Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Upisana čak dva razreda automehatroničara

Autor:

01.09.2008. 22:00
Upisana čak dva razreda automehatroničara

Foto: Vedran SITNICA



Želim vam reći da smo otvoreni za sve vaše prijedloge, želimo da surađujete s nama te da sve vaše ideje unesete u projekt, a mi ćemo vama zauzvrat prenijeti nova znanja i vještine. Cilj nam je naučiti vas da radite samostalno, ali i u timu, kazala je Jordan
S jučerašnjim početkom školske godine Strukovna škola Vice Vlatkovića započela je s eksperimentalnom provedbom novog zanimanja pod nazivom automehatroničar. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani škole održano primanje učenika prvih razreda ovog zanimanja, odnosno njih ukupno 58 podjeljenih u dva razreda. Kako pojašnjava Tihomir Tomčić, ravnatelj škole, u početku je bilo planirano upisati tek jedan razred od 30 učenika, no zbog velikog interesa povećanje je bilo neophodno.
Podsjetimo, naime, kako je s ciljem unaprjeđenja strukovnog obrazovanja i njegovog prilagođavanja potrebama tržišta rada, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u suradnji s Njemačkim društvom za tehničku suradnju GTZ-om 2007. godine, pokrenula provođenje projekta pod nazivom “Strukovno obrazovanje usmjereno na tržište rada”. Projektom su, naime, obuhvaćene četiri hrvatske pilot-škole u kojima će se razvijati moderan način strukovnog obrazovanja u novim i zahtjevnijim zanimanjima, a meU đu njima je, uz škole iz Nove Gradiške, Velike Gorice i Zagreba, odabrana i zadarska Strukovna škola Vice Vlatkovića.
S obzirom na značaj projekta učenike su osim ravnatelja, ovom prilikom pozdravili i Axel Sachs i Sigrid Jordan, voditelji GTZ-a, Olga Lui iz Hrvatske obrtničke komore i Mirela Hock iz Ministarstva gospodarstva.
– Kad sam posljednji put bio u ovoj školi, bilo je to prije godinu i pol i tada sam s ravnateljem tek razgovarao o ovom projektu i zbog toga mi je iznimno drago da je konačno došlo do realizacije, kazao je Axel Sachs, pojasnivši ovom prilikom važnost triju institucaija odgovornih za projekt, odnosno GTZ-a, te poduzeća ABU Consult i Auftrag.
– Savezno MInistarstvo je dalo nalog GTZ-u što znači da potrebna sredstva za sve projekte GTZ dobiva upravo od Ministarstva. Zadatak GTZ-a je da u preko 130 zemalja podržava Vladu i daje joj tehničku podršku, a pomoć GTZ-a podrazumijeva onu od izgradnje bunara pa sve do savjetovanja Vlade. Nekoliko godina djelujemo i u Hrvatskoj gdje nam težište rada podrazumijeva razvoj gospodarstva i, naravno, obrazovanja, kazao je Sachs, pojasnivši kako je spomenuta tvrtka ABU Consult specijalizirana konzultantska kuća koja po nalogu GTZ-a provodi projekt.
Naposljetku je također napomenuo svim učenicima kako je nada da će im odabir ovog zanimanja zaista pomoći uživotu, osigurati im radno mjesto te im omogućiti da doprinesu daljnjem razvoju svoje zemlje.
– S obzirom da je vaša škola ove godine po prvi put započela s provedbom ovog zanimanja zajedno s još nekoliko škola u Europi, moći ćete s ponosom reći da ste vi jedni od prvih koji su započeli ovo zanimanje koje će se u budućnosti još razvijati, kazao je naposljetku Sachs.
Učenicima se također obratila i Sigrid  Jordan, ukazavši im na činjenicu da put do konačnog stjecanja zvanja neće biti jednostavan, no uz trud i volju svakako je ostvariv.
– Želim vam reći da smo otvoreni za sve vaše prijedloge, želimo da surađujete s nama te da sve vaše ideje unesete u projekt, a mi ćemo vama zauzvrat prenijeti nova znanja i vještine. Cilj nam je naučiti vas da radite samostalno, ali i u timu, kazala je Jordan te najavila kako će ih za vrijeme njihova školovanja s vremena na vrijeme posjećivati kako bi provjerili da li su se snašli te da li uspjevaju svladati program koji im je predviđen. Napomenula je, isto tako, kako se nada da će svoje obrazovanje ovi učenici prenijeti i na svoju socijalnu sredinu te tako ubuduće i djevojke potaknuti da upišu ovo zanimanje. Jordan je naposljetku ravnatelju škole predala ploču, čime je ova zadarska škola i službeno postala dio projekta te svim učenicima zaželjela puno uspjeha u njihovu daljnjem školovanju.
U ime Hrvatske obrtničke komore učenicima se obratila Olga Lui, te im ukazala kako nakon završetka škole i položenog majstorskoh ispita mogu postati majstori i važan dio Hrvatske obrtničke komore.
– S obzirom da vi nećete učiti samo u školi, nego i u obrtničkim radionicama, majstori s kojima sklapate ugovore imaju vrlo važnu ulogu u vašem obrazovanju jer upravo oni svoje stručne kompetencije prenos na vas. Pripremili smo vam niz materijala te smo preuzeli licencu i preveli knjigu koja sve tri godine prati vaše obrazovanje, kazala je Olga Lui, napomenuvši kako će im Hrvatska obrtnička komora uvijek stajati naraspolaganju.
Naime, ovo novo zanimanje pod nazivom automehatroničar, zapravo sadržajno pokriva dosadašnja zanimanja automehaničar i autoelektričar, a razlog tomu je što dosadašnja podjela na posebna zanimanja više ne odgovara tehničkim zahtjevima motornih vozila.
Također, škola je od spomenutog njemačkog društva dobila i opremu potrebnu za provođenje nastave, a riječ je o novom automobilu marke “golf 5”, na kojemu se, kao i na stručnom osposobljavanju nastavnika, ravnatelj ovom prilikom također zahvalio.