet ne može napredovati samo kroz tehnologiju

Autor: Nikola Markulin

01.09.2008. 22:00
Svijet ne može napredovati samo kroz tehnologiju

Foto: Adam VIDAS



U ponedjeljak ujutro je na Sveučilištu u Zadru u novoj kongresnoj dvorani u zgradi Rektorata otvoren XIII. međunarodni filozofski simpozij “Razumijevanje i izlaganje” na temu “Napredak?”.
Organizator skupa koji će trajati do četvrtka je Hegelovo društvo. Na otvaranju skupa su osim prof. dr. sc. Jure Zovka, profesora na Odjelu za filozofiju zadarskog sveučilišta i voditelja Hegelovog društva u Hrvatskoj, govorili i Radovan Dunatov, član poglavarstva Grada Zadra zadužen za kulturu, te prof. dr. sc. Andres Arndt, predsjednik međunarodnog Hegelovog društva.
– Već sam tradicionalno zadužen da svakog prvog ponedjeljka u mjesecu rujnu na Sveučilištu u Zadru u ime gradskog poglavarstva i gradonačelnika pozdravim skup uglednog filozofskog međunarodnog udruženja – Hegelovog društva. Osobno, to mi je velika čast. Drago mi je da iz godine u godinu pronalazite teme o kojima možete razgovarati i izmjeniti stavove. Današnji svijet napretku teži samo kroz tehnologiju, a takav je koncept napretka neodrživ. Napredovati se mora i kroz duhovne aktivnosti u čemu bi filozofija trebala prednjačiti. Želim vam uspjeh u radu i da iz Zadra ponesete lijepe uspomene i, naravno, da se vratite i do godine, kazao je Dunatov.
Profesor Zovko pozdravio je sve sudionike skupa, od kojih, kazao je, nisu svi još pristigli te naglasio veliko prijateljstvo koje Andreas Arndt gaji prema Zadru i Hrvatskoj. Najzad, kazao je Zovko, profesor Arndt je i zaslužan što se ovaj međunarodni simpozij već niz godina održava na Sveučilištu u Zadru i što je 2000. godine u Zadar doveo veliki Hegelov simpozij s preko 200 filozofa iz brojnih zemalja svijeta.
Po otvorenju simpozij je krenuo svojim tokom, pa su u ponedjeljak predavanja održali Hans Ineichein (Erlangen) “Napredak: pojam s Janusovim naličjem”, Ivan Kordić (Zagreb) “Napredak i njegove zagonetke” i Vahdin Preljević (Sarajevo) “Beskonačne aproksimacije. O romantičkom konceptu napretka”. Danas su na rasporedu s početkom u devet sati predavanja Barbel Frischmann (Bremen) “Što znači napredak u filozofiji”, Jure Zovka (Zadar/Zagreb) “Je li moguć stanovit napredak na području duhovnih znanosti?” i Petera Kampitsa (Wien) “Od napretka prema nazatku. Perspektive s filozofskoga gledišta”.